Utile: Consumul de cafea ar putea reduce riscul de dementa; Fumatorii pasivi risca sa se imbolnaveasca de Alzheimer; Cocktailuri care scad tensiunea, iar sportul, medicamentul cel mai eficace impotriva bolii de inima
Consumul de cafea ar putea reduce riscul de dementa. Consumul de cafea poate face mai mult decat sa te tina treaz. Un nou studiu sugereaza legatura dintre sanatatea mentala si varsta inaintata. O echipa de oameni de stiinta suedezi si danezi au urmarit consumul de cafea intr-un grup de 1.409 barbati si femei de varsta medie, timp de 21 de ani. Pe parcursul studiului 61 de participanti au dezvoltat dementa si 48 – boala Alzheimer. Dupa controlul a numerosi factori socio- economici si de sanatate, inclusiv colesterolul inalt sau hipertensiunea arteriala, oamenii de stiinta au gasit ca subiectii care au raportat ca beau intre trei si cinci cesti de cafea pe zi au avut cu 65% mai putin risc sa dezvolte dementa, comparativ cu aceia care au baut doua cesti sau chiar mai putin. De asemenea, oamenii care au baut mai mult de cinci cesti pe zi au avut un efect de reducere a dementei, scrie Romania Libera.
Fumatorii pasivi risca sa se imbolnaveasca de Alzheimer. Fumatul pasiv creste riscul de degradare a functiilor cognitive, cum ar fi memoria, si creste riscul cu 44 la suta de aparitia Alzheimerului, spun cercetatorii de la Universitatea Cambridge si Universitatea Michigan. Mai mult, studiile anterioare au aratat ca fumatul este un factor de risc in ceea ce priveste degradarea capacitatii cognitive. Oamenii de stiinta britanici si cei americani au masurat nivelul de cotinina, produs secundar al nicotinei, din esantioanele de saliva prelevate de la 4.800 de persoane nefumatoare, a caror varsta era de peste 50 de ani. Cotinina este un metabolit al nicotinei care poate fi utilizat drept indicator al expunerii la fumul de tigara, pentru ca ramane in sange mai mult de 24 de ore. De asemenea, subiectii au fost supusi unor teste neuropsihologice pentru evaluarea capacitatii de memorare, de efectuare de calcule, dar si a „fluentei” verbale, scrie Gandul.
Cocktailuri care scad tensiunea. Consumul regulat de infuzie de anghinare sau de suc de lamaie ajuta la mentinerea in limite normale a presiunii arteriale. Hipertensiunea poate fi tinuta sub control nu doar cu ajutorul medicamentelor, ci si al cocktailurilor din fructe sau din plante. Specialistul in fitoterapie Eugen Giurgiu recomanda persoanelor cu hipertensiune sa opteze pentru o dieta cu multe cruditati, in paralel cu tratamentul alopat. Un leac excelent este infuzia de anghinare, bogata in vitaminele A, B, C si in flavonoizi, care au rol de reglare a tensiunii. Se recomanda cate doua ceaiuri pe zi, preparate dintr-o lingurita de planta si 250 ml de apa clocotita. Efectul anghinarei este potentat daca se amesteca infuzia cu suc de lamaie, scrie Adevarul.
Sportul, medicamentul cel mai eficace impotriva bolii de inima. Orice forma de miscare imbunatateste starea vaselor de sange si circulatia sanguina. Pentru cei cu inima suferinda, dar doritori de exercitii fizice, se recomanda avizul medicului. Pe langa alimentatie, un factor important de pastrare a sanatatii este exercitiul fizic. Mersul pe jos, inotul si joggingul sunt la indemana oricui. Medicii au avertizat in nenumarate randuri ca sedentarismul este un factor de risc cardiovascular care, din fericire, poate fi modificat prin stilul de viata. Activitatea fizica sustinuta creste nivelul de colesterol bun (HDL) ceea ce duce la scaderea riscul aparitiei bolilor de inima, fara sa scada, din pacate, colesterolul rau (LDL) Prin miscare se evita obezitatea, diabetul si hipertensiunea arteriala. De exemplu, mersul pe jos este la indemana oricui si poate fi practicat chiar si de bolnavii de inima, dar numai cu avizul medicilor. Orice miscare este binevenita deoarece imbunatateste starea vaselor de sange si, prin urmare, circulatia sangelui in organism. Plimbatul, joaca cu cei mici, gradinaritul, dansul sunt forme benefice de miscare care intretin sistemul circulator si redau o buna stare psihica, informeaza Romania Libera.
Femeile ajung rar la satisfactie sexuala. Mai putin de jumatate din persoane sunt satisfacute de viata lor sexuala si reusesc sa atinga punctul culminant de fiecare data cand fac sex, arata datele celui mai recent studiu Durex, „Sexual Wellbeing”. Iar diferenta dintre femei si barbati este foarte mare, doar 32 la suta din femei reusind sa ajunga aproape intotdeauna la orgasm, comparativ cu 63 la suta din barbati. „Unul dintre motivele pentru care exista aceste deosebiri ar putea fi faptul ca, la femei, dorinta sexuala apare doar dupa preludiu. In cazul barbatului, apare mai intai dorinta si apoi excitatia sexuala”, explica psihologul Aurora Liiceanu, noteaza Adevarul.
Fructele si legumele pot inlocui cu succes mastile cosmetice. Tineretea tenului se pastreaza prin aplicarea unor masti realizate din fructe sau legume proaspete. Fitoterapeutii recomanda cateva retete care dau stralucire pielii expuse factorilor agresivi, cum ar fi poluantii, frigul sau chiar excesul de fard. Un ten proaspat se pastreaza prin aplicarea unui amestec obtinut din 500 ml de apa distilata cu 50 de grame de castraveti verzi taiati si 50 g de aloe proaspata, curatata de coaja. Amestecul se pastreaza la rece, in frigider timp de sapte zile. Pentru curatarea tenului, un gomaj bland se obtine din pudra de migdale. Acest ingredient se amesteca cu apa pana cand se face o pasta cremoasa, scrie Romania Libera.