Sari direct la conținut

VIDEO Agricultorii italieni protestează defilând cu tractoare de-a lungul Colosseumului

HotNews.ro
​Agricultorii italieni au protestat la Roma, defilând cu tractoare de-a lungul Colosseumului, Foto: RICCARDO DE LUCA / AFP / Profimedia
​Agricultorii italieni au protestat la Roma, defilând cu tractoare de-a lungul Colosseumului, Foto: RICCARDO DE LUCA / AFP / Profimedia

După săptămâni de mobilizare la proteste pe tot cuprinsul Italiei, agricultorii italieni au decis vineri să atragă atenţia defilând cu patru tractoare de-a lungul Colosseumului, unul din monumentele cele mai celebre al capitalei Roma, relatează ANSA, AFP şi Agerpres.

Aceste vehicule, din care care câte unul a fost vopsit în verde, alb şi roşu, culorile drapelului Italiei, fac parte dintr-o adunare cu peste 300 de tractoare ale agricultorilor care s-au strâns de mai multe zile la porţile Romei, unde aşteaptă autorizaţia să intre în centrul oraşului.

Ei cer în special o întâlnire cu premierul Giorgia Meloni pentru a-i prezenta acesteia revendicările lor, care merg de la revizuirea unor norme de mediu europene până la scăderea impozitării. „Politicile UE ne pun în mare dificultate (…) Protestăm aici de mai multe zile, pentru că nu ne putem întoarce acasă fără rezultate”, spune un agricultor participant la protest.

Principala beneficiară a planului european de relansare post-pandemie, Italia a obţinut recent o creştere a ajutoarelor destinate agriculturii sale, de la 5 la 8 miliarde de euro. Guvernul Georgiei Meloni intenţionează, de asemenea, să cheltuie 200 de milioane de euro pentru eliminarea sau scăderea impozitelor agricole, în special pentru agricultorii cu vârste de sub 40 de ani.

Protestele agricultorilor europeni s-au înmulţit în statele UE, aceştia fiind nemulţumiţi de restricţiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu incluse în Pactul Verde al UE, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene (scutite de obligaţia respectării standardelor europene) şi de creşterea costurilor, unele din aceste costuri fiind tot rezultatul noilor politici de mediu sau al unor decizii guvernamentale, precum creşteri de accize la combustibil ori eliminarea unor subvenţii.

În încercarea de a le calma furia, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a retras săptămâna trecută un proiect legislativ care prevede diminuarea folosirii pesticidelor. Într-un alt gest de acelaşi fel, Comisia Europeană a propus o derogare parţială de la aplicarea uneia dintre noile norme de mediu ale UE care impune lăsarea unor terenuri în pârloagă, plus măsuri de limitare a unor importuri agricole ucrainene în cazul unor distorsiuni ale pieţei şi a promis „simplificarea” Politicii Agricole Comune a UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro