Sari direct la conținut

VIDEO Evrei ultra-ortodocși au luat cu asalt o bază a armatei israeliene. Cauzele răzmeriței din Tel Aviv

HotNews.ro
VIDEO Evrei ultra-ortodocși au luat cu asalt o bază a armatei israeliene. Cauzele răzmeriței din Tel Aviv
Evreii ultra-ortodocși alungați de poliție Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zeci de protestatari ultra-ortodocși au pătruns într-o bază a armatei israeliene din apropierea orașului Tel Aviv, ei protestând împotriva ordinelor de înrolare trimise evreilor religioși, care până recent au fost scutiți de serviciul militar, informează Reuters.

Manifestațiile ultra-ortodocșilor, care au izbucnit în timp ce Israelul se pregătește de un atac cu rachete al Iranului, arată diviziunile adânci din societatea israeliană la 10 luni de la începutul războiului din Gaza.

Armata a condamnat incidentul de la baza Tel Hashomer, din care protestatarii au trebuit să fie alungați de poliție. „Pătrunderea într-o unitate militară este o faptă gravă, pedepsită de lege. IDF (armata israeliană – n.red.) condamnă acest comportament violent și insistă ca protestatarii să fie aduși în fața justiției”, se spune în comunicatul armatei.

Imaginile publicate de poliția israeliană arată zeci de oameni îmbrăcați în tradiționalele costume negre și cu pălării care înfruntă cordonul de poliție din jurul bazei.

Curtea Supremă a Israelului a dispus în iunie ca guvernul să pună capăt scutirii de serviciul militar a studenților de la seminariile ultra-ortodoxe, în pofida obiecțiilor comunității și partidelor religioase din guvernul de coaliție al lui Benjamin Netanyahu. Primele ordine de înrolare au fost trimise acum două săptămâni.

Scutirea de la înrolare a evreilor ultra-ortodocși durează de la începutul statului Israel, când primul premier al țării, socialistul David Ben-Gurions, a scutit 400 de studenți de la serviciul militar astfel încât aceștia să se dedice studiilor religioase. Ben-Gurion spera astfel să mențină vii tradițiile aproape dispărute după Holocaustul nazist.

La acea vreme, evreii Haredim erau o minoritate mică, dar scutirea a devenit o problemă majoră pe măsură ce comunitatea s-a extins ajungând să reprezinte 13% din populație, proporție ce ar putea crește la o treime în următorii 40 de ani din cauza ratei mari a natalității.

Problema a rămas nerezolvată timp de decenii, dar războiul din Gaza și posibilitatea unui conflict mai amplu cu Iran și cu Hezbollah a readus-o în atenția opiniei publice.

„Înrolarea cetățenilor ultra-ortodocși este o necesitate operațională și se derulează în conformitate cu legea. IDF este hotărât să o continue”, a precizat armata.

INTERVIURILE HotNews.ro