Sari direct la conținut

Sondaj la comanda PSD: Gabriela Firea, pe primul loc în intențiile de vot, urmată de Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone

HotNews.ro
Gabriela Firea, Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea / Saul Pop
Gabriela Firea, Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea / Saul Pop

​Candidata PSD Gabriela Firea se situează pe primul loc în topul opţiunilor pentru Primăria Generală, cu 32%, urmată de candidatul independent susținut de Alianţa Dreapta Unită, Nicușor Dan, cotat cu 31%, conform unui sondaj realizat online de Epsilon Poll la comanda PSD, potrivit News.ro. Cristian Popescu Piedone (PUSL) ar obține 11% din voturi. Trei sferturi dintre cei chestionați consideră că este important să aibă loc o dezbatere între candidaţi pentru a merge la urne duminică, 9 iunie. O cercetare din 27 mai făcută de aceeași firmă îl dădea favorit pe actualul edil.

Sondajul a fost realizat online în perioada 31 mai -2 Iunie 2024 pe mai mult de 5.400 de identități online și pentru analiza datelor s-a folosit inteligența artificială.

Epsilon Poll nu este un nume cunoscut în zona de sondaje din România, iar site-ul său apare la ora redactării acestui articol „în construcție”.

Aproape o treime dintre cei chestionaţi, 32% au declarat că ar vota-o pe Gabriela Firea pentru Primăria Generală, iar 31% s-au exprimat în favoarea lui Nicuşor Dan, acesta fiind urmat de Cristian Popescu Piedone (PUSL) – 11%, de Sebastian Burduja (PNL) – 9%, Diana Şoşoacă – 5% şi Mihai Enache (AUR) – 4%.

Întrebaţi cine cred că va câştiga funcţia de primar al Capitalei, 45% dintre cei chestionaţi au indicat-o pe Gabriela Firea, 43% pe Nicuşor Dan, 6% – Cristian Popescu – Piedone, 4% – Sebastian Burduja, 1% – Diana Şoşoacă, 1% – Mihai Enache.

Mai mult de trei sferturi dintre cei chestionaţi – 78% – au răspuns afirmativ la întrebarea „După părerea dvs., pentru a vă duce să votaţi pentru Primarul Municipiului Bucureşti pe data de 9 Iunie 2024, este important să aibă loc o dezbatere între candidaţi?”.

68% dintre subiecţi au apreciat că Bucureştiul se îndreaptă într-o direcţie greşită, 27% având o opinie contrară.

63% dintre cei chestionaţi se declară nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de activitatea actualului primar al Capitalei, Nicuşor Dan, doar 28% spunând că sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi.

Sondajul a fost realizat de Epsilon Poll, la comanda PSD, în perioada 31 mai -2 Iunie 2024, pe un eşantion de 5.430 identităţi online/respondenţi analizaţi, reprezentând populaţia adultă, activă în mediul online, cu identitate /acces la internet prin adresa IP din Municipiul Bucureşti, autoidentificată cu vârsta de peste 18 ani.

Sondajul a fost făcut pe baza unui chestionar online, targetat pe categorii socio-demografice conform distribuţiei din populaţia adultă a Municipiului Bucureşti.

Mecanismele de ponderare şi analiză a datelor se bazează pe programare Machine Learning, antrenat anterior pe seturi de date succesive de la nivelul Municipiului Bucureşti, ca având o probabilitate verificată de 90%. Marja de eroare la nivelul întregului eşantion: ±5%, la un nivel de încredere de 90%.

Diferențe în sondaje

Un sondaj realizat tot Epsilon Poll la comanda PSD și dat publicității pe 27 mai îl dădea pe actualul edil, Nicușor Dan, favorit în cursa pentru Primăria Capitalei.

Sondajul sugera atunci că Nicușor Dan (susținut de Alianța Dreapta Unită) este pe primul loc în preferințele alegătorilor, fiind cotat cu 29% dintre voturi.

Pe locul doi apărea Gabriela Firea (PSD), cu 25%, pe trei Sebastian Burduja (PNL), urmat la un procent distanță de Cristian Popescu Piedone – 16%.

Rezultatele erau diferite față de sondajul IPSOS la comanda USR ale cărui rezultate au fost publicate pe 23 mai, potrivit căruia Nicușor Dan ar câștiga la mare distanță chiar și în ipoteza în care Popescu Piedone s-ar retrage.

Potrivit unui sondaj IRSOP publicat luni, 3 iunie, Nicuşor Dan se situa pe primul loc în topul opţiunilor pentru Primăria Generală, cu 43%, urmat de Cristian Popescu Piedone (23%) Gabriela Firea (18%), și Sebastian Burduja (4%).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro