Sari direct la conținut

Schimbările climatice reprezintă „o amenințare existențială”, spune Biden

HotNews.ro
Canicula, Foto: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia
Canicula, Foto: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia

Schimbările climatice reprezintă o „amenințare existențială”, a declarat joi președintele american Joe Biden, care a avertizat că „peste 100 de milioane de americani” se confruntă în prezent cu valuri de căldură record, potrivit AFP.

„Nu cred că mai este posibil ca cineva să nege impactul schimbărilor climatice”, a adăugat el, chiar dacă secretarul general al ONU tocmai afirmase că lumea se află acum în „epoca de fierbere” și nu în „epoca de încălzire”.

Democratul în vârstă de 80 de ani a spus despre valurile de căldura că sunt principala cauză a deceselor legate de climă și vreme în Statele Unite, cu 600 de morți pe an, mai mult decât inundațiile și uraganele.

Președintele american a dat exemple izbitoare, precum cel al unei femei care a suferit arsuri grave după ce a căzut din scaunul cu rotile pe pământul arzător din Arizona, în sud-vestul Statelor Unite.

Joe Biden a anunțat o serie de acțiuni, finanțate de un important plan de investiții pentru tranziția energetică deja aprobat de Congres, pentru a spori capacitatea de stocare a apei în vestul Statelor Unite și pentru a îmbunătăți sistemul național de prognoză meteo.

El a promis, de asemenea, mai multă protecție pentru lucrătorii cei mai expuși la temperaturi record – în special în agricultură și construcții.

Președintele american a oferit, de asemenea, o serie de sfaturi practice, cum ar fi acela de a-i sfătui pe americani să nu călătorească fără o sticlă de apă și de a-i sfătui să meargă în locuri cu aer condiționat dacă nu au acasă.

El a invitat-o prin videoconferință pe primărița orașului Phoenix din Arizona, Kate Gallego, care a declarat că statul său, obișnuit cu o vreme foarte caldă, se confruntă cu o vară „fără precedent”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro