Sari direct la conținut

Targul Gaudeamus – Carte de invatatura

Cea de-a XI-a editie a Targului International Gaudeamus, organizat de Societatea Romana de Radiodifuziune /SRR/ si Romexpo in perioada 17-21 noiembrie in Pavilionul Central al Complexului Expozitional Romexpo, isi deschide miercuri portile.

La targ vor fi prezente carti de la cele mai prestigioase edituri din Romania si din strainatate. Bursa Ofertelor Educationale si Profesionale, organizata incepand cu editia din 1998, va reuni oferta institutiilor de invatamant prezente la targ. Salonul national de inventica pentru tineret va fi organizat in acest an cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Tineret.

Targul de Arta Gaudeamus, initiat din 1999, va reuni lucrari de arta plastica apartinand unor artisti tineri, majoritatea debutanti. Expozitia de Carte Bibliofila, organizata cu sprijinul Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, este dedicata lui Anton Pann.

Suprafata targului e mai mare cu circa 15% comparativ cu editia precedenta, Pavilionul Central fiind in prezent integral ocupat.

Numarul expozantilor este de 270, comparativ cu 203 la editia precedenta, reprezentand cateva dintre cele mai importante segmente din domeniul editorial si educational: 136 de edituri romanesti, 40 de edituri straine reprezentate la targ de agentii de difuzare romanesti, 10 edituri straine participante in standuri nationale, 21 de institutii de invatamant, 14 agentii de difuzare de carte

romaneasca si straina, 4 firme multimedia si institutii cu acest profil, patru asociatii profesionale, 5 ONG-uri, 3 centre culturale, 12 publicatii culturale si stiintifice, 5 firme de materiale didactice, 5 anticariate.

Programul manifestarii acestei editii cuprinde 415 evenimente, fata de 390 la editia din anul 2003.

Pentru a treia oara Targul International Gaudeamus – Carte de invatatura se va desfasura impreuna cu Salonul National al Presei Romane, organizat de Clubul Roman de Presa /CRP/, manifestare care a ajuns in acest an la cea de-a cincea editie.

Dintre evenimentele incluse in acest parteneriat amintim dezbaterea „Parteneriatul mass-media – cultura scrisa”, organizata joi, 18 noiembrie, la Sala de Marmura de SRR si Clubul Roman de Presa /CRP/ si moderata de presedintele CRP, Cristian Tudor Popescu.

In aceeasi zi, sala de conferinte numarul 1 va gazdui dezbaterea cu tema „Literatura romana pentru copii – o cenusareasa a literaturii contemporane?”. Sambata, 20 noiembrie, in aceeasi sala de conferinte va fi organizata dezbaterea intitulata „Eu citesc, tu asculti, noi aflam”, avand ca tema importanta lecturii in scoala.

In premiera la Targul Gaudeamus va fi organizat Salonul de Carte pentru Copii si Tineret ”Insula misterioasa Ibby”, avand ca tema ”Planeta Jules Verne”, scriitor aniversat in acest an de Unesco.

Continuand traditia inaugurata la editiile precedente, SRR va organiza in cadrul targului Standurile ”Scriitori din Radio” si ”Unde se scrie romaneste”, cel de-al doilea stand reunind publicatii in limba romana aparute in afara granitelor tarii.

Revista targului „Masina de citit”, realizata de o echipa de jurnalisti de la Grupul de Presa „Evenimentul Romanesc”, va fi tiparita zilnic si in acest an intr-un tiraj de 10.000 de exemplare si va fi distribuita gratuit.

Premiile editiei 2004, decernate in cadrul festivitatii de inchidere care va avea loc duminica, 21 noiembrie, ora 14.00, sunt urmatoarele: Trofeele Gaudeamus, premiul de excelenta, Trofeul Gaudeamus si cea mai ravnita carte a targului, premiul Educatia, Miss Lectura, Trofeul Presei ”Mircea Santimbreanu”, premiile Concursului National de Lectura ”Mircea Nedelciu”.

Targul Gaudeamus va fi transmis in direct pe internet, conferinte, dezbateri, selectiuni din programul evenimentelor si informatii de ultima ora devenind astfel accesibile tuturor celor interesati la adresa www.gaudeamus.ro.

Programul de vizitare este miercuri – sambata, zilnic, intre 10,00 si 19,00, si duminica, intre 10,00 si 15,00, iar accesul este gratuit pentru toate categoriile de public.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro