Traian Basescu a promulgat asa numita 'lege Big Brother' care prevede stocarea pentru sase luni a datelor de trafic ale tuturor utilizatorilor de telefonie si internet
Presedintele Traian Basescu a semnat marti, 12 iunie, decretul pentru promulgarea Legii privind retinerea datelor de trafic (nu si a continutului) ale tuturor utilizatorilor de telefonie si internet, cunoscuta ca legea ”Big Brother”. O lege similara, adoptata in Romania in anul 2008, a fost declarata neconstitutionala un an mai tarziu, pe motive de incalcare a dreptului la viata privata.
Noua lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.
- Ce date ar trebui retinute de operatori pentru 6 luni de zile
Documentul legislativ prevede ca furnizorii telecom sa retina si sa pastreze pe cheltuiala proprie timp de sase luni datele de identificare a sursei, a destinatiei, cele necesare pentru determinarea datei, orei si a duratei comunicarii, cele pentru identificarea tipului de comunicare, cele pentru identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului si pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile. Nu trebuie retinut continutul convorbirilor.
Datele necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari cuprind:
a) in cazul retelelor de telefonie fixa si de telefonie mobila: numarul de telefon apelant, precum si numele si adresa abonatului sau ale utilizatorului inregistrat;
b) in cazul serviciilor de acces la internet, posta electronica si telefonie prin internet:
1. identificatorul alocat;
2. identificatorul de utilizator si numarul de telefon alocat pentru efectuarea oricarei comunicari prin reteaua publica de telefonie;
3. numele si adresa abonatului sau ale utilizatorului inregistrat, caruia i s-a alocat o adresa Internet Protocol, denumita in continuare adresa IP, un identificator de utilizator sau un numar de telefon, la momentul comunicarii.
Datele necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari cuprind:
a) in cazul retelelor de telefonie fixa si de telefonie mobila:
1. numarul format sau apelat si, in cazurile care includ servicii suplimentare precum redirectionarea sau transferul apelului, numarul catre care este directionat apelul
2. numele si adresa abonatului ori ale utilizatorului inregistrat;
b) in cazul serviciilor de acces la internet, posta electronica si telefonie prin internet:
1. identificatorul utilizatorului sau numarul de telefon al destinatarului unui apel telefonic prin internet;
2. numele si adresa abonatului sau ale utilizatorului inregistrat si identificatorul utilizatorului destinatar al comunicarii.
Datele necesare pentru determinarea datei, orei si a duratei comunicarii cuprind:
a) in cazul retelelor de telefonie fixa si de telefonie mobila: data si ora initierii si incheierii unei comunicari:
b) in cazul serviciilor de acces la internet, posta electronica si telefonie prin internet:
1. data si ora conectarii si deconectarii de la serviciul de acces la Internet, adresa IP alocata dinamic sau static unei comunicari de furnizorul de servicii de acces la internet, precum si identificatorul abonatului sau al utilizatorului inregistrat;
2. data si ora conectarii si deconectarii de la serviciul de posta electronica sau de telefonie prin Internet.
Mai multe gasiti in documentul atasat.
- Legea Big Brother: Intre incalcarea dreptului la viata privata si posibile sanctiuni de la Bruxelles
Adoptarea acestei legi a fost motivata de autoritati de nevoia de a implementa in legislatia nationala a prevederilor Directivei Uniunii Europene privind retinerea datelor generate sau procesate in cadrul activitatii de furnizare de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, avertiza la inceputul lunii mai din acest an ca Romania risca sa plateasca Comisiei Europene penalizari de peste 30.000 de euro pentru fiecare zi de intarziere in adoptarea legii retinerii datelor de comunicatii.
Pe de alta parte trebuie amintit faptul ca o lege similara, adoptata in Romania in anul 2008, a fost declarata neconstitutionala un an mai tarziu, pe motive de incalcare a dreptului la viata privata.
In luna februarie din acest an, mai multe ONG-uri si asociatii au avertizat ca noua propunere legislativa nu doar ca nu rezolva problemele de neconstitutionalitate, ci chiar este o varianta mai periculoasa pentru drepturile cetatenilor, cu o procedura vaga si neclara de acces la date.