Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 534: Rusia susține că a ucis vineri aproape 600 de militari ucraineni / UE livrează 224.000 de obuze Ucrainei / Zelenski îi demite pe șefii tuturor centrelor de recrutare / Scholz vrea ca rachetele Taurus pentru Ucraina să fie modificate

HotNews.ro
Tanchist ucrainean în regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Tanchist ucrainean în regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forțele ucrainene au recucerit zonele înalte din jurul Bahmut și reușesc să încercuiască trupele rusești din oraș, a declarat ministrul adjunct al apărării de la Kiev. Într-un interviu acordat The Guardian, Hanna Maliar a spus că soldații ruși nu se mai pot deplasa în jurul Bahmut și că se fac progrese în a flanca forțele inamice după luni de lupte grele.

08:43Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

SINTEZA ZILEI DE VINERI

  • Rusia susține că a ucis astăzi aproape 600 de militari ucraineni. Afirmațiile, care nu sunt verificate, spun că până la 575 de soldați ucraineni au murit în urma confruntărilor cu militari ruși.
  • Jurnalistul care a prezis rebeliunea lui Prigojin spune că acesta va fi omorât sau va da lovitură de stat în șase luni
  • Statele Unite au promis asistenţă financiară vecinilor Ucrainei, pentru a achiziţiona nave precum şalupe pilot şi pentru a facilita transbordarea şi tranzitul transfrontalier al cerealelor din Ucraina.
  • Uniunea Europeană a livrat 223.800 de obuze Ucrainei în cadrul primei etape a unui plan de furnizare a unui milion de proiectile de artilerie pentru a ajuta Kievul să facă față Rusiei, a anunțat vineri un purtător de cuvânt, citat de AFP.
  • Rusia a lansat rachete avansate Kinjal împotriva unui aerodron vizând și piloții ucraineni care vor merge în curând la antrenament pe avioane de luptă F-16 de fabricație americană, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene
  • Un tribunal regional din Moscova a condamnat vineri un muzician și militant ecologist la șase ani de închisoare pentru că a postat pe rețelele de socializare trei mesaje în care denunța atacul rusesc asupra Ucrainei
  • Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat că va face în octombrie o vizită în China, unde s-ar putea întâlni şi cu omologul său rus Vladimir Putin.
  • Ucraina începe consultările cu Marea Britanie privind garanțiile de securitate

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 534, LIVETEXT:

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul către naţiune de vineri seară: „Facem totul pentru a ne asigura că Ucraina continuă să fie un garant al securităţii alimentare şi că are acces la pieţele mondiale”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a avut vineri o întâlnire cu şefii serviciilor de informaţii, cu şeful Statului Major şi cu comandantul Marinei, precum şi cu ministrul Infrastructurii pentru a discuta despre alternative de transport pentru cerealele ucrainene printr-un coridor de tranzit.

01:00Rusia susține că a ucis vineri aproape 600 de militari ucraineni

Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale au ucis astăzi aproape 600 de militari ucraineni în întreaga țară.

Afirmațiile, care nu sunt verificate, spun că până la 575 de soldați ucraineni au murit în urma confruntărilor cu militari ruși – iată care este defalcarea:

  • 180 de morți în direcția Donețk
  • 165 de morți în direcția Kupiansk
  • 115 morți în direcția Krasnolimanski
  • 60 de morți în direcția Zaporojie
  • 35 morți în direcția Donețk Sud
  • 20 de morți în direcția Herson

00:3163 de persoane mutate în primul val de evacuări în masă la Harkov

63 de persoane, printre care nouă copii, au fost evacuate din regiunea Kupiansk din Harkov, odată cu începerea primului val de evacuare în masă.

Guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, a confirmat că primul val de persoane a părăsit districtul în cursul zilei de astăzi, în timp ce evacuarea obligatorie a copiilor pe o rază de 10 km de linia frontului este „luată în considerare”, potrivit Sky News.

Aproximativ 12.000 de persoane ar putea fi evacuate în total, iar zonele din Harkov aflate mai departe de linia frontului ar putea găzdui temporar 3.500 de persoane, „dar această cifră poate fi crescută rapid la 16.000”, a declarat Sinegubov.

23:50Directorul tehnic al unei uzine din Rusia a fost arestat după o explozie masivă

Directorul unei companii al cărei depozit a explodat miercuri la Sergiev Posad a fost arestat, potrivit presei ruse de stat. Explozia s-a soldat cu peste 60 de răniți, iar o persoană a murit.

UE livrează 224.000 de obuze Ucrainei

23:24Statele Unite au promis asistenţă financiară vecinilor Ucrainei, pentru a achiziţiona nave precum şalupe pilot şi pentru a facilita transbordarea şi tranzitul transfrontalier al cerealelor din Ucraina.

Reamintim că în cursul zilei a avut loc la Galați o reuniune la care au participat oficiali din România, Ucraina, Republica Moldova, Statele Unite și Comisia Europeană, reuniune la care s-au discutat măsuri comune care se impun după retragerea unilaterală a Rusiei din acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră.

23:02Jurnalistul care a prezis rebeliunea lui Prigojin spune că acesta va fi omorât sau va da lovitură de stat în șase luni

Evgheni Prigojin fie va fi mort, fie va conduce o altă lovitură de stat împotriva Moscovei în termen de șase luni, potrivit unui jurnalist de investigație, citat de Sky News.

22:35Represiunea împotriva corupției continuă în Ucraina , iar serviciile de securitate fac noi arestări

Serviciul de Securitate a declarat că a blocat trei „canale separate de plecare ilegală din Ucraina a cetățenilor de vârstă militară”.

21:50Planul de ajutor militar al UE pentru Ucraina: aproape 224.000 de obuze livrate

Uniunea Europeană a livrat 223.800 de obuze Ucrainei în cadrul primei etape a unui plan de furnizare a unui milion de proiectile de artilerie pentru a ajuta Kievul să facă față Rusiei, a anunțat vineri un purtător de cuvânt, citat de AFP.

În martie, UE a aprobat un plan de două miliarde de euro pentru a trimite Ucrainei un milion de obuze de 155 mm din stocurile statelor membre în acest an și pentru a finanța achiziții comune de muniție pentru Kiev.

Rusia a atacat un aerodrom ucrainean cu rachete Kinjal

21:07Rusia: Muzician condamnat la șase ani de închisoare pentru mesaje anti-război pe internet

Un tribunal regional din Moscova a condamnat vineri un muzician și militant ecologist la șase ani de închisoare pentru că a postat pe rețelele de socializare trei mesaje în care denunța atacul rusesc asupra Ucrainei, a declarat pentru AFP unul dintre prietenii săi.

20:40Rusia a atacat un aerodrom ucrainean cu rachete Kinjal

Rusia a lansat rachete avansate Kinjal împotriva unui aerodron vizând și piloții ucraineni care vor merge în curând la antrenament pe avioane de luptă F-16 de fabricație americană, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene

20:03 Kremlinul ia în considerare să închidă aeroporturile din Moscova, în condițiile în care Kievul continuă atacurile cu drone asupra capitalei ruse, relatează presa rusă.

Anton Gerașcenko, consilier în cadrul Ministerului ucrainean de Interne, scrie pe Twitter că în presa rusă au apărut informații potrivit cărora regimul de la Kremlin se gândește să închidă unele dintre – sau chiar toate – aeroporturile din Moscova „pentru câteva săptămâni, cu prelungiri ulterioare”, din cauza amenințării teroriste (drone și, aparent, posibilitatea unor lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune din regiunea Sumî din Ucraina).

România promite să crească capacitatea de tranzit a cerealelor ucrainene

19:42 Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat că va face în octombrie o vizită în China, unde s-ar putea întâlni şi cu omologul său rus Vladimir Putin.

19:23Ucraina începe consultările cu Marea Britanie privind garanțiile de securitate

Ucraina a început să organizeze consultări cu Marea Britanie pentru a asigura garanții de securitate, a confirmat Kievul.

„Obiectivul nostru este de a încheia primele acorduri de acest tip până la sfârșitul anului”, a declarat Andri Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, potrivit Sky News.

19:11Cine este băiatul în vârstă de opt ani ucis într-un atac rusesc cu rachete în vestul Ucrainei.

„Cu profundă tristețe, Departamentul de Educație și instituțiile de învățământ din comunitatea teritorială a orașului Kolomia au primit vestea morții tragice a lui Volodimir Balabanik – elev al Școlii nr. 2 din Kolomia, născut în 2015 – din cauza unei rachete inamice”, se arată într-un comunicat al districtului școlar local.

Analist militar: E timpul ca Ucraina să își asume riscuri pentru o mare lovitură în contraofensivă

18:57 Bulgaria a semnat cu o companie din Polonia un contract de 9,5 milioane de euro pentru revizia motoarelor de avion MiG-29

18:45Un tribunal ucrainean ordonă bisericii susținute de Moscova să restituie proprietățile Lavrei Pecerska

Tribunalul Comercial din Kiev a ordonat Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP) să restituie proprietatea rezervației Lavra Pecerska (Lavra Peșterilor) din Kiev, a anunțat Ministerul Culturii, potrivit Kyiv Independent.

18:17 Cu cât vrea România să crească capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina prin țara noastră

Ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat, la finalul unei reuniuni care a avut loc vineri la Galaţi şi la care au participat oficiali din România, R. Moldova, Ucraina, dar şi din Statele Unite şi ai Comisiei Europene, că în urma măsurilor discutate şi care vor fi adoptate în perioada următoare va creşte cantitatea de cereale provenite din Ucraina care tranzitează România, de la peste 2 milioane de tone lunar, cât este în prezent, la 4 milioane de tone.

El a mai arătat, în acest context, că trebuie optimizat canalul Sulina, care este singura cale navigabilă viabilă pentru transporturile de cereale provenite din Ucraina. Discuţiile de la Galaţi au avut loc în contextul intensificării atacurilor Rusiei asupra porturilor din Ucraina.

18:00Analist militar: E timpul ca Ucraina să își asume riscuri pentru o mare lovitură în contraofensivă / Mai au vreo două luni de vară

Ucraina trebuie să își asume riscuri pe contraofensivă înainte ca aceasta să se încheie, potrivit unui analist în domeniul apărării. Este nevoie de „mult mai multe progrese” dacă armata vrea să își atingă principalul obiectiv strategic – ajungerea pe coasta Mării Azaovului, a declarat profesorul Micheal Clarke pentru Sky News.

17:45 Washington Post: Antrenarea piloţilor ucraineni pentru F-16 se confruntă cu întârzieri şi incertitudine. Ucrainenii îşi acuză partenerii că trag de timp

Kievul vrea avioane de luptă americane cât mai repede posibil, dar primii piloţi care urmează să fie instruiţi pentru a le manevra probabil că nu vor fi pregătiţi să le piloteze mai devreme de vara anului viitor, scrie The Washington Post într-un articol în care menţionează inclusiv centrul de pregătire din România, ce urmează să fie pus la punct împreună cu Olanda, dar care, estimează oficialii americani, va mai dura până să fie gata.

Reactorul nr. 4 al centralei nucleare din Zaporojie, „oprit la rece”

17:06Un incendiu a cuprins un depozit de la periferia Moscovei, relatează Kyiv Post. O înregistrare video postată de site-ul de știri pe X, arată fumul care se ridică de la un incendiu uriaș în Odintsovo.

Ministerul rus pentru Situații de Urgență pentru regiunea Moscovei a declarat că 2.000 de metri pătrați au luat foc, potrivit agenției de presă de stat Tass.

16:48 Reactorul nr. 4 al centralei nucleare din Zaporojie, „oprit la rece” după ce a fost detectată o scurgere de apă

16:30Ucraina a neutralizat aproape 1.500 de mine în ultima săptămână, potrivit armatei ucrainene.

În raportul acesteia se precizează că a eliminat 1.481 de dispozitive explozive în zonele eliberate recent în regiunile Harkov, Herson și Mikolaiv.

Trupele de pe linia frontului au raportat un număr mare de mine pe terenurile cedate de ruși – sugerând că soldații care se retrag le-au plantat pentru a încetini și mai mult eforturile de contraofensivă ale Ucrainei.

16:02Soldații ucraineni au distribuit o înregistrare video care arată o lovitură inedită: au reușit să distrugă un tanc T-80BV al armatei ruse pe care tanchiștii Moscovei au construit în disperare de cauză o „cușcă” de protecție folosind blindaj reactiv modern. Acesta nu a fost însă suficient pentru a-i proteja.

Corupție: Zelenski îi demite pe șefii tuturor centrelor de recrutare militară din Ucraina

15:44Rusia va despăgubi persoanele ucise în explozia de la uzina militară din Sergiev Posad cu 2 milioane de ruble fiecare, iar cei răniți vor primi de la 100.000 la 500.000 de ruble, în funcție de gravitatea rănilor, a declarat Andrei Vorobiov, guvernatorul regiunii Moscova.

„Există o decizie cu privire la plăți regionale speciale – 2 milioane de ruble – către familiile victimelor. Răniți grav, care sunt acum la terapie intensivă – 500 de mii de ruble fiecare. Internați cu fracturi – 300 de mii fiecare. Iar cei care au primit răni ușoare și sunt în tratament ambulatoriu, – 100 de mii de ruble fiecare”, a explicat el.

15:22Patru rachete „Kinjal” au fost lansate de forțele ruse spre regiunea Ivano-Frankivsk pentru a lovi un aerodrom militar și tineri piloți care vor merge în curând în Europa pentru antrenament, a declarat vineri după-amiaza Yuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

„Tinerii piloți vor fi pregătiți într-un alt program și știm că atât Marea Britanie, cât și alte țări îi vor antrena pe un nou tip de aeronavă cu tehnologie occidentală, în special pe F-16. Astfel, inamicul a vrut să lovească și tineretul nostru, privându-ne de perspectiva unei reînarmari ulterioare cu cele mai noi modele de echipamente occidentale”, a subliniat Ignat.

14:53 O rachetă rusească a lovit curtea unei case din vestul Ucrainei, ucigând un băiat de opt ani, a declarat guvernatorul regional. Mai multe persoane au fost rănite, potrivit șefei regiunii Ivano-Frankivsk, Svitlana Onyshchchuk.

Copilul a fost transportat la spital în stare critică, a precizat ea. „Medicii au făcut tot posibilul, dar din păcate viața copilului nu a putut fi salvată”, a mai spus Onyshchchuk.

14:46Zelenski îi demite pe șefii tuturor centrelor de recrutare militară din Ucraina. Președintele a luat această decizie din cauza îngrijorărilor legate de corupție.

„Acest sistem ar trebui să fie condus de oameni care știu exact ce este războiul și de ce cinismul și mita în timpul războiului reprezintă trădare”, a declarat el. Generalul de rang înalt Valeri Zalujni va fi responsabil pentru punerea în aplicare a deciziei, a spus el.

14:39 Forțele aeriene ucrainene au doborât vineri una dintre cele patru rachete hipersonice lansate de Rusia asupra unui aerodrom militar din regiunea vestică Ivano-Frankivsk, a anunțat armata.

„O rachetă X-47 (Kinjal, hipersonică) a fost distrusă în regiunea Kiev. Restul au lovit în apropierea aerodromului. Infrastructura civilă a fost avariată, iar una dintre rachete a lovit o zonă rezidențială”, a precizat aceasta pe aplicația de mesagerie Telegram.

Noua estimare a pierderilor rusești

14:10 Zelenski anunță că „Ucraina oferă ajutor umanitar Sloveniei ca răspuns la inundațiile grave din această țară.

„Am semnat ieri un decret în acest sens. Ne ajutăm prietenii chiar dacă luptăm într-un război acasă. Solidaritatea funcționează în ambele sensuri”, a scris el pe Twitter

13:58 Imagini postate pe Twitter arată cum au lovit ucrainenii cu bombe ghidate JDAM buncăre rusești din regiunea Donețk:

13:37 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 580 de soldați, 12 tancuri, 15 alte blindate de luptă, 16 diferite vehicule, 15 tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene și 10 echipamente speciale.

Parașutiștii ruși răniți, evacuați în bătaie de joc

13:29VIDEO ​Un parașutist rus a filmat un mesaj video în care a arătat condițiile în care au fost ținuți militari de elită ai Moscovei în timp ce așteaptă evacuarea după ce au fost răniți.

13:01 Trupele de comando ale armatei britanice antrenează 900 de pușcași marini pentru desfășurarea de raiduri în zone de plajă și operațiuni amfibii, potrivit ministerului apărării din Regatul Unit.

12:54 Coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, Denise Brown, a declarat că este „îngrozită” de atacul Rusiei asupra unui hotel din Zaporojie, folosit ca bază principală pentru personalul ONU și pentru membrii altor organizații umanitare.

„Sunt îngrozită de vestea că un hotel folosit frecvent de personalul ONU și de colegii noștri din ONG-urile care sprijină persoanele afectate de război a fost lovit de un atac rusesc în Zaporojie”, a declarat ea într-un comunicat, calificând acest lucru drept „absolut inadmisibil”. Brown a spus că ea și colegii ei au stat la hotel în timpul vizitelor lor anterioare în regiune.

12:21 Un soldat ucrainean care și-a pierdut piciorul în timpul războiului afirmă că pe front sunt trimiși soldați nepregătiți și că îi pare rău că s-a oferit voluntar să lupte împotriva invaziei rusești în contextul unei deziluzii tot mai mari față de ofensiva de vara aceasta.

Scholz vrea ca rachetele Taurus pentru Ucraina să fie modificate

12:05 Nou atac cu dronă asupra Moscovei: Declarațiile primarului și ale ministerului rus al apărării se bat cap în cap

11:36Rachete de croazieră Taurus pentru Ucraina: Olaf Scholz vrea neapărat ca acestea să fie modificate înainte de livrare

11:07 Alarma aeriană a fost ridicată în toată Ucraina. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a precizat că fragmente dintr-o rachetă doborâtă au căzut în zona unui spital de copii din oraș, dar că nu au existat răniți sau pagube.

Televiziunea națională Suspilne a semnalat explozii în regiunile centrale și vestice ale orașelor Vinnytsia și Khmelnytskyi. Un oficial din Khmelnytskyi a declarat că apărarea antiaeriană din zonă era în funcțiune.

10:46 Spațiul aerian de deasupra aeroportului Vnukovo din Moscova a fost închis temporar vineri, iar aterizările și decolările au fost suspendate, a anunțat agenția de presă TASS, o măsură luată de obicei din cauza atacurilor cu drone.

Banca Rusiei se chinuie să frâneze căderea rublei

10:22 Rubla rusă s-a depreciat vineri, revenind la 98 de unități pentru un dolar, dar scăderea a fost frânată de banca centrală, care a intervenit pe piața valutară pentru a încerca să o stabilizeze. La ora 07:02 GMT (10.02 în România), rubla era cu 0,5% mai slabă față de dolar, la 97,92 unități pentru un USD.

Miercuri, aceasta căzuse la 98,0725, cel mai slab nivel față de dolar din 25 martie 2022, fiind afectată de cererea puternică de valută și de oferta limitată. La scurt timp după aceea, Banca Rusiei a anunțat că va înceta să efectueze achizițiile de valută ale Ministerului de Finanțe, așa cum prevede norma bugetară a Rusiei, pentru a reduce volatilitatea pieței. (Reuters)

10:05 Mai multe explozii au fost auzite joi în capitala ucraineană Kiev, după ce autoritățile au instituit o alertă antiaeriană la nivel național, potrivit Reuters.

Primarul Vitali Klitschko le-a spus locuitorilor să rămână în adăposturile antiaeriene. Autoritățile militare ale orașului Kiev au declarat că apărarea antiaeriană ucraineană a intrat în acțiune.

09:53 SUA intenționează să crească producția de obuze de 155 mm, ajungând la 80.000 pe lună anul viitor, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder, la 10 august. În prezent, producem în jur de 24.000 de obuze pe lună, a declarat Ryder într-o conferință de presă.

Declarația sa vine în contextul în care Ucraina are nevoie din ce în ce mai mult de muniție la standarde NATO, care este folosită de artileria furnizată de Occident. Potrivit lui Ryder, SUA au livrat Ucrainei peste două milioane de proiectile de 155 mm de la începutul invaziei. (Kyiv Independent)

Biden cere Congresului încă 24 mld. dolari pentru Ucraina

09:21 Președintele american Joe Biden a cerut joi Congresului să aprobe cheltuieli suplimentare de aproximativ 40 de miliarde de dolari, dintre care 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina și alte nevoi internaționale, 4 miliarde de dolari legate de securitatea frontierelor și 12 miliarde de dolari pentru ajutor în caz de dezastre.

Un oficial de rang înalt al administrației a declarat că nevoile sunt mari, iar Casa Albă speră că se va putea ajunge la un acord cu Congresul cu privire la această solicitare, care acoperă doar primul trimestru al anului fiscal 2024 în curs.

Însă cererea s-ar putea confrunta cu opoziție în Congres, unde unii republicani de extremă dreapta – în special cei care au legături strânse cu fostul președinte Donald Trump – doresc să reducă asistența de miliarde de dolari pe care Washingtonul a trimis-o Kievului de la invadarea de către trupele rusești în februarie 2022. (Reuters)

09:00Evaluarea britanică de vineri dimineață:

  • „Ministerul belarus al Apărării a anunțat luni că Brigada a 6-a Mecanizată a Gărzilor Separate (SGMB 6) va desfășura un exercițiu în zona Grodno din nord-vestul Belarusului, în apropiere de granițele cu Polonia și Lituania. Ministerul a precizat că exercițiul intenționează să includă lecțiile învățate de armata rusă în Ucraina.
  • Există o posibilitate reală ca trupelor belaruse să li se alăture un număr mic de consultanți din cadrul Grupului Wagner, care vor acționa cu rol de instruire. Este foarte probabil ca aceste exerciții specifice să facă parte din ciclul de antrenament de rutină al armatei belaruse.
  • Garnizoana de origine a SGMB 6 se află la Grodno și este puțin probabil ca formațiunea să fie desfășurată în prezent cu mijloacele de care ar avea nevoie pentru a fi pregătită de luptă.
  • Cu toate acestea, este aproape sigur că Rusia dorește să prezinte forțele belaruse ca având o postură împotriva NATO.”

08:41 Un grup de hackeri a spionat timp de ani de zile oficiali ai ambasadelor a patru țări din Belarus, inclusiv în timpul războiului din Ucraina, prin deturnarea rețelelor locale de internet, au declarat cercetătorii în domeniul securității de la firma slovacă de securitate cibernetică ESET într-un raport publicat joi.

Aproximativ 15 dispozitive aparținând unor diplomați din două țări din Europa, una din Asia de Sud și una din Africa, care lucrau la ambasade, au fost vizate, a afirmat cercetătorul ESET Matthieu Faou, autorul raportului. Campania de spionaj digital a început în jurul anului 2021 și este încă activă, se arată în raport. (Reuters)

Incendiu masiv lângă Moscova

08:19Două drone ucrainene au fost distruse de apărarea antiaeriană în timp ce se apropiau de orașul rusesc Kursk joi noapte, a declarat guvernatorul regional Roman Starovoit, citat vineri de agenția de presă TASS.

08:02 Gruparea Wagner continuă să aibă o prezență în unități militare din Belarus, și nu este clar care este situația în privința retragerii luptătorilor ei în Rusia, așa cum se zvonește, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Imaginile din satelit colectate la 9 august arată un număr semnificativ de vehicule în tabăra Wagner din Tsel, Belarus, și ar putea chiar indica faptul că mai multe vehicule au sosit la bază între 1 și 9 august.

Surse ucrainene continuă să raporteze extinderea activității Wagner în regiunea Brest, iar o sursă afiliată Wagner a postat la 10 august imagini care arată că instructorii Wagner continuă să antreneze personal militar belarus.

07:41 Un depozit din Odintsovo, un oraș situat la vest de Moscova, între reședința oficială a lui Vladimir Putin și aeroportul Vnukovo, a luat foc, potrivit serviciului rus de urgență, citat de TASS.

Acesta nu a precizat cum a izbucnit incendiul în depozitul aflat la 6,5 kilometri de reședința prezidențială a lui Putin din Novo-Ogaryovo. În jurul miezului nopții, ora Moscovei, dimensiunea incendiului era de 2.000 de metri pătrați, a precizat TASS citând o declarație a serviciului de urgență.

Discuții internaționale la Galați privind cerealele ucrainene

07:07 Avioanele de luptă spaniole dislocate în Marea Baltică au interceptat deja primele avioane militare rusești. Comandamentul a explicat că de la activarea misiunii, care a avut loc luni, 31 iulie, au existat deja două ocazii în care avioanele de luptă spaniole au fost nevoite să răspundă la sirenele de alertă și să decoleze pentru a controla și identifica aeronave militare rusești.

06:10Reprezentanţi din România, Ucraina, Republica Moldova, alături de cei ai Comisiei Europene şi ai Statelor Unite se reunesc vineri la Galaţi pentru a discuta despre soluţii pentru exporturile ucrainene de cereale, ca urmare a ieşirii Rusiei din Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră.

00:38 Armata ucraineană se confruntă cu atacuri aprige din partea trupelor ruse care folosesc focuri de artilerie şi lovituri aeriene pe multe fronturi din estul şi sudul ţării, conform unui raport emis joi, la Kiev, de Statul Major.

00:16 Cel puțin douăsprezece persoane sunt în continuare date dispărute în urma unei explozii la o fabrică din Serguiev Possad, la nord-est de Moscova, a anunțat Comitetul de anchetă rus.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro