Sari direct la conținut

SUA: Armata americană recunoaşte că a ucis 12 civili în 2021

HotNews.ro
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, Foto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, Foto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images

Armata americană şi-a recunoscut responsabilitatea pentru moartea a 12 civili în 2021, toţi în Afganistan, potrivit unui raport al Pentagonului dat publicităţii marţi.

„Departamentul Apărării estimează că 12 civili au fost ucişi şi alţi cinci răniţi în 2021 în cadrul operaţiunilor militare americane”, indică acest raport anual, cerut de Congres începând cu 2018, din care o parte rămâne secretă. Toate victimele civile au fost ucise în Afganistan, potrivit părţii publice a raportului, potrivit AFP și Agerpres.

Pentagonul şi-a recunoscut deja responsabilitatea pentru moartea a zece membri ai unei familii, dintre care şapte copii, în timpul operaţiunilor haotice de retragere din Kabul a trupelor americane la sfârşitul lunii august 2021.

Documentul public afirmă că un civil a fost ucis într-un atac american din 8 ianuarie 2021 la Herat şi un altul pe 11 august la Kandahar. Doi civili au fost, de asemenea, răniţi pe 18 ianuarie la Kandahar.

Armata SUA recunoaşte, de asemenea, că a rănit trei civili pe 1 ianuarie 2021 într-un atac în Qunyo Barrow, Somalia.

În plus, Pentagonul şi-a reevaluat bilanţul din 2018 până în 2020, recunoscând în plus zece morţi şi 18 răniţi, toţi în Siria.

ONG-urile publică în mod regulat bilanţuri mult mai ridicate ale victimelor atacurilor americane în teatrele de război.

În raportul său anual publicat în luna mai, organizaţia Airwars, care contabilizează victimele civile ale bombardamentelor aeriene din întreaga lume, a estimat între 15 şi 27 numărul civililor ucişi doar în operaţiunile americane din Siria.

În ianuarie 2022, secretarul american al apărării Lloyd Austin a îndemnat armata să facă mai mult pentru a evita victimele civile în timpul atacurilor aeriene, după mai multe incidente mortale care au pătat reputaţia armatei americane. Protejarea civililor este un „imperativ strategic şi moral”, a menţionat Austin într-un document adresat lanţului de comandă militar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro