Sari direct la conținut

Veniturile pietei de comunicatii electronice au scazut cu 3% pana la circa 3,5 miliarde de euro in 2011

HotNews.ro
Piata telecom in 2011, Foto: ANCOM
Piata telecom in 2011, Foto: ANCOM

Veniturile obtinute din furnizarea de retele si servicii de comunicatii electronice au insumat 14,8 miliarde de lei in anul 2011 (aproximativ 3,5 miliarde de euro), in scadere cu 3% fata de anul 2010, a anuntat miercuri autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) pe baza datelor raportate de operatorii telecom. In structura veniturilor totale din piata, cele mai mari ponderi le-au avut veniturile obtinute din furnizarea serviciilor de telefonie mobila (37%), cele obtinute din furnizarea retelelor publice mobile terestre (14%) si cele obtinute din furnizarea de servicii de acces la internet (13%).

  • „Cresterea veniturilor operatorilor in cea de-a doua jumatate a anului 2011 indica faptul ca piata comunicatiilor electronice a inceput sa se stabilizeze dupa perioada dificila traversata de intreaga economie in ultimii 3 ani. Furnizorii prezenti pe piata s-au adaptat la realitatea economica si au reusit sa-si reconfigureze ofertele astfel incat sa resimta cat mai putin efectele crizei”, a precizat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Conform autoritatii, scaderea din 2011 a veniturilor totale este considerabil mai mica decat cea inregistrata in anul anterior, cand a fost de -7%, iar analiza veniturilor semestriale releva o crestere de +5,5% in cel de-al doilea semestru al anului 2011 comparativ cu prima jumatate a anului.

Astfel, in cel de-al doilea semestru al anului 2011, veniturile din furnizarea retelelor si serviciilor de telefonie mobila au crescut cu 7% (la 3,9 miliarde lei), veniturile din furnizarea serviciilor de acces la internet au crescut cu 8% (la 1 miliard lei), iar veniturile din furnizarea serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale au crescut cu 2% (la 0,8 miliarde lei), in timp ce veniturile din furnizarea retelelor si serviciilor de telefonie fixa au ramas relativ constante, scazand cu 0,5% (atingand valoarea de 1,1 miliarde lei).

Cele mai importante cresteri semestriale au fost raportate pentru veniturile din furnizarea serviciilor cu valoare adaugata (+36%, pana la 86 milioane lei), de cele generate de furnizarea de servicii de transmisiuni de date (+24%, atingand 201 milioane lei).

Raportul integral poate fi consultat aici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro