Sari direct la conținut

Dezbatere intensă în Anglia: „Banii fără control vor distruge fotbalul” / Reacția lui Manchester City

HotNews.ro
Jucătorii de la Manchester City, Foto: David Cliff / AP / Profimedia
Jucătorii de la Manchester City, Foto: David Cliff / AP / Profimedia

Dezbaterea intensă din Anglia despre regulile financiare ale fotbalului, cu ecouri în mai multe zone ale fotbalului de top, este preluată și la noi de Golazo.ro. Contextul? Felul în care unele cluburi, de exemplu Manchester City, sunt finanțate excesiv, distrugând reperele și echilibrul competiției.

În avangarda protestelor este The Guardian, care crede că Premier League ar putea amenința City cu excluderea sau guvernul britanic s-ar putea implica.

Golazo.ro analizează pas cu pas toate detaliile dezbaterii.

  • City: 12 trofee în 128 de ani. Apoi, 23 în ultimii 16, cu banii din Emirate
  • Manchester City a acționat în justiție Premier League, acuzând „discriminare față de proprietarii din Golf” și „tirania majorității” cluburilor engleze care vor să blocheze succesul lui City.
  • Clubul deținut de Emiratele Arabe Unite cere anularea regulilor financiare impuse, susținând că sunt ilegale.
  • Guardiola a arătat cu degetul spre Manchester United, Chelsea sau Arsenal
  • Prestigioasa redacție The Guardian susține că abolirea actualelor reguli „ar face să dispară orice limită a banilor injectați în club de către un stat proprietar”.

În fața acestui asediu al lui Manchester City și al proprietarilor săi din Abu Dhabi împotriva ligii, The Guardian a reacționat imediat, într-un articol de opinie cu puternic impact, semnat de Barney Ronay.

Pentru Ronay, Manchester City e deținut de guvernul Emiratelor, iar „guvernele nu sunt antreprize binevoitoare. Guvernul Marii Britanii vinde arme și ucide oameni pentru a-și proteja propriile interese. Guvernul Statelor Unite e o mașinărie imperialistă. De ce ne-am aștepta ca Abu Dhabi să joace corect?”.

A oferit și un exemplu: „O analogie directă ar fi ca guvernul britanic să cumpere clubul Royal Antwerp, să cheltuiască miliarde de lire din PIB-ul său pentru câștigarea campionatului Belgiei, dând în judecată apoi liga belgiană pentru că nu ne permite nouă, guvernului britanic, să-i rescriem regulile”.

Cum ar putea replica liga engleză? Conform editorialistului The Guardian, ar fi două moduri, dar ambele fără succes.

  • Premier League să amenințe Manchester City cu excluderea. „Liga nu își permite să facă acest pas. Produsul său ar intra în colaps”.
  • Guvernul să se implice, ca în cazul presei britanice, după ce planul unui grup sprijinit de Emiratele Arabe Unite de a prelua publicația Daily Telegraph a fost blocat de noua lege care interzice statelor sau oficialilor guvernamentali străini de a deține acțiuni la ziarele britanice, citează Golazo.ro

Guradiola a spus că celelalte echipe britanice de top au cheltuit mai mult

Tehnicianul catalan a atacat pe finalul campionatului pe contestatarii clubului său, care o acuză pe Man. City că a făcut campionatul din Anglia să fie plictisitor și că se impune doar din cauza banilor. Pep a răbunfit și a spus că dacă ar fi vorba de bani, Manchester United, Chelsea sau Arsenal ar fi trebuit să câștige, deoarece ele cheltuie mai mult decât echipa sa.

„(n.r. Campionatul din Anglia) Este plictisitor? Nu este. E atât de dificil. Spuneți că e vorba de bani? Dacă ăsta era criteriul (n.r. de a cuceri titluri), Man. United ar fi trebuit să câștige TOATE tilurile. Pe locul doi, Chelsea, TOATE titlurile. Pe trei, Arsenal, TOATE titlurile. Asta pentru că ei au cheltuit mai mulți bani în ultimii cinci, șase ani decât noi. Ei ar trebui să fie acolo (n.r. în top) și nu sunt acolo”, a spus răspicat antrenorul catalan.

„Nicio echipă nu a mai câștigat patru titluri consecutive în Anglia, asta arată cât de dificil este. Altfel, Liverpool în anii ’80 ar fi reușit, Sir Alex Ferguson în anii ’90 ar fi reușit, Chelsea cu Roman Abramovich și Mourinho ar fi reușit, Arsenal cu Wenger ar fi reușit. Nu au făcut-o”, a mai spus Pep.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro