Sari direct la conținut

UPDATE PSD își face strategia de opoziție. Calculele lui Ciolacu pentru o moțiune de cenzură

HotNews.ro
UPDATE PSD își face strategia de opoziție. Calculele lui Ciolacu pentru o moțiune de cenzură

Conducerea colectivă interimară a PSD se reunește, luni de la ora 10.00, la sediul din Kiseleff, potrivit unui anunț transmis de partid.

UPDATE 10:34 Înaintea ședinței, Marcel Ciolacu a anunțat că, în cazul în care PSD va depune o moțiune de cenzură și va constata că are majoritatea necesară pentru a da jos Executivul Orban, atunci va avea și o propunere pentru un nou Guvern. „Avem mai multe decizii de luat, administrative, de formă și cele două grupuri, grupul de lucru pentru diaspora și grupul de lucru în relația cu sindicatele, dar avem și o serie de decizii politice, strategia la moțiunea simplă de astăzi din Senat, depusă împotriva ministrului Cîțu, ministrul Finanțelor și o decizie foarte clară în cazul în care actualul guvern o să vină cu asumarea răspunderii pe legile electorale, decizia să fie ca PSD împreună cu alți parteneri din parlament să depunem o moțiune de cenzură. Cu siguranță dacă vom depune o moțiune de cenzură și vom constata că avem o majoritate pentru ca această moțiune să aibă și efecte juridice, respectiv Guvernul Orban să cadă, vom avea o strategie și de a veni cu o propunere de nou Guvern”, a explicat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței Biroului permanent al PSD.

Un subiect de discuție în ședința de luni a PSD ar putea fi conferințele județene pe care le va organiza partidul în filialele social-democrate, precum și pregătirea Congresului din 29 februarie, au declarat surse politice, pentru Mediafax.

Liderii social-democrați ar putea stabili și strategia partidului la anunțul lui Ludovic Orban potrivit căruia Guvernul își va asuma răspunderea pe modificarea Legilor Justiției, Legea plafoanelor bugetare și OUG 51 pentru deblocarea decontării transportului școlar, au precizat sursele citate.

Măsurile urmează a fi aprobate în ședința de marți a Executivului, a anunțat premierul Ludovic Orban.

De asemenea, conducerea PSD ar putea discuta și despre bugetul pentru anul 2020 pregătit de PNL, precum și alte subiecte parlamentare, potrivit surselor menționate.

Mai mulți social-democrați, printre care foștii miniștri Liviu Pop, Florin Iordache, consideră că legea bugetului de stat trebuie adoptată de Parlament, și nu prin asumarea răspunderii Guvernului. Același lucru este valabil și pentru OUG 114 și Legile Justiției, mai susțin aleșii PSD.

Deputatul PSD Florin Iordache a spus că în cazul asumării răspunderii Guvernului „singurul lucru pe care poți să-l faci este să depui moțiune de cenzură”.

Duminică seară, Marcel Ciolacu a anunțat că PSD nu exclude varianta depunerii unei moțiuni de cenzură pentru demiterea Guvernului PNL până la finalul anului. Președintele interimar al PSD a adăugat că așteaptă să vadă pe ce legi își va asuma răspunderea premierul Ludovic Orban.

„Era clar că vom intra într-o perioadă de restructurare a partidului. PSD a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Finanțelor, domnului Cîțu. Nu excludem depunerea unei moțiuni de cenzură până la finele anului, dar nu aceasta este prioritatea PSD pentru acest moment. Timpul este scurt pentru PSD până la alegerile locale. Prioritatea numărul 1 este de a organiza congresul si de a ne pregăti pentru alegeri. O să depunem moțiune de cenzură. Vrem să vedem cu ce vine pe asumare. Noi ne-am luat porția, am plătit electoral pentru că nu am avut capacitatea să fim suficient de eficienți și transparenți în modificarea legilor justiției”, a spus Marcel Ciolacu, la Antena 3.

Întrebat dacă PSD va depune moțiune de cenzură dacă Guvernul își va asuma răspunderea pe legile justiției, Marcel Ciolacu a răspuns: „Să vedem cum vor depune legile. Poate să fie legi separate sau sistem guvernamental numit „trenuleț”. Faci cap de pod o lege populară și în spatele ei altele”.

O temă care a fost discutată, în CEx de miercuri, a fost cea despre datoriile partidului din perioada campaniei electorale care se ridică la suma de aproximativ 15 milioane de euro, au spus surse politice, pentru Mediafax. Suma acumulată din luna iulie încoace include și cheltuieli făcute în campania pentru prezidențiale.

Viorica Dăncilă a declarat, miercuri după ședința CEx, că toate datoriile înregistrate de PSD pentru alegerile prezidențiale pot fi justificate cu documente și că nu este nimic care să ridice semne de întrebare. Ea a precizat că partidului a avut și în trecut datorii.

Întrebată despre o posibilă excludere din PSD, în contextul în care nu mai este liderul partidului, Viorica Dăncilă a spus „mă aștept la orice”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro