Utile: Lista bolilor cauzate de stres; Ora de vara, avantaje si dezavantaje; Hibiscusul trateaza eficient stresul
Pana la sfarsitul lunii martie, circa un sfert din populatia lumii va pierde o ora de somn, castigand o ora de soare in plus pe zi. Acest lucru se intampla datorita introducereii orarului de vara care in SUA a inceput deja, cu cateva saptamani inaintea Europei, unde va incepe la 29 martie (pentru a se incheia la 25 octombrie). Dincolo de folosirea energiei, exista si un alt element de care trebuie sa se tina seama: efectele asupra sanatatii. In pofida faptului ca se spune ca o ora in plus de lumina ar trebui sa permita o mai mare posibilitate de miscare pentru oameni, potrivit New England Journal of Medicine, in timpul primei saptamani al orarului de vara exista o crestere cu 5% a infarctelor si acest lucru se intampla din 1987. Motivul: alterarea ce se produce in ritmurile biologice si mai ales in cele ale somnului, scrie Romania Libera.
Copiii conceputi de barbati in varsta prezinta o mai mare probabilitate de a avea rezultate mai proaste la testele de inteligenta, in copilarie, potrivit unui studiu recent efectuat in Australia si Statele Unite. In schimb, copiii conceputi de mame in varsta obtin scoruri mai bune la aceleasi teste – care masoara capacitatea de gandire, concentrare, invatare si memorare -, potrivit aceluiasi studiu, citat de Romania Libera.
Stresul cotidian ne „gaureste” stomacul, putand provoca aparitia ulcerului si a gastritei, atentioneaza medicii. In plus, specialistii atrag atentia ca stresul ne poate accelera bataile inimii, putand declansa aparitia hipertensiunii arteriale si a altor boli cardiovasculare, precum si a diabetului zaharat. Exista situatii cand stresul – aceasta boala cotidiana – ne joaca feste si, astfel, persoane cu o vedere buna, care nu au nevoie de ochelari, simt ca le „fug” literele de sub ochi, afirma Gandul.
Specialistul in fitoterapie Eugen Giurgiu recomanda folosirea infuziilor de hibiscus in tratamentul diverselor afectiuni survenite pe fond nervos: indigestii, oboseala cronica si hipertensiune arteriala. Consumate la micul dejun, aceste ceaiuri pot inlocui cafeaua de dimineata. Amestecate cu fructele de padure, ceaiurile de hibiscus sunt foarte hranitoare, afirma Adevarul.