Wall Street înregistrează noi pierderi în ciuda măsurilor Fed
Bursa din New York a încheiat în scădere sesiunea de luni sub imperiul răspândirii pandemiei coronavirusului în Statele Unite, în ciuda măsurilor de susținere a economiei fără precedent anunțate de Rezerva Federală (Fed), potrivit Reuters.
Dow Jones a pierdut 582,05 puncte sau 3,12% coborând la 18.591,93 puncte.
S&P-500 a fost în scădere cu 2,93% (67,52 puncte) ajungând la 2.237,4 puncte.
La rândul său, Nasdaq, dominat de acțiunile pe tehnologie, a cedat 18,84 puncte (-0,27%) încheind sesiunea la 6.860,67 puncte.
După ce a scăzut ratele cheie la aproape zero, Fed a dezvăluit luni un nou plan de măsuri de urgență pentru a încerca să compenseze „tulburările grave” la care va fi supusă economia Statelor Unite din cauza pandemiei coronavirusului , direcționând în mod special fondurile către persoane fizice, IMM-uri și companii mari.
Rezerva Federală şi Trezoreria SUA au anunţat marţea trecută noi măsuri excepţionale pentru creşterea lichidităţii pieţelor financiare, în valoare de peste 500 de miliarde de dolari, în contextul tensiunilor generate de rapida expansiune a coronavirusului.
Duminică, Fed a lansat tot arsenalul său monetar, cu o reducere a dobânzii de referinţă cu un punct, până la 0% şi o injecţie de lichiditate de 700 miliarde dolari în active, pentru a încerca să stopeze scăderea pieţelor financiare şi teama faţă de o frânare a economiei mondiale, din cauza noului coronavirus.
Proiectul, finalizat în Congres, va include o plată de 3.000 de dolari pentru familii și injecții de lichiditate de până la 4.000 de miliarde de dolari pentru a sprijini economia, a declarat duminică secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin.
Preşedintele american Donald Trump a recunoscut luni că este posibil ca economia SUA să intre în recesiune, din cauza mărimii măsurilor pentru frânarea expansiunii pandemiei, măsuri printre care figurează restricţii privind călătoriile internaţionale, anularea de evenimente şi închiderea barurilor şi restaurantelor.
Pachetul de stimulare american de un trilion de dolari pus la bătaie în lupta cu efectele pandemiei de coronaviroză propune plăți directe în numerar pentru mulți americani, ca parte a unui plan mai mare prin care să fie sprijinite și micile afaceri dar și profesioniștii din domeniul sănătății.
Potrivit Wall Street Journal, fiecare contribuabil ar urma să primească până la 1.200 de dolari, cuplurile căsătorite eligibile să primească până la 2.400 de dolari și câte 500 $ suplimentari pentru fiecare copil. Aceste plăți vor fi mai mici pe măsură ce veniturile cresc, iar americanii cu venituri anuale mai mari de 99.000 USD sau familiile cu peste 198.000 dolari/an nu vor fi eligibile.
Fondul Monetar Internațional spune că epidemia de coronavirus va aduce o recesiune în anul 2020, dar că economiile lumii ar urma să își revină în anul 2021.