Va rezista lumea degradarii ratingului SUA?
In timp ce toata lumea se intreaba cum vor reactiona pietele in urma degradarii ratingului SUA, cred ca intrebarea de baza este alta, anume daca lumea va rezista acestui episod. Desigur, atunci cand ma intreb daca lumea va rezista nu ma gandesc la vreun scenariu apocaliptic ci, mai degraba, daca lumea pe care o stim acum va putea ramane neschimbata. Traind in zodia breaking news putem foarte usor sa consideram ca avem de-a face doar cu o noua stire care, asa cum ne-am obisnuit, se va dizolva sub presiunea altor evenimente pe cale de a se naste.
Privind retrospectiv, putem observa cum a evoluat toata aceasta criza: de la un dezastru financiar acoperit cu voiosie de catre state, spre o pseudo refacere urmata de o revenire brutala cu picioarele pe pamant. Dar, asa cum probabil isi amintesc cei care mi-au citit blogul de-a lungul timpului, actuala inrautatire a situatiei a fost intuita de subsemnatul pe vremea cand multi experti tele-comentatori se bateau pe burta cu prognoze bombastice privind economia si revenirea in forta a cresterii pe toate liniile. Actualitatea ne arata ca situatia se complica de la o ora la alta. Actorii politici din SUA observa de-abia acum cu stupoare cum un joc politic stupid a retrimis in recesiune economia mondiala. Dincoace de Ocean, Europa isi traieste complexele la un nivel nemaiintalnit pana acum. Grecia, Portugalia si Irlanda par acum probleme minore. Intrarea in forta a greilor Italia si Spania a complicat extrem de mult siuatia. A treia si a patra economie a Continentului gafaie din greu, ceea ce ne sugereaza ca jocul devine din ce in ce mai complicat. Dupa colt, isi asteapta intrarea pe esafodul pietelor Franta, tara care a stiut pana acum sa obtenebreze cu iscusinta multe din gaurile negre ale propriei economii. Aceasta insa nu cred ca o va feri de judecata ultima.
Intr-un asemenea scenariu complex, Banca Centrala Europeana a ales sa se amestece pentru, nu-i asa, mentinerea stabilitatii. In urma unei reuniuni de urgenta s-a hotarat ca ECB sa devina cumparator activ al datoriilor tarilor cu probleme. O masura similara luase si FED-ul in urma cu ceva vreme, pentru a stabiliza SUA. Cum bine stim, nu s-a rezolvat mare lucru, singura reusita fiind agravarea problemelor economiei. Acelasi lucru se va intampla si in Europa, numai ca la un alt nivel deoarece deosebirile dintre FED si ECB sunt imense. Niciodata un stat american nu va trage de urechi FED pentru ca a ajutat economia SUA. In Europa insa, vor fi nenumarate state care vor reprosa vocal acuzand ECB ca-si bate joc de banii propriilor contribuabili.
Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.