VIDEO Ponta: Evident ca avem bani pentru pensii si salarii. Dna ministru Petrescu, sa nu va suparati ca spuneti ceva si cei din presa dau altceva
Premierul Victor Ponta a subliniat miercuri, in deschiderea sedintei de Guvern, ca exista bani pentru pensii si salarii, criticand presa pentru faptul ca distorsioneaza declaratiile ministrilor. Ponta i-a cerut ministrului Finantelor, Ioana Petrescu, sa nu se supere ca spune ceva „si cei din presa dau altceva”. „Asa e in Romania, intre titlu si ce spuneti de obicei nu e niciun fel de legatura”, a adaugat premierul.
„Vreau sa precizez inca o data, evident ca avem banii pentru pensii si salarii, dna ministru sa nu va suparati ca spuneti ceva si cei din presa dau altceva. Inainte sa vin aici, pe principala agentie de stiri e un titlu despre ce am zis eu, dupa care cand cititi stirea, nu am zis. Asa e in Romania, intre titlu si ce spuneti de obicei nu e niciun fel de legatura. Important este ca au trecut toti prin chestia asta si cei mai tineri trebuie sa intelegeti ca nu conteaza ce spuneti, conteaza ce vrea sa retina un jurnalist”, a afirmat Victor Ponta in deschiderea sedintei de Guvern.
„Eu am zis ca ‘saraca, a fost gresit inteleasa’, dupa care citesc stirea si nu e asa, nu am zis eu asa, dar nu conteaza, conteaza un singur lucru ca vreau sa mergeti in continuare cu masurile cu care am pornit si vreau sa asiguram respectarea bugetului pe care l-am stabilit cu Parlamentul Romaniei si cu institutiile internationale”, a adaugat Ponta.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/2669fc511248a74241e114ab881078c5/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a fost invitat, marti, la Adevarul, afirmand ca schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, cunoscuta ca electorata, va suferi modificari de calcul fata de formula ministrului Bugetului, Liviu Voinea, si va intra in vigoare incepand cu anul 2016.
„Se va aplica, dar vreau sa o supun dezbaterii atat cu bancile, cat si cu mediul academic. Noul plan este sa ajutam pe cei cu venituri mici din 2016, am format un grup care sa identifice orice posibila problema. Daca sunt persoane cu venituri mici, e bine sa fie ajutate inainte ca acest imprumut sa de devina neperformant. Trebuie sa fie mai putin birocratica. Am mai schimbat formula domnului Voinea”, a fost citatul prezentat al ministrului.
Premierul Victor Ponta a rectificat miecuri, declarand ca schema de injumatatire a ratelor bancare pentru anumite persoane va fi aplicata incepand cu luna iulie a acestui an, iar creditul fiscal va intra in vigoare dupa doi ani, din 2016. „Asta incerca sa spuna ministrul, dar nu are cum sa spuna in cuvinte foarte simple lucruri complicate. Incearca si ea, saraca, ce sa facem… eu sunt traducatorul”, a spus Ponta.
Ministrul Petrescu a mai declarat la Adevarul Live ca din introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenti pe fiecare litru de carburant se vor colecta pana la finele anului doua miliarde de lei, iar neincasarea acestei sume ar putea crea probleme la plata cheltuielilor curente, punand in pericol plata pensiilor si a salariilor pentru bugetari pentru ca suma care ar urma sa fie colectata este de doua miliarde de lei si nu poate fi usor inlocuita.
Intrebata ce se poate intampla daca nu se introduce aceasta noua taxa si daca exista riscul ca banii sa nu mai ajunga pentru pensii si salarii, oficialul a raspuns afirmativ: „Da. Sunt 2 miliarde, ganditi-va. Ar fi fost 2,670 miliarde, acum sunt 2 miliarde. Evident ca exista un pericol foarte mare pentru ca o mare parte din cheltuielile pe care le avem la buget sunt cheltuieli – nu stiu daca le-as numi fixe, dar de genul de care descrieti dumneavoastra: pensii, salarii. Care, vrand-nevrand, trebuie acoperite. Nu vorbim de lucruri care se taie foarte usor. Restul de 25% se mai poate, dar vorbim aici de 2 miliarde si asta e o suma considerabila. Era absolut necesar de introdus aceasta taxa”, a precizat ministrul.