Tarifele de interconectare percepute de operatorii de telefonie fixa vor scadea cu 18%, pana la nivelul de 0,67 eurocenti/minut de la 1 iulie 2012
Incepand cu data de 1 iulie 2012, tarifele de interconectare percepute de operatorii retelelor fixe de telefonie pentru terminarea apelurilor in propriile retele vor scadea cu 18%, pana la nivelul de 0,67 eurocenti/minut, a anuntat vineri autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Tariful de interconectare reprezinta pretul platit pe piata de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului in reteaua caruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori catre reteaua acestuia din urma. Acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul.
Aceasta este cea de-a doua etapa de scadere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare, in vederea terminarii apelurilor in retelele de telefonie fixa, dupa cea din martie 2012, cand tarifele au scazut cu 15,5%.
Tarifele au fost reglementate in urma analizei de piata realizate de ANCOM in anul 2011, din care a rezultat ca toti cei 51 de furnizori de servicii de acces la o retea publica de telefonie fixa activi la acel moment pe piata din Romania detineau putere semnificativa pe piata de gros a terminarii apelurilor in propriile retele. Autoritatea a impus tuturor acestor furnizori obligatia de a respecta anumite plafoane maxime pentru tarifele serviciilor de interconectare, in vederea terminarii apelurilor provenite de la alti operatori in retelele proprii.
In afara obligatiei de scadere a tarifelor de interconectare, ANCOM a impus in sarcina celor 51 de furnizori si obligatia de transparenta, obligatia de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate, obligatia de nediscriminare si obligatia de control al tarifelor (inclusiv mentinerea simetriei tarifelor de terminare).
Numarul de linii de acces (posturi telefonice fixe) din Romania era la sfarsitul anului 2011 de 4,69 milioane, in crestere cu 4% fata de anul 2010, aceeasi crestere procentuala fiind inregistrata si de numarul de abonati, care se ridica la 4,04 milioane. Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodarii era de 54%, in timp ce volumul de trafic realizat de catre utilizatorii finali prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie a fost de 6 miliarde de minute in 2011.
Potrivit datelor raportate autoritatii de catre furnizori, piata de comunicatii electronice a inregistrat in anul 2011 valoarea de 3,5 miliarde euro (14,8 miliarde lei). Veniturile obtinute din servicii de terminare a apelurilor de voce de catre operatorii de telefonie mobila din Romania in aceasta perioada au atins suma de 0,47 miliarde euro (1,97 miliarde lei), reprezentand 13,3% din valoarea pietei de comunicatii electronice, in timp ce operatorii de telefonie fixa au obtinut 0,05 miliarde euro (0,23 miliarde RON) din serviciile de terminare a apelurilor de voce, reprezentand 1,5% din valoarea pietei de comunicatii electronice.