VIDEO Cuvântul care i-a dat bătăi de cap lui Marcel Ciolacu la ședința de guvern
Guvernul s-a reunit luni în ultima ședință din 2024 pentru a adopta proiectul Ordonanței trenuleț, un act normativ care a generat critici din toate domeniile de activitate, fiind aprig contestată de întreg mediul de afaceri și de către sindicatele care reprezintă angajații de la stat.
Premierul Marcel Ciolacu și-a apărat decizia, invocând prognozele Comisiei Europene din noiembrie și datele Comisiei Naționale de Prognoză care au fost mult mai pesimiste decât așteptările specialiștilor. Situația s-a deteriorat accelerat în majoritatea statelor UE începând cu a doua parte a lunii octombrie, iar acest lucru nu avea cum să ocolească România, a spus premierul la începutul ședinței de guvern.
Această ordonanță nu este una a „austerității” sau „sărăciei” așa cum se spune la televizor. Austeritate a fost când s-au tăiat salarii cu 25%, când a crescut TVA de la 19 la 24% sau când s-au închis sute de școli și spitale”, a adăugat Ciolacu.
„Ca prim-ministru, sunt pregătit pentru orice critică. În acest mandat nu am de gând să fiu popular, ci să fiu extrem de eficient. Criticați-mă pe mine, dar lăsați România să meargă înainte și să se dezvolte. Nu se poate altfel!”, a mai spus Ciolacu.
În 2025, „nu există resurse financiare” pentru creşterea salariilor bugetarilor, a mai spus premierul. Totodată, nu vor fi acordate sporuri şi premii suplimentare.
Cuvântul „eficientizarea” l-a pus în dificultate pe prim-ministrul României când a explicat că se va crea o nouă instituție la care vor lucra specialiști fără a fi plătiți.
„Fiecare leu plătit la salariu va fi justificat prin criterii de performanţă şi evaluări. Angajările la stat vor fi îngheţate în anul 2025 şi vom trece rapid la desfiinţarea şi comasarea de instituţii şi agenţii publice. Vom prelua un model deja consacrat şi vom înfiinţa Departamentul pentru Efiencitizarea (sic!) Activităţii Guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB anul viitor. În acest departament, care va fi cu specialişti din alte zone guvernamentale, se va lucra pro bono”, a explicat Ciolacu.