Sari direct la conținut

Gaza: Palestinienii „șocați” și „pierduți” se întorc în tabăra de la Jabalia / „A fost ștearsă de pe hartă”

HotNews.ro
Tabăra de refugiați Jabalia din Fasia Gaza, distrusa dupa bombardamentele Israelului, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia
Tabăra de refugiați Jabalia din Fasia Gaza, distrusa dupa bombardamentele Israelului, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Pe străzile de nerecunoscut din Jabalia, palestinienii strămutați de luptele violente dintre Israel și mișcarea islamistă Hamas se întorc „șocați” și „pierduți” în ruinele acestei tabere din nordul Fâșiei Gaza, potrivit AFP.

În ultimele săptămâni, armata israeliană a efectuat bombardamente intense în această zonă, pe care a pretins că a luat-o de la Hamas în ianuarie.

„Am fost șocat de amploarea distrugerilor în acest ultim atac asupra taberei Jabalia”, a declarat sâmbătă pentru AFP Mohammad Al-Najjar, care a precizat că nu a reușit să își găsească propria casă.

„Toate casele au fost transformate în ruine. Suntem pierduți, nu știm exact unde sunt casele noastre în mijlocul distrugerilor masive”, a continuat bărbatul de 33 de ani.

În ultimele zile, corespondenții AFP au văzut un număr mare de palestinieni care s-au adunat în această tabără din nordul teritoriului asediat de Israel, încercând să își găsească casele și să salveze ceea ce mai era acolo.

Bărbați, femei și copii mergeau pe străzile presărate cu ruinele clădirilor distruse. Unele familii puneau saltele și cutii de carton pe cărucioare trase de măgari, în timp ce altele își cărau bunurile pe umeri.

În ciuda dimensiunii distrugerilor, Mohammad Al-Najjar spune că oamenii vor să se întoarcă în casele lor.

„Oamenii sunt hotărâți să instaleze corturi și adăposturi improvizate printre dărâmături”, spune el, referindu-se în același timp la teama de întoarcerea armatei israeliene „pentru a doua sau a treia oară”.

„Dar noi vom rămâne pe pământul nostru. Nu avem unde altundeva” să mergem, continuă tânărul de 30 de ani.

Șters de pe hartă

Războiul a fost declanșat de un atac al Hamas la 7 octombrie, soldat cu 1.189 de morți de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene. Aproximativ 252 de persoane au fost luate ostatice în Gaza și 121 sunt încă reținute, dintre care 37 sunt considerate moarte de către armata israeliană.

Ca represalii, operațiunile militare israeliene de distrugere a Hamas au ucis 36.379 de persoane în Fâșia Gaza, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernului din Gaza condus de Hamas.

Luna trecută, armata israeliană a declarat că luptele din Jabalia au fost „probabil cele mai aprige” de la începutul războiului, la 7 octombrie.

Cadavrele a șapte ostatici au fost găsite în zonă de către armata israeliană în luna mai. Luptele s-au reluat când armata israeliană a preluat controlul punctului de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Fâșia Gaza.

Vineri, armata israeliană a afirmat că soldații săi și-au „încheiat misiunea” la est de Jabalia.

Mohammad Al-Najjar, la rândul său, spune că încă aude constant focuri de armă și focuri de artilerie la est.

„Nu există nicio casă care să nu fi fost ținta armatei israeliene de ocupație”, a declarat pentru AFP Mahmoud Assaliyah, în vârstă de 50 de ani, care s-a întors, de asemenea, în Jabalia pentru a-și găsi casa distrusă.

„Stâlpii de ciment au căzut, zidurile au fost distruse, mobilierul (…) a fost ars și spart”, a spus bărbatul de 50 de ani.

„Jabalia a fost ștearsă de pe hartă”, a declarat Souad Abou Salah, originar din tabără.

„Vrem să trăim ca ceilalți oameni din această lume. Trebuie să găsim o soluție la acest război pentru a putea trăi în pace”, a implorat această femeie de 47 de ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro