Sari direct la conținut

LE POINT: Cine să-l înlocuiască pe generalul Zalujnîi?

HotNews.ro
Generalul Valerii Zalujnii, Foto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia
Generalul Valerii Zalujnii, Foto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Șeful de Stat Major al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi pare să fie pe picior de plecare, pe fondul dezacordului cu președintele Volodimir Zelenski privind amploarea mobilizării care urmează să fie efectuată și strategia de adoptat pentru 2024. Le Point, citat de Rador, lansează la rândul său întrebarea cine l-ar putea înlocui pe popularul Valeri Zalujnîi, iar președintele Școlii de Economie din Kiev, Timofi Milovanov, analizează variantele.

De la încheierea contraofensivei lansate de Volodimir Zelenski pe 30 noiembrie, viitorul șefului de Stat Major al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a fost incert. Admirat de populație și popular în rândul soldaților, creierul ofensivei din toamna anului 2022, care a permis recucerirea unei părți a regiunii Harkiv și eliberarea Hersonului, pare împins spre ieșire.

Președintele și șeful de stat major nu sunt de acord cu privire la mobilizare. Cel de-l doilea dorește mobilizarea a 500.000 de oameni, în timp ce primul amână, așteptând undă verde de la Parlamentul ucrainean.

În cadrul unui interviu acordat canalului italian Rai pe 4 februarie, Volodimir Zelenski a vorbit despre înlocuirea unui anumit număr de înalți oficiali ai statului, atât civili cât și militari. Șeful de cabinet va fi pe listă? În ultimele luni semnalele de tensiune între cei doi bărbați s-au înmulțit. În noiembrie 2023 Zalujnîi a declarat în „The Economist” că războiul se afla într-un „impas”. O analiză infirmată imediat de președintele ucrainean.

Mobilizarea a încă 500.000 de persoane este de asemenea un punct de tensiune. Rada, Parlamentul ucrainean, blochează în prezent procesul, apărat de șeful de cabinet, dar mai puțin de președinte care afirma în decembrie că are nevoie de „mai multe argumente care să susțină această idee”. După ultimul episod din 29 ianuarie, mai multe mass-media asigură că președintele ucrainean a cerut demisia lui Zalujnîi. O informaţie care de atunci a tot fost dezminţită.

Pe lângă un dezacord cu privire la strategia de urmat în lunile următoare în desfășurarea războiului, unii observatori bănuiesc că Zelenski este gelos pe popularitatea ofițerului. Un sondaj publicat de Institutul de Sociologie din Kiev în decembrie a arătat că 88% dintre ucraineni îl susțin pe generalul şef. Cota de popularitate a președintelui ucrainean era de doar 62%. „În Ucraina, el este Sfântul Zalujnîi”, explică o sursă militară franceză revenită de la Kiev.

Budanov și Sîrki, din nou vehiculați ca potențiali succesori ai lui Zalujnîi, dar unul dintre ei „nu și-ar dori postul”

Doi potențiali candidați par să fie în cursa pentru a conduce armata ucraineană. În vârstă de 38 de ani, generalul-locotenent Kirilo Budanov este tânărul șef al serviciilor de informații militare ucrainene, GRU. Privirea lui enigmatică, unde emoțiile par absente, este cunoscută atât de ruși, cât și de ucraineni. Cel care a anunțat invadarea țării sale în februarie 2022 a condus de atunci o luptă formată din atacuri și operațiuni în spatele liniilor inamice. Asasinate, țintirea podului Kerci din Crimeea, bătălii împotriva mercenarilor lui Wagner din Sudan… GRU dă impresia de a fi peste tot și de a înșira victorii, cu siguranță simbolice, dar victorii. Dar, potrivit lui Timofi Milovanov, președintele Școlii de Economie din Kiev, Budanov „nu și-ar dori postul”. El mai fusese vizat şi pentru ocuparea funcţiei de ministru al Apărării în februarie 2023.

A doua variantă l-ar viza pe generalul Oleksandr Sirski, în vârstă de 58 de ani. Șeful armatei a asigurat apărarea Kievului în primele zile ale invaziei.

El ar fi înaintat apoi ideea de a ataca Kupiansk, un oraș cheie pentru sistemul rus din estul Ucrainei, în septembrie 2022. Ofițerul este, de asemenea, foarte popular în rândul soldaților și al populației. În așteptarea probabilei sale înlăturări, Valeri Zalujnîi a redactat un text analitic lung despre situație în presa americană CNN, afirmând că armata ucraineană ar trebui să dezvolte în special tehnologia dronelor și să renunțe la „gândirea învechită și stereotipă”.

Cei doi au mai fost de altfel vehiculați ca posibili succesori și de Financial Times.

„Trebuie să recunoaștem avantajul considerabil de care se bucură inamicul în mobilizarea resurselor umane și cum se compară acest lucru cu incapacitatea instituțiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăți nivelul de personal al forțelor noastre armate fără a recurge la măsuri nepopulare”, adaugă el. Un text care are totul împotriva lui Zelenski, fără să-l numească nici măcar o dată.

Urmărește ultimele evoluții din a 714-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro