Sari direct la conținut

UPDATE VIDEO Sindicalistii SNR acuza infiintarea a trei noi directii operationale cu inca 36 de posturi de conducere/ Radiocom: Infiintarea directiilor s-a facut fara majorarea fondului de salarii

HotNews.ro
Protest in fata MCSI, Foto: Hotnews
Protest in fata MCSI, Foto: Hotnews

Federatia Sindicatelor din Radiocomunicatii si alte trei sindicate din structura au protestat joi in Bucuresti solicitand, printre altele, stoparea cresterii nejustificate a cheltuielilor societatii prin infiintarea a inca trei Directii Operationale pe langa cele patru existente. Prin aceasta initiativa, care are aprobarea Ministerului Comunicatiilor, sunt infiintate inca 36 de posturi de conducere in conditiile in care au fost disponibilizati 404 salariati in septembrie 2011, cheltuielile de functionare a societatii vor creste cu circa 100 de milioane lei pe an, adica circa 30% din venituri, avertizeaza Constantin Campeanu, presedintele acestei Federatii.

UPDATE Radiocom: Infiintarea directiilor s-a facut fara majorarea fondului de salarii si a numarului de personal angajat comparativ cu anul 2011

S.N. Radiocomunicatii S.A. afirma, intr-un comunicat remis HotNews, ca nu au fost infiintate 36 de posturi noi de conducere odata cu deschiderea a trei Directii Regionale, fiind vorba de „o relocare a posturilor, iar functiile au fost ocupate prin concurs intern”.

Societatea sustine ca „au fost efectuate cheltuieli minime pentru infiintarea de noi directii operationale, iar posturile infiintate au fost ocupate in urma unui concurs intern de catre salariatii existenti fara a creste fondul de salarii si numarul de personal angajat, comparativ cu anul 2011”.

Aceste directii au in vedere „restrangerea cheltuielilor operationale, astfel incat centrele de emisie si punctele de prezenta (P.O.P-uri) ale Societatii au fost compactate in directii operationale la nivel de regiuni bine stabilite, avand ca scop reducerea cheltuielilor, eliminarea deplasarilor pe distante foarte mari si eficientizarea timpilor de interventie”, potrivit sursei citate.

Prin organizarea Directiilor de Radiocomunicatii RADIOCOM are in vedere reducerea cheltuielilor pe termen scurt, la nivelul intregii Societati, cu aproximativ 25.600 lei si „cresterea flexibilitatii si adresabilitatii comerciale la nivel regional”.

Dotarea tehnica a directiilor nou infiintate s-a realizat prin redistribuirea resurselor materiale existente in S.N. Radiocomunicatii S.A.

In plus, precizeaza RADIOCOM, in septembrie 2011 au fost disponibilizati 379 de angajati, nu 404 asa cum se mentioneaza in comunicatul transmis de Federatia Sindicatul Radiocomunicatii.

„S.N. Radiocomunicatii S.A. nu are in proprietate fibra optica, ci doar inchirieri de fibra optica. Aceste contracte au fost incheiate pentru a intra in rand cu marii jucatori din piata de de telecomunicatii din Romania care opereaza retele de fibra optica”, se arata in comunicatul citat.

Monica Puscas, sefa departamentului Comunicare Imagine, afirma ca „preocuparile, nemultumirile si semnalele Federatiei Sindicatului Radiocomunicatii” vor fi analizate cu „responsabilitate”.

Intr-un comunicat remis HotNews.ro (atasat articolului), sindicalistii spun ca vor protesta la sediul conducerii societatii, dar si la sediile Ministerului Comunicatiilor si in fata Guvernului.

Aceste trei directii operationale s-au infiintat acum circa 2 luni cu initiativa conducerii SNR, aprobarea Consiliului de Administratie si aprobarea Ministerului Comunicatiilor (MCSI), sustine liderul sindicalistilor.

  • „Acesta hotarare este problematica pentru ca vor creste cheltuielile de functionare a societatii cu circa 100 de milioane lei pe an, adica circa 30% din veniturile anuale. Suma este calculata vis a vis de cheltuiala pe o directie existenta. Intr-o prima faza cele 3 directii vor avea 36 de posturi de conducere, asta insemnand cate 12 posturi de conducere – incepand cu director si apoi sef departament, sef serviciu, sef birou etc. Deocamdata in aceasta cheltuiala inca nu intra personalul de deservire. (…) In plus, cele 3 locatii din Brasov, Craiova si Constanta necesita cladiri in care sa functioneze, mijloace de transport pentru ca sefii trebuie sa aiba si ei la dispozitie masini, necesita birotica, telefoane si tot ce inseamna mijloace de comunicare care sa le asigure functionarea”, a declarat pentru HotNews.ro Constantin Campeanu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Radiocomunicatii.

UPDATE VIDEO Circa 20 de angajati ai SNR au protestat joi si in fata Ministerului Comunicatiilor:

Numarul total al angajatilor SNR a ajuns „dupa ultimele cifre”, spune Campeanu, la 1511 salariati, iar la acest protest sunt asteptati circa 115 angajati. Intr-o astfel de Directie Operationala lucreaza in medie circa 200 de angajati.

  • Nu s-au facut noi angajari. Personalul pentru cele 3 directii este personalul redistribuit. Solicitarile directorilor din aceste directii dupa ce au fost infiintate, sunt indreptate catre realizarea unei scheme de personal care sa includa si restul de personal de deservire. Probabil ca va creste personalul pe directie de la 12 la 40-50 de angajati cu functii importante in structurile nou infiintate. Incet, incet vom ajunge din nou la peste 2000 de salariati in conditiile in care veniturile noastre nu cresc, ci dimpotriva”, a mai spus acesta.

O alta cerinta a protestarilor o reprezinta „stoparea urgenta a investitiilor ineficiente, a angajarii unor servicii cu terti si a inchirierii nejustificate a unor capacitati de transport pe fibra optica, care produc prejudicii mari pentru SNR”.

HotNews.ro a relatat recent ca la data de 5 aprilie SNR a platit peste 1,08 milioane lei catre Omnilogic pentru inchiriere fibra optica, in conditiile in care compania se lauda „ca si-a creat prin investitii o infrastructura moderna care cuprinde printre altele o retea nationala de fibra optica cu o lungime de circa 5000 de km. In replica, oficialii SNR au explicat ca detin in proprietate doar infrastructura radio, reteaua de fibra optica fiind inchiriata.

O alta solicitare vizeaza lipsa demararii trecerii la televiziunea digitala terestra, in care s-au facut investitii semnificative

  • „Solicitam preocupare si interes din partea conducerii SNR si MCSI pentru dezvoltarea televiziunii digitale terestre, ca alternativa pentru populatia Romaniei, in receptionarea unui numar mare de posturi de televiziune in mod gratuit. Lipsa de interes din partea conducerii SNR si MCSI, a Guvernului Romaniei pentru dezcvoltarea televiziunii digitale terestre, va conduce la scoaterea din exploatare a celor doua retele de emitatori de televiziune pentru care SNR a investit importante resurse financiare si pentru a caror achizitie mai are de rambursat sume importante pana in anul 2019„.

Despre ce investitii este vorba mai exact? HotNews.ro a scris despre faptul ca SNR a demarat proiecte pilot pentru televiziunea digitala terestra, DVB-T, in Bucuresti si Sibiu.

Constantin Campeanu sustine insa ca cele doua retele nu au legatura cu proiectul experimental DVB-T de la Bucuresti si Sibiu, insa ele vor face parte din acel intreg care inseamna acoperirea teritoriului in procent de 97%.

  • O retea priveste toti emitatorii care acopera teritoriul Romaniei in procent de 98% pentru difuzarea TVR1 si cealalta retea are acoperire de 97% in teritoriu pentru TVR2. Cele doua retele insumeaza un numar important de emitatori care sunt cumparati pe valuta si pe care trebuie sa-i platim. Specialistii nostri s-au ocupat de a cumpara emitatori de televiziune care prin modificari destul de mici ca si costuri pot fi trecuti la televiziunea digitala terestra. Ne-am pregatit de acesta perspectiva de circa 6 ani. Mai avem de rambursat circa 52-54 de milioane de euro pana in 2019. A fost un imprumut pe termen lung, cu perioada de gratie si acum avem de achitat sumele aferente emitatorilor. Creditul a fost facut acum circa 6 ani iar valoarea lui era in jurul sumei de 110 milioane de euro„, a precizat presedintele Federatiei.

Nu in cele din urma, presedintele Federatiei Sindicatelor Radiocomunicatii sustine ca daca nu vor fi luate in seama aceste cerinte actiunile de protest vor continua in conformitate cu prevederile legale, care ne permit sa ajungem la greva. Nu dorim sa ajungem insa acolo”.

Despre SNR

SNR (Radiocom), companie de stat care asigura transmisiile TV si radio pentru Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune a avut in 2010 o cifra de afaceri de 338,3 milioane lei si o pierdere neta de 43,3 milioane lei. Compania avea un numar mediu de angajati de 1915 persoane, conform datelor de la Ministerul de Finante.

Portofoliul Radiocom include, in prezent, aproape toti operatorii de telecomunicatii din Romania, dar si utilizatorii finali de servicii de comunicatii din domenii importante: banci, institutii financiare, companii multinationale, etc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro