Sari direct la conținut

Victor Ponta: Exista o optiune de a permite tarilor UE sa-si adapteze legislatia pentru a incuraja explorarea si exploatarea gazelor de sist

HotNews.ro

Exista in mod clar o optiune de a permite tarilor membre UE sa isi adapteze legislatia pentru a incuraja explorarile si exploatarile gazelor de sist, a declarat premierul Victor Ponta, miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, la finalul lucrarilor Consiliului European.

„S-a discutat, cu un sprijin important din partea Poloniei, din partea noastra, din partea Lituaniei, a altor tari care efectueaza deja explorari privind noile tipuri de energie, mai direct gaze de sist, exista in mod clar o optiune de a permite tarilor membre UE sa isi adapteze legislatia pentru a incuraja explorarile si exploatarile. Nu se va construi in perioada imediat urmatoare o politica unica europeana, dar majoritatea tarilor europene care merg in aceasta directie au garantia ca orice sursa noua de energie, cu respectarea evidenta a tuturor standardelor de protectie a mediului, este binevenita”, a spus primul ministru.

In acest context, el a adaugat ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a atras atentia asupra pierderii de competitivitate cu care se confrunta Europa, in special in raport cu SUA, acolo unde preturile energiei, la gaze in mod deosebit, au scazut in ultimii ani, in timp ce in Europa toate preturile la energie au crescut. De asemenea, in ce priveste energiile regenerabile, s-a subliniat importanta eficientei acestora din punct vedere al costurilor.

„S-a ajuns la o concluzie referitoare la energiile regenerabile: continuam investitiile, insa trebuie sa facem ca si aceste surse de energie regenerabila sa fie cost-effectiveness, deci sa aiba un beneficiu in asa fel incat subventiile sa fie cat mai scazute, iar asta inseamna ca pentru Romania – si am prezentat de altfel acest punct de vedere – avem in vedere o balansare a politicii de subventionare a energiei regenerabile, in asa fel incat costurile rezultate sa fie suportabile atat pentru zona de industrie, cat si in ce priveste preturile pentru populatie”, a precizat Victor Ponta.

El a aratat discutiile din Consiliul au vizat si resursele necesare pentru imbunatatirea infrastructurii de transport a energiei.

„Pentru Romania am reliefat importanta proiectului Nabucco, care inseamna gazoductul ce vine din Azerbaidjan, mai departe in cadrul UE presupune Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Si de asemenea am ridicat problema si am reliefat inca o data angajamentul nostru de a finaliza pana la sfarsitul acestui an interconectarea de gaz cu Republica Moldova, asta insemnand insa practic o necesitate in plus pentru Romania de noi resurse de gaze, fie ca e vorba de cele din Azerbaidjan, pe proiectul Nabucco, cele din zona off-shore si noi surse de energie”, a spus Ponta.

El a subliniat ca, in ceea ce priveste securitate energetica, Romania poate nu doar sa identifice noi surse de energie, dar si sa ia toate masurile necesare pentru a-si asigura reducerea dependentei de importuri, mentionand si capacitatea tarii noastre de a deveni un exportator de energie in regiune.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro