Sari direct la conținut

Romania vrea sa-si depuna candidatura pentru organizarea JO de iarna din 2022

Romania Libera

Organizarea in Romania a Jocurilor Olimpice de iarna, chiar si in 2022, pare o idee de domeniul fantasticului in momentul de fata. Cu toate acestea, conducerea Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR) a luat cum nu se poate mai in serios acest vis nebunesc, imposibil de realizat la prima vedere.

Octavian Morariu si Ioan Dobrescu, presedintele, respectiv secretarul general al COSR, au trecut la fapte si au prezentat deja sefilor federatiilor sporturilor de iarna de la noi cateva repere ale proiectului.

Liderii COSR au anuntat de asemenea ca s-au facut primele demersuri la Comitetul International Olimpic, iar luna viitoare sunt asteptati la Bucuresti doi experti de la biroul de audit al CIO pentru o prima evaluare a situatiei.

„Misiunea” specialistilor CIO va fi de a stabili etapele care vor trebui urmate de romani pentru a putea sa-si depuna candidatura pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2022.

Sefii federatiilor, increzatori

Proiectul a fost primit cu entuziasm de liderii federatiilor sporturilor de iarna, chiar daca nimeni nu si-a putut retine o unda de scepticism. „Ideea este foarte, foarte generoasa si realizabila, dar numai daca se implica si guvernul roman.

Cred ca este singura modalitate de a revigora sporturile de iarna de la noi”, a fost de parere Constantin Arghiropol, secretarul general al Federatiei Romane de Schi si Biatlon. „Potential avem, dar trebuie ca guvernul sa sprijine crearea infrastructurii”, a spus Cristache Mitrea, secretarul general al FR de Patinaj. „Proiectul este construit pe idei coerente si logice.

Ar fi important si numai daca am ramane doar cu bazele sportive”, s-a declarat Ion Duminicel, secretarul general al FR de Bob si Sanie.

Nu mai exista nici o baza sportiva competitiva

Principala problema in Romania este ca la ora actuala nu avem nici macar o singura baza sportiva – patinoar, partie sau pista de bob-sanie – unde sa se desfasoare o competitie internationala de anvergura. In momentul de fata nu mai exista decat cel mult relicvele unor baze sportive infloritoare altadata.

De pilda, pista de bob-sanie de la Sinaia, singura omologabila, care in 1976 a gazduit Campionatele Europene de bob rezervate juniorilor, nu a mai fost modernizata de peste 20 de ani, iar in momentul de fata nu mai poate gazdui nici intrecerile nationale (in mare parte si din cauza vremii calde).

De asemenea, pe patinoarele de la Miercurea Ciuc si Bucuresti, singurele competitive din tara, se pot organiza maximum Grand Prix-uri internationale pentru juniori, atat la patinaj artistic, cat si la viteza. La hochei acestea nu pot gazdui, la nivel de seniori, decat cel mult Campionate Mondiale de divizia secunda.

La fel, capitolul partii lasa de dorit, desi relieful de la noi permite amenajarea unor piste performante pentru toate disciplinele.

Bulgarii, cu 22 de ani inaintea noastra

Pentru Bulgaria, considerata dintotdeauna ruda mai saraca a Romaniei, dorinta de a gazdui o editie a jocurilor olimpice de iarna nu mai este de mult un vis. Din anii ’80, de cand in fruntea Comitetului Olimpic Bulgar a venit Ivan Slavko, ginerele fostului presedinte comunist Todor Jivkov, sporturile de iarna au intrat pe o linie ascendenta.

Astfel, in 1985, „fratii” nostri din sudul Dunarii si-au depus prima candidatura pentru gazduirea JO. N-au reusit sa castige, dar n-au renuntat. In 1992, Bulgaria a intrat din nou in cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice, dar a pierdut din nou, cu numai doua voturi in urma Frantei, care a fost declarata castigatoare.

Integral in Romania Libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro