VIDEO Podul de la Brăila: Pregătiri pentru ridicarea primului tablier / Cum arată acum
Primele elemente ale tablierului podului peste Dunăre de la Brăila urmează a fi ridicate, iar constructorii fac acum ultimele pregătiri. Odată demarată operațiunea de ridicare a tablierului, podul va intra în linie dreaptă pentru finalizarea în acest an, însă va rămâne cursa contra-cronometru de a finaliza măcar o parte din noile drumuri de acces fără de care podul finalizat ar rămâne pentru un timp doar un „muzeu” în aer liber.
Noi imagini filmate din dronă arată cum constructorii se pregătesc de ridicarea primelor elemente ale tablierului și au lansat deja primii tiranți de care se va fixa tablierul.
–
Asocierea italo-niponă Astaldi – IHI Infrastructure System care lucrează la Podul de la Brăila a terminat de întins cablurile masive la începutul anului, iar de cele două cabluri cu diametru de 60 de centimetri, ancorate în blocuri de ancoraj pe fiecare mal, urmează să se prindă tablierul metalic al podului cu ajutorul unor tiranți.
În total vor fi 86 de segmente de tablier metalic ce vor fi montate la Pod și care vor forma structura suprafeței de rulare.
Segmentele de tablier metalic au fost realizate la șantierul naval VARD Brăila.
„Antreprenorii au o țintă ambițioasă de a ridica și suda două segmente în fiecare zi dar, chiar dacă nu o vor atinge, toată operațiunea poate fi gata în două-trei luni. Din acel moment podul intră în linie dreaptă”, a detaliat și Asociația Pro Infrastructura.
Fiecare segment al tablierului metalic are o greutate medie de 250 de tone. În total vor fi 86 de segmente ale tablierului metalic ce cântăresc în total peste 20.800 tone.
Drumurile de legătură și riscul ca Podul de la Brăila să fie un „muzeu” la final de 2022
În total, podul de la Brăila va măsura aproape 2 kilometri, iar pe lângă el se construiesc și alți 23 de kilometri de drum nou care să lege podul de infrastructura rutieră din zonă.
Dacă lucrările la podul propriu-zis sunt acum în grafic, nu același lucru se poate spune despre situația drumurilor de legătură, lucrări care au demarat cu mare întârziere abia de anul trecut. Fără aceste drumuri de legătură, noul pod nu va putea fi folosit.
În prezent se lucrează intens și la realizarea acestor drumuri, în special la tronsonul de drum care rezolvă relația Brăila – Pod – legătura cu DN22 Smârdan/Măcin, această bretea fiind singura cu șanse de a fi gata în acest an.
Deși se știa demult de această problemă și de decalajul creat, abia din primăvara lui 2021 au fost emise autorizațiile de construcție și pentru drumurile de legătură.
În august 2021, fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă anunța că Podul se va deschide la final de 2022, împreună cu 10 km din drumurile de legătură, pe relația Brăila-DN22 (Smârdan-Măcin).
Recent, ministrul Sorin Grindeanu a vizitat și el șantierul și a confirmat că finalizarea podului va avea loc în acest an.
Podul de la Brăila – „Golden Gate-ul” de peste Dunăre
Lungimea totală a podului suspendat peste Dunăre este de 1.974,30 metri, iar deschiderea centrală este de 1.120 metri. Comparativ, celebrul pod Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri și o deschidere centrală de 1.280 de metri.
„La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, notează Compania de Drumuri.
Cele două turnuri ale Podului ating o înălțime de 192 metri și sunt practic cele mai înalte construcții din România (dincolo de coșuri de fum sau antene).
Lungimea totală a drumurilor (inclusiv podul) este de 23,413 km și cuprinde două secțiuni: drumul principal Brăila – Jijila, cu o lungime 19,095 km și drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin, în lungime de 4,328 km.
- Drumul principal Brăila – Jijila. Va avea o lungime de 19,095 Km si va fi prevăzut cu două benzi de circulație pe sens, benzi de încadrare, acostamente, zona mediană și zona de parapete.
- Drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin. Cu o lungime de 4,328 km, acest drum va fi prevăzut cu o bandă de circulație pe sens. Drumul de legătură urmează să pornească de la km 7+940 al drumului principal (Brăila- Jijila) si se va intersecta cu DN22 Smârdan-Măcin.
Click pe planuri pentru a le deschide mai mare, într-o fereastră separată:
–-
Podul peste Dunăre de la Brăila
Lungime: Pod + Drum Brăila – Jijila (19 Km) , Drum legătură DN22 Smârdan Măcin (4,3 km)
Valoare: 1,99 mld lei (fără TVA)
Constructor: Astaldi (Italia) – IHI Infrastructure System (Japonia)
Contract semnat: 15.01.2018
Lucrări începute: decembrie 2018
Termen finalizare: 2022 (pentru pod), 2023 (pentru drumuri)
Stadiu (ianuarie 2022): 53%
VIDEO – Cum s-au sudat tablierele metalice pentru pod la șantierul naval din Brăila: