Sari direct la conținut

Gaza: 37 de morți după bombardarea unei școli aparținând ONU / Israelul spune că a vizat „o bază Hamas”

HotNews.ro
Clădiri afectate de bombardamente în Jabalia, Gaza, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Clădiri afectate de bombardamente în Jabalia, Gaza, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un spital din Fâșia Gaza a anunțat joi că cel puțin 37 de persoane au murit într-un bombardament asupra unei școli aparținând Agenției ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA), armata israeliană revendicând responsabilitatea pentru acest atac, dar susține că a vizat „o bază a Hamas”, potrivit AFP.

În ajunul celei de-a noua luni de război între Israel și Hamas în teritoriile palestiniene, președintele american Joe Biden și alți 16 lideri au îndemnat Hamas să accepte un acord de încetare a focului.

Între timp, Israelul își continuă ofensiva implacabilă împotriva Hamas în Fâșia Gaza, ca răspuns la atacul fără precedent al mișcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian din 7 octombrie.

Armata israeliană a precizat joi într-un comunicat că „avioane ale armatei (…) au efectuat o lovitură precisă asupra unei baze Hamas situată în interiorul unei școli Unrwa din regiunea Nousseirat” (centru), afirmând că a eliminat în acest atac „mai mulți teroriști” care, potrivit armatei, au participat la atacul din 7 octombrie.

Hamas a denunțat „continuarea războiului de exterminare și de purificare etnică” împotriva poporului palestinian, spitalul Al-Aqsa din Deir el-Balah, în apropiere de Nousseirat, anunțând că cel puțin 37 de persoane au murit în acest atac.

„Dormeam și la ora 2 dimineața am văzut cum tavanul, pereții și ferestrele au căzut peste noi”, a declarat pentru AFP Salmane al-Maqdama, un martor palestinian la bombardament.

Directorul Unrwa, Philippe Lazzarini, a afirmat că Israelul a lovit școala, care, potrivit acestuia, adăpostea 6.000 de persoane strămutate, „fără avertisment prealabil”. Școala fusese transformată într-un adăpost pentru civilii strămutați de lupte.

Alte bombardamente

Războiul din Fâșia Gaza a fost declanșat de un atac în sudul Israelului de către comandouri Hamas infiltrate din teritoriile palestiniene la 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a 1.194 de persoane, majoritatea civili uciși în acea zi, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

Aproximativ 251 de persoane au fost luate ostatice în acest atac. După un armistițiu în noiembrie care a dus la eliberarea a aproximativ o sută dintre ele, 120 de ostatici sunt încă reținuți în Gaza, dintre care 41 au murit, potrivit armatei israeliene.

Ca răspuns la atacul din 7 octombrie, armata israeliană a lansat o ofensivă mortală în micul teritoriu de coastă unde Hamas a preluat puterea în 2007. Cel puțin 36.654 de palestinieni, în principal civili, au fost uciși, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernului din Gaza condus de Hamas.

Potrivit ultimului bilanț al armatei, prezentat joi, 295 dintre soldații săi au fost uciși în campania militară din Gaza de la începutul ofensivei terestre, la 27 octombrie.

Pe lângă lovitura asupra școlii Unrwa, martorii au raportat, de asemenea, tiruri intense de rachete în timpul nopții în taberele al-Boureij și Maghazi din centrul Fâșiei Gaza.

Potrivit unei surse locale, avioanele israeliene au efectuat, de asemenea, mai multe lovituri în estul și centrul orașului Rafah din sud, la granița cu Egiptul, unde armata israeliană a lansat operațiuni terestre la începutul lunii mai.

Armata a afirmat că a ucis trei luptători care încercau să treacă gardul de securitate dintre teritoriile palestiniene și Israel în sectorul Rafah.

Această ofensivă asupra Rafah, care a determinat un milion de palestinieni, potrivit ONU, să părăsească orașul, a dus, de asemenea, la închiderea punctului de trecere cu Egiptul, esențial pentru intrarea ajutorului internațional în teritoriul asediat, care avea o populație de aproximativ 2,4 milioane de locuitori la începutul războiului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro