Sari direct la conținut

VIDEO Un montaj video cu muzică flamenco și luptători Hamas tensionează și mai mult relațiile dintre Israel și Spania: „Este scandalos”

HotNews.ro
captura dupa montajul video postat de un ministru israelian, care ar transmite ca Spania sustine Hamas, Foto: Captura video
captura dupa montajul video postat de un ministru israelian, care ar transmite ca Spania sustine Hamas, Foto: Captura video

Un ministru israelian a postat pe rețelele de socializare un montaj video cu muzică de flamenco care arată și imagini de la atacul Hamas din 7 octombrie care a pornit războiul din Gaza precum și altele care i-ar arăta pe islamiștii palestinieni trăgând cu arma. Ministrul de externe al Spaniei a condamnat videoclipul spunând că este „scandalos și execrabil”, într-o disputa tot mai mare dintre cele două țări cu privire la războiul din Gaza.

Spania a anunțat săptămâna trecută că va recunoaște Palestina ca stat și în ultimele zile doi miniștri ai guvernului spaniol au făcut referiri la genocidul din Gaza.

Duminică, ministrul israelian de Externe Israel Katz a postat pe platforma de socializare X un montaj video în care apare scris: „Hamas: Gracias España” („Hamas: Mulțumesc Spania”).

Videoclipul arată steagul Spaniei, apoi un cuplu dansând pe muzică flamenco. Montajul video intercalează apoi imagini cu luptători Hamas și oameni care fugeau în timpul atacului Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, care a declanșat războiul din Gaza.

„Nu vom ceda provocărilor. Videoclipul este scandalos și execrabil”, a declarat ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares într-o conferință de presă la Bruxelles.

„Este scandalos pentru că toată lumea știe, inclusiv colegul meu din Israel, că Spania a condamnat acțiunile Hamas din primul moment. Și execrabil pentru utilizarea unuia dintre acele simboluri ale culturii spaniole”.

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat sâmbătă că conflictul din Gaza este un „adevărat genocid”, făcând ecou unui comentariu al vicepremierului spaniol Yolanda Diaz, care săptămâna trecută a descris conflictul drept genocid.

Israelul a respins cu fermitate acuzațiile făcute împotriva sa de Africa de Sud la Curtea Internațională de Justiție că ar comite un genocid împotriva palestinienilor, argumentând că acționează pentru a se apăra și luptă împotriva Hamas.

Ambasada Israelului la Madrid a răspuns comentariilor lui Robles într-o declarație postată sâmbătă pe X.

„Regretăm că… Robles a susținut povestea falsă și nefondată a organizației teroriste Hamas. Israelul luptă în Gaza în conformitate cu dreptul internațional într-un război împotriva Hamas pe care nici nu l-a început și nici nu l-a dorit, o consecință a masacrului fără precedent comis pe 7 octombrie.”

Spania, alături de Irlanda și Norvegia, a anunțat săptămâna aceasta că va recunoaște statul palestinian pe data de 28 mai, ceea ce a provocat un răspuns furios din partea Israelului, care a spus că acest lucru echivalează cu o „recompensă pentru terorism” și și-a rechemat ambasadorii din cele trei capitale.

Judecătorii de la CIJ, instanța supremă a ONU, au ordonat vineri Israelului să oprească imediat asaltul militar asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, într-o hotărâre de urgență istorică, în procesul intentat de Africa de Sud care acuză Israelul de genocid.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro