Utile: Lipsa somnului, risc de afectiuni ale inimii; Atentie la bolile unghiilor; Castanele, sursa de vitamina C, iar trei cesti de ceai verde pe zi ne asigura silueta
Lipsa somnului, risc de afectiuni ale inimii. Persoanele care dorm mai putin de sapte ore ar avea riscuri sporite de boli cardiovasculare si deces, potrivit unui studiu recent, citat de Agerpres. Pericolul este si mai mare daca tensiunea arteriala este prea ridicata in timpul somnului, afirma cercetatori japonezi in ultimul numar al “Archives of Internal Medicine”. Ei au observat 1.255 de subiecti care sufereau de hipertensiune si cu varsta medie de 70 de ani in timpul somnului timp de 50 de luni. In aceasta perioada au fost inregistrate 99 de crize cardiace sau atacuri cerebrale, iar incidenta acestor episoade a fost de 2,2% anual in grupul participantilor care dormeau mai putin de 7,5 ore si de 1,8% la cei care aveau somnul mai lung, a explicat Dr. Kazuo Eguchi, citat de Click.
Castanele, sursa de vitamina C. Castanele au un continut foarte mic de colesterol, sunt putin bogate in sodiu si constituie una dintre cele mai bune surse de fibre dietetice. Tocmai de aceea, ele sunt cea mai buna alegere pentru cei care vor sa isi pastreze silueta, dar si pentru cardiaci, informeaza Romania libera.
Varza, leac in 100 de afectiuni. Cate 300 de grame de varza pe zi previn tumorile maligne si anemiile. Beneficiile verzei difera in functie de sortiment. Varza alba este puternic hidratanta, in timp ce varza creata previne guta si gastrita. Aceasta leguma de iarna este unul dintre medicamentele naturiste cu actiune anticancerigena, dovedita de cercetarile medicale. Exista patru varietati de varza valoroase din punct de vedere medicinal: varza alba, varza rosie, varza de Bruxelles si varza creata, informeaza Adevarul.
Un bolnav de gripa „consuma” 2.000 de euro. Doar trei cazuri de gripa, pana acum, in Romania. Varstnicii si copiii, categoriile cele mai expuse riscului de gripa. Persoanele care nu se vaccineaza antigripal si sunt „atacate” de bolile specifice sezonului rece pot costa statul pana la 2.000 de euro pe zi, atentioneaza specialistii. „Costurile pentru o persoana adulta care nu s-a vaccinat si, apoi, se imbolnaveste grav de gripa, incat necesita internare, variaza intre 13 si 50 de euro, ridicandu-se, uneori, chiar pana la 600-2.000 de euro”, subliniaza dr. Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta pentru Gripa. Din acest motiv, specialistii recomanda vaccinarea antigripala. Mai mult, „boala deja a aparut in Romania. In ultima perioada, au fost inregistrate trei cazuri de gripa”, a mai precizat dr. Alexandrescu, citat de Gandul.
Trei cesti de ceai verde pe zi ne asigura silueta. Trei cesti pe zi tin obezitatea departe, ne asigura cercetatorii australieni. Ceaiul verde ne ajuta sa ne pastram silueta, chiar daca mancam alimente care ingrasa. De asemenea, ajuta la mentinerea tensiunii arteriale la o valoare normala, la fel ca samburii de strugure si frunzele de maslin. Doctor Lindsay Brown, de la Universitatea Queensland (Australia), a studiat efectele ceaiului verde asupra sanatatii la grupuri de sobolani. Rozatoarele au fost hranite cu multe grasimi si dulciuri. In cazul grupului de sobolani care nu a primit si ceai verde pe langa regimul hipercaloric, animalele s-au ingrasat si tensiunea lor a crescut, noteaza Click.
Navigarea pe internet, utila dezvoltarii tinerilor. Vesti bune pentru parintii ingrijorati: orele nesfarsite petrecute de adolescenti pe internet nu sunt chiar atat de daunatoare pe cat s-a crezut pana acum. Cel putin asa sustine “The New York Times”, citand rezultatele celui mai recent studiu al MacArthur Foundation. “Poate parea ca tinerii irosesc o gramada de timp pe MySpace sau transmitand mesaje instant”, a declarat Mizuko Ito, unul dintre coordonatorii cercetarii “Living and Learning with new media” (Traind si invatand cu new media). “Dar aceasta implicare le confera aptitudini necesare pentru a izbandi in ziua de azi.” Studiul, intreprins din 2005 pana vara trecuta, descrie modurile de folosire a tehnologiilor new media, dar nu masoara si efectele acestora, noteaza Cotidianul.
Pro si contra vaccinarii anticancer. Criticii afirma ca imunizarea nu-si are rostul daca fetitele nu au viata sexuala. Decizia Ministerului Sanatatii de a incepe de saptamana viitoare campania prin care vor fi vaccinate fetitele de clasa a IV-a contra virusurilor raspunzatoare de aparitia cancerului de col a starnit dezbateri aprinse. Exista numeroase site-uri care au campanii contra vaccinarii si care indeamna parintii sa o refuze pe motiv ca unul dintre medicamentele folosite a cauzat decese si a avut efecte adverse grave, dar si pentru ca imunizarea nu ar trebui facuta daca fetitele nu au viata sexuala. Dincolo de mesajele de alarmare fara temei, specialistii spun ca aceasta campanie are lacune, scrie EVZ.
Atentie la bolile unghiilor. Exista situatii cand unghiile capata o culoare galbuie, sunt ingrosate, greu de ingrijit sau casante. Acest aspect e deseori neglijat de catre pacienti. Gresit! De cele mai multe ori este insa vorba despre o infectie micotica (ciuperca) ce determina aparitia acestui aspect, o afectiune dermatologica, pentru care exista solutii terapeutice. Specialistul Click!, dr. Adina Alexandru ne spune ce facem cand apare acest gen de afectiune. Onicomicoza este o infectie micotica la nivelul unghiilor de la picioare (mai frecvent), dar si a celor de la mani, produsa de anumite tipuri de ciuperci. Este mai frecventa la barbati decat la femei si procentul creste cu varsta, estimandu-se ca pana la 90% dintre varstnici au aceasta infectie. Initial, disconfortul este doar estetic: unghiile pot fi decolorate sau galbui-maronii, opace, cu suprafata neregulata si sfaramicioase sau ingrosate, cu depozite hiperkeratozice subunghiale sau se pot dezlipi de pe patul unghial, noteaza Click.