Sari direct la conținut

Elveția plănuiește un nou pachet de ajutor de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina și Moldova

HotNews.ro
Elvetia, Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia
Elvetia, Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Elveția a anunțat planuri pentru un nou pachet de ajutor umanitar în valoare de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina și Moldova, potrivit CNN.

Parlamentul elvețian va trebui acum să aprobe pachetul pentru a oferi aproximativ 123 de milioane de dolari Ucrainei și 28 de milioane de dolari Moldovei.

De la începutul războiului, Elveția a alocat aproximativ 1,4 miliarde de dolari sub formă de ajutor pentru Ucraina.

Aceasta include peste 291 de milioane de dolari ca sprijin pentru Ucraina în cooperare cu aliații, precum și aproximativ 1,12 miliarde de dolari pentru găzduirea persoanelor din Ucraina care solicită azil, se arată în comunicat.

Elveția a primit deja peste 75.000 de solicitanți de azil din Ucraina în urma invaziei Rusiei, iar cetățenii au găzduit aproximativ 25.000 de ucraineni în reședințele lor, potrivit guvernului.

Guvernul elvețian și-a reiterat miercuri „condamnarea atacului în cei mai fermi termeni posibili” și a cerut „încetarea ostilităților și retragerea trupelor rusești de pe întregul teritoriu al Ucrainei”.

„Atacul militar al Rusiei împotriva Ucrainei din 24 februarie 2022 a marcat o schimbare de paradigmă în istoria recentă a continentului”, a adăugat el.

Amintiți-vă: Anul trecut, Elveția a rupt cu tradiția sa de neutralitate în favoarea adoptării de sancțiuni împotriva Rusiei, despre care a spus că sunt în conformitate cu cele adoptate de Uniunea Europeană.

Livrările de arme sunt în continuare exceptate datorită legislației privind neutralitatea.

De asemenea, Elveția a interzis Germaniei să transfere muniție fabricată în Elveția pentru sistemele antiaeriene germane Gepard pe care Berlinul le-a furnizat Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 364-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro