Sari direct la conținut

Wall Street Journal: China intra cu afacerile in Europa prin Romania si Bulgaria, care ofera acces ieftin la investitii pe intreaga piata europeana

HotNews.ro

China a inceput sa tatoneze Europa de Sud-Est, pentru incheierea unor acorduri de afaceri. Iar principalul avantaj de care beneficiaza este contextul economic din regiune, piata de capital la nivel redus din statele membre ale Uniunii Europene, dupa criza economica. Companiile chineze si-au facut deja loc pe pietele din Romania si Bulgaria, iar guvernul Chinei ofera 1 miliard de dolari credit pentru Republica Moldova – suficient pentru a acoperi doi ani de deficit de cont curent in cea mai saraca tara din Europa, informeaza The Wall Street Journal.

Insa in timp ce Serbia, Moldova si chiar Turcia au pregatit strategii coerente pentru atragerea investitiilor chineze, Romania si Bulgaria ofera acces ieftin la investitii pe intreaga piata europeana, sustine Margot Schuler, economist la German Institute of Global and Area Studies.

Fluxul de investitii este inca mic, insumand doar 71 de milioane de euro anul trecut, potrivit Eurostat. Dar se estimeaza ca investitiile vor creste rapid, in conditiile in care Beijingul se asteapta la o majorare semnificativa a ofertelor, de acum inainte. Luni, Dongfeng Motor Group, cel mai mare producator de camioane din China, a semnat un acord de intelegere cu compania de stat Fabrika Automobila Priboj, din Serbia. Cele doua companii nu au anuntat valoarea afacerii, dar Dongfeng va controla produsul si marca, in timp ce FAP va detine in continuare fabricatia.

Luna trecuta, producatorul chinez de autoturisme Great Wall Motor Ltd. a semnat un contract cu Litex Motors din Bulgaria, pentru a construi o fabrica de asamblare unde vor fi realizate 50.000 de masini sport low-cost, incepand din anul 2010. Compania chineza va investi 80 milioane de euro in fabrica.

Intre timp, in luna septembrie, de la fabrica din Rasnov, Romania, au iesit primele tractoare asamblate de compania chineza Shantuo Agricultural Machinery Equipment. Iar planurile prevad construirea a 100.000 de tractoare in fabrica romaneasca achizitionata de firma chineza. Uzina reprezinta o investitie de peste 20 milioane dolari.

Nicaieri cererea de finantare nu este mai mare decat in Balcani, unde recesiunea s-a tradus prin deficite uriase de cont curent, care s-au dovedit imposibil de finantat in conditiile in care principalele fonduri din regiune au fost inghetate, noteaza The Wall Street Journal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro