Sari direct la conținut

UPDATE Ministrul Comunicatiilor, "surprins" de anuntul Telekom Romania privind vanzarea Palatului Telefoanelor: Nu mai avem nici o putere in Consiliul de Administratie, dar avem dreptul de preemptiune

HotNews.ro
Palatul Telefoanelor, Foto: Telekom Romania
Palatul Telefoanelor, Foto: Telekom Romania

Ministrul Comunicatiilor, Razvan Cotovelea, a declarat joi ca a fost ‘un pic surprins’ pentru ca nu a fost informat de catre Telekom Romania (fostul Romtelecom) in legatura cu anuntul in presa privind scoaterea la licitatie a Palatului Telefoanelor, o cladire simbol a Bucurestiului. „De ce? Pentru ca pe mine personal m-au sunat multi colegi si m-au intrebat de ce vindem Palatul Telefoanelor si cu ce pret”. Ministrul spune ca statul roman are drept de preemtiune, ca de o luna si jumatate o echipa interministeriala analizeaza situatia Palatului Telefoanelor si ca probabil la sfarsitul acestei luni statul roman prin Ministerul Culturii isi va exprima sau nu dreptul de preemptiune.

Ce a declarat Razvan Cotovelea, ministrul Comunicatiilor legat de vanzarea Palatului Telefoanelor, in cadrul evenimentului International Digital Forum:

  • Am observat ca media a fost foarte sensibila privind anuntul Romtelecom privind vanzarea Palatului Telefoanelor. Vreau sa va spun ca acum mai bine de o luna si jumatate, la initiativa mea, Guvernul Romaniei a creat o echipa interministeriala de analiza a situatiei Palatului Telefoanelor.
  • Aceasta analiza va fi finalizata probabil la sfarsitul lunii septembrie si atunci statul roman prin Ministerul Culturii, deoarece este in patromoniul acestei institutii, isi va exprima sau nu dreptul de preemtiune. Este un cost foarte mare si trebuie sa ne gandim in termeni reali ce facem cu aceasta cladire daca statul roman printr-o institutie sau minister o va achizitiona. Indiferent de concluzia analizei, o vom face cunoscuta presei, si vreau sa va spun ca nu am stat indiferenti la aceasta situatie.
  • Sunt un pic surprins pentru ca noi nu am fost informati de Romtelecom in legatura cu aceasta comunicare de media. Noi prin reprezentantii nostri in Consiliul de Administratie am dat permisiunea executivului de la Romtelecom de a incepe procedurile interne pentru finalizarea caietului de sarcini si a organiza licitatia. Noi daca maine suntem in masura sa vrem Palatul Telefoanelor, vom intra noi in negociere si il vom achizitiona.
  • Nu sunt nici suparat nici afectat, dar ma asteptam ca relatiile bune cu Romtelecomul sa continue si sa fi fost informati ca urma sa fie o comunicare de presa. De ce? Pentru ca pe mine personal m-au sunat multi colegi si m-au intrebat de ce vindeti Palatul Telefoanelor si cu ce pret.
  • Oamenii din Consiliul de Administratie au dat ok-ul pentru lansarea procedurilor interne in cadrul Romtelecom de finalizare a caietului de sarcini. Ma asteptam sa fim si noi informati ca dam un comunicat de presa. Sa fi fost un comunicat de presa comun si sa explicam cetatenilor.
  • Nu mai exista noi. Exista ei, actionarii majoritari. Noi nu avem nici o putere in Consiliul de Administratie. Nu pot sa comentez pretul. Poate sa scoata si 100 de milioane de euro. Cert este ca din punct de vedere legal statul roman nu are mijloace de a bloca acest proces. In Romtelecom este un proces de instrainare – vindere prin licitatie – a unor active care nu produc si pentru care compania plateste foarte multi bani in impozite si e normal ca dansii sa ia asemenea decizie.
  • Noi avem insa dreptul de preemtiune pentru ca acest drept a fost introdus la momentul vanzarii in 1998. Analizam sa vedem daca statul roman are bani. Si daca noi cumparam Palatul Telefoanelor ce vom face din a doua zi cu el? Pentru ca jumatate va fi in continuare ocupat cu tot ce inseamna linii de comunicatii de la Romtelecom, deci nu-l putem folosi sa facem un muzeu sau sa mutam un minister, ci numai jumatate va fi disponibil.

UPDATE (19:40) Reactia Telekom Romania la declaratiile ministrului Cotovelea:

Intrebati de HotNews.ro cum comenteaza afirmatiile ministrului Cotovelea privind vanzarea Palatului Telefoanelor, reprezentantii Telekom Romania Communications au declarat:

  • „Ca intotdeauna, am urmat fluxul intern de informare. Decizia privind inceperea procedurii interne in vederea vanzarii pachetului de proprietati – Palatul Telefoanelor, cladirea Tandem si proprietatea din strada Matei Millo – este luata cu aprobarea structurilor competente”.

Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) a anuntat in urma cu o zi ca a scos la vanzare la pachet Palatul Telefoanelor si alte doua proprietati imobiliare situate in centrul Bucurestiului, la un pret de pornire de 21,6 milioane de euro. Masura este „parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietati imobiliare”, tranzactia va fi derulata prin intermediul unei licitatii, iar castigatorul va fi entitatea cu cea mai avantajoasa oferta atat in ceea ce priveste pretul, cat si alte conditii relevante in context.

Reprezentantii Telekom Romania Communications au precizat pentru HotNews.ro ca cele trei proprietati vandute la pachet: „Palatul Telefoanelor, cladirea Tandem si proprietatea din strada Matei Millo, au un pret de pornire de 21.600.000 euro. Cladirea Tandem si proprietatea Matei Millo au impreuna pretul de pornire de 10,9 milioane euro”.

Actionarii Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) sunt OTE – principalul operator de telecomunicatii din Grecia – cu 54,01% – si Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) – 45,99%. Grupul german de comunicatii Deutsche Telekom este actionarul majoritar al OTE cu o participatie de 40% din actiuni.

Ministrul Cotovelea sustine ca Romtelecom are datorii istorice de sute de milioane de euro

Ministrul a fost intrebat de presa daca statul roman a incasat sau nu dividende de la Romtelecom pentru ca este o companie pe profit.

  • La Romtelecom sunt datorii istorice care se ridica la sute de milioane de euro si care potrivit contractului de privatizare si de management trebuie sa fie gestionate”, a precizat Razvan Cotovelea.

Jurnalistii prezenti i-au amintit ministrului ca in 2011, ministerul Comunicatiilor, condus de Valerian Vreme (PD-L) a anuntat ca statul roman va incasa dividende din profitul net al Romtelecom pentru anii 2006 si 2007.

  • „Nu stiu ce a declarat acesta, stiu doar ca decizia Consiliului Administratie, si ma refer in special la OTE, in ceea ce priveste dividendele pentru anul financiar 2012 nu s-a luat”, a spus Ministrul Cotovelea (PC).

In luna ianuarie 2011, Ministerul Comunicatiilor (MCSI), care detine circa 46% din actiunile Romtelecom, a anuntat ca va incasa dividende din profitul net al acestui operator in valoare de 43,5 milioane de euro, bani care vor fi virati la bugetul de stat.

Aceasta dupa ce in luna ianuarie 2011, Adunarea Generala Ordinara a actionarilor Romtelecom a aprobat distribuirea de dividende din profitul net al companiei aferent atat anului 2006, cat si anului 2007, in valoare totala bruta de 404,3 milioane lei (94,75 milioane euro). Oficialii MCSI au precizat pentru HotNews.ro ca dividendele din profitul net al Romtelecom pe 2006 si 2007 vor fi incasate „la inceputul lunii februarie 2011”.

Contactati de HotNews.ro, oficialii MCSI au precizat ca ministerul, ca reprezentant al statului roman la Romtelecom, a incasat deja dividendele aferente profitului net al companiei pe anii 2008-2009, in luna noiembrie, 2010, fiind in valoare de 12.607.329 de euro.

Citeste si: UPDATE Statul roman va incasa dividende in valoare de 43,5 milioane euro din profitul net al Romtelecom pentru anii 2006 si 2007

Ce se mai intampla cu privatizarea Romtelecom?

Intrebat ce se mai intampla cu vanzarea actiunilor statului la Romtelecom, Ministrul Cotovelea a spus ca asteapta inca evaluarea consultantilor angajati in 2013 privind modul de privatizare.

  • „Participatia noasra este in continuare de vanzare. Raman in picioare cele 2 variante: IPO sa vedem pe bursa ce putem vinde – sau o negociere directa. IPO presupune respectarea unor conditii cumulative pentru a obtine pretul cel mai bun. Suntem in asteptarea unui document final din partea consulatilor pe care in anul 2013 ministerul Comunicatiilor i-a angajat. Acestia nu au o plata lunara, ci in functie de succesul privatizarii au o bonificatie care este un procent din valoarea sumei pe care o va obtine statul roman. Dupa ce vom primi planul lor de actiune vom lua o decizie in sedinta de Guvern”, a precizat Ministrul Cotovelea.

Claudia Nemat, Deutsche Telekom: Vrem o fuziune integrala intre Romtelecom si Cosmote

Prezenta in aceasta luna la rebrandingul Romtelecom si Cosmote in Telekom Romania, Claudia Nemat, membru in Board-ul Deutsche Telekom pentru Europa a precizat: „Avem o tinta clara pentru Romania sa avem o fuziune integrala (n.a intre Romtelecom si Cosmote) si asta nu inseamna doar o fuziune legala, inseamna functiuni si retele integrate”.

In privinta vanzarii actiunilor detinute de statul roman la Romtelecom, Nikolai Beckers spune ca in acest proces ‘mingea este acum in terenul Guvernului”, care nu a finalizat evaluarea privind modul in care doreste sa faca privatizarea.

  • Mai intai Guvernul trebuie sa-si finalizeze evaluarea si sa ne spuna ce doresc, noi vom reveni, si cred ca in cele din urma toti vom fi de acord ca fuziunea este un proces bun. Daca si cand – vom vedea cum va evalua acest proces. Poate fi finalizat in 2014? Cred ca este un termen cam abitios, dar suntem aici si vom oferi toata asistenta autoritatilor romane”, a declarat pentru HotNews.ro Nikolai Beckers, seful Telekom Romania.

Telekom Romania Communications (Romtelecom) este detinuta de grupul elen OTE (54% din actiuni) si statul roman (46% din actiuni), iar actionarul majoritar al grupului elen este grupul german Deutsche Telekom.

In data de 6 martie 2014, fostul ministru al Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat in conferinta de final de mandat ca a semnat luna trecuta contractul pentru servicii de consultanta in procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, unde statul detine 45,99% din actiuni si ca se asteapta ca in acest an sa fie listate pe bursa actiunile detinute de stat la Romtelecom.

Ministerul pentru Societatea informationala (MSI) a semnat in data de 28 februarie 2014 impreuna cu reprezentantii consortiului format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities contractul pentru servicii de consultanta in procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, unde statul detine 45,99% din actiuni.

Obligatiile consultantului constau in furnizarea de servicii de consultanta, elaborarea si implementarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare, iar termenul stabilit pentru realizarea acestor servicii este 11 august 2014, cu precizarea ca acest termen poate fi prelungit, in functie de circumstante. Consultantul va castiga 2,085% din profitul brut obtinut din vanzarea tuturor sau a unei parti a actiunilor Romtelecom, iar daca tranzactia actiunilor detinute de stat nu se realizeaza consultantul nu primeste nimic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro