PNL și USR vor contesta la CCR legea pentru combaterea spălării banilor
PNL și USR au anunțat că va ataca la Curtea Constituțională legea pentru combaterea spălării banilor, precum și procedura prin care acest proiect de lege a ajuns să fie votat de două ori în plenul Camerei Deputaţilor. Liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, a declarat că PSD-ALDE mai pot să-și treacă legile doar „prin hoție și amenințări”.
„PSD și ALDE mai pot să își mai treacă proiectele doar prin hoție și amenințări. Este primul proiect de lege cu miză foarte mare prin care se îngrădea activitatea multor ONG-uri. Invocând minciuna că unele persoane nu ar fi putut să voteze, Liviu Dragnea a recurs la șantaj și presiune asupra colegilor din partid. Au reluat înt-un mod total nedemocrativ votul dat în Camera Deputaților fără absolut niciun motiv și au mai făcut rost de câteva voturi care vor face ca OUG să nu mai poată să îi ajută pe cei vulnerabili social”, a declarat Turcan, citată de Mediafax.
Deputatul PNL, Gabriel Andronache, a precizat că liberalii vor ataca proiectul de lege la CCR, „pe niște argumente clare și anume acele legate de nediscriminre, argumente legate de protecția datelor personale. Reglementarea priveste combaterea splărării banilor și vizează implentarea unei directive. Ajungem într-o situație absurdă”, a anunțat deputatul PNL.
La rândul său, președintele USR, Dan Barna, a anunțat că partidul său va ataca la CCR proiectul de lege privind combaterea spălării banilor, precum și procedura prin care acest proiect de lege a fost votat de două ori în plenul Camerei Deputaţilor.
„Asistăm la un abuz fără precedent în istoria parlamentarismului românesc, chiar şi colegii de la UDMR au acceptat că această lege a picat şi trebuie să se întoarcă într-o eventuală dezbatere parlamentară printr-un alt proiect. PSD a decis altfel. În momentul de faţă nu mai avem Parlament în România, avem un vehicul pe care domnul Liviu Dragnea îl foloseşte după propriile interese, pentru că şi această lege era de fapt un târg pe care domnia sa a încercat să îl facă, dar nu a avut votul colegilor din Parlament. Această lege este una clar neconstituţională, vom ataca la Curtea Constituţională şi vom ataca şi chestiunea de procedură care a avut loc în acest moment”, a spus Barna la Parlament.
Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, prin care se transpune o directivă europeană, a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților, care este for decizional, la a doua încercare. Proiectul fusese respins inițial, mai fiind nevoie de două voturi pentru a trece. Liderul deputaților PSD a cerut reluarea votului, susținând că au fost deputați PSD în sală care nu apar pe lista de vot. La reluarea votului, proiectul a trecut, generându-se strigăte din sală.