Sari direct la conținut

Viitoarea misiune ExoMars a ESA trece testul de forare la adâncime

HotNews.ro
ExoMars, Foto: ESA - European Space Agency
ExoMars, Foto: ESA - European Space Agency

Replica robotului european pentru viitoarea misiune „ExoMars”, care va decola în toamna anului 2022 pentru explorarea solului marțian, a trecut primul său test de forare la mare adâncime, a anunțat miercuri Agenția Spațială Europeană (ESA), potrivit AFP.

Pe Pământ, „geamănul” roverului Rosalind Franklin „a forat și a extras mostre adânci de la 1,7 metri”, „mult mai adânc decât orice s-a făcut vreodată pe planeta roșie”, unde recordul este de 7 centimetri, potrivit ESA.

Acest succes marchează un „prim pas promițător” pentru misiunea ExoMars, potrivit agenției. Programul spațial ruso-european, inițial planificat pentru 2020, a fost amânat până în 2022, în special din cauza pandemiei Covid.

Rover-ul Rosalind Franklin al ESA – numit după un biolog molecular britanic – este proiectat să foreze în solul marțian până la doi metri: suficientă adâncime pentru a accesa posibilul material organic care a fost bine conservat timp de 4 miliarde de ani.

În acele zile îndepărtate, Marte semăna mai mult cu Pământul, cu condiții care ar putea adăposti viața și care dau speranță pentru descoperirea urmelor vieții microbiene antice.

Replica rover-ului ExoMars, numită „Modelul de testare a solului”, a prelevat primele probe folosind un simulator de teren marțian la sediul companiei aerospațiale Alec din Torino, Italia.

Forajul s-a făcut într-un puț plin cu diverse roci, inclusiv un bloc de lut cimentat, prin descărcarea dispozitivului pentru a recrea gravitația lui Marte, mai slabă decât cea a Pământului. Eșantionul colectat a fost apoi returnat laboratorului din interiorul robotului pentru analiză, așa cum se așteaptă să se întâmple pe Marte.

„Colectarea fiabilă a probelor la adâncime este cheia principalului obiectiv științific al ExoMars: studierea compoziției chimice a solurilor care nu au fost supuse radiațiilor ionizante dăunătoare (cea a vânturilor solare și a razelor cosmice, nota editorului), și astfel detectarea de vechi semne de viață”, explică cercetătorul responsabil cu proiectul, Jorge Vago.

Adevăratul rover Rosalind Franklin se pregătește pentru decolare în aproximativ un an. Prima fereastră de lansare ExoMars se va deschide pe 20 septembrie 2022.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro