Sari direct la conținut

UPDATE Consiliul Concurentei investigheaza patru companii care ar fi depus oferte trucate pentru vanzarea de armament catre MApN

HotNews.ro

Consiliul Concurentei a declansat, din oficiu, o investigatie privind o posibila intelegere intre firmele participante la licitatiile organizate de Departamentul pentru Armament din cadrul Ministerului Apararii Nationale, se arata intr-un comunicat al autoritatii de concurenta. Investigatia se refera la o posibila intelegere intre patru companii din Romania, Germania si Elvetia privind participarea cu oferte trucate la licitatiile organizate de Ministerul Apararii Nationale in anii 2005, 2006 si 2007, pentru achizitionarea de armament de infanterie si aparatura optica.

UPDATE: Numele celor patru companii sunt Transcarpat Sportours International (Romania), SAN Swiss Arms (Elvetia), Brugger & Thomet (Elvetia) si J.P Sauer & Sohn (Germania).

Reprezentantii autoritatii de concurenta suspecteaza ca participantii la aceste licitatii s-au inteles sa isi imparta produsele, astfel incat fiecare sa castige pe un segment.

„O asemenea intelegere poate avea consecinte deosebit de grave prin denaturarea liberei concurente si afectarea comertului intre statele membre, fiind vorba de companii din Romania, Uniunea Europeana si spatiul extracomunitar. Un astfel de comportament comercial contravine atat prevederilor legislatiei romanesti in domeniul concurentei, cat si prevederilor Tratatului de instituire a Comunitatii Europene”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Legea concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei, in special cele care urmaresc participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

UPDATE 2: Ca reactie la investigatia demarata de Consiliul Concurentei, Ministerul Apararii Nationale precizeaza ca „Departamentul pentru armamente a respectat in totalitate legislatia in vigoare privind achizitiile publice, publicand, atat in SEAP cat si in Buletinul Contractelor, datele privind intentia de achizitie, documentatia de atribuire si contractele atribuite”.

Reprezentantii MApN, mai arata ca in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor avand ca obiect achizitia de armament de infanterie si echipamente optice desfasurate in perioada 2005-2007, s-a constatat ca un operator economic din Romania a fost mandatat sa reprezinte o firma din Germania si doua firme din Elvetia.

„Ofertantul roman nu a depus oferte ale acestor firme pentru acelasi tip de produs, acestea fabricand produse cu destinatii diferite. In conformitate cu legislatia in vigoare, un operator economic poate sa reprezinte mai multe firme, daca are toate avizele obtinute de la autoritatile nationale cu competente in domeniu”, se arata in comunicatul ministerului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro