Sari direct la conținut

Rusia ameninta SUA cu retragerea din Tratatul de reducere a arsenalului nuclear

HotNews.ro

Rusia a avertizat Statele Unite ca se va retrage din Tratatul de reducere a arsenalului nuclear (INF), daca Washingtonului nu renunta la proiectul de amplasare a sistemul de antiracheta pe teritoriul Europei.

Seful Statului Major rus, generalul Iuri Baluievski, a declarat ca Rusia s-ar putea retrage unilateral din Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (Fortele Nucleare cu Raza Intermediara – INF), din cauza dorintei total inexplicabile a Statelor Unite de a infiinta o noua regiune pentru amplasarea scutului antiracheta in in Cehia si Polonia, relateaza agentia Interfax.

„Vom vedea cum vor reactiona partenerii nostri americani”, a declarat Baluievski, intrebat daca Rusia intentioneaza sa se retraga din Tratat.

„Ceea ce fac ei in acest moment este total inexplicabil”, a adaugat acesta.

Tratatul INF a fost unul dintre principalele pacte privind controlul armelor, din perioada Razboiului Rece. Tratatul a fost semnat de Mihail Gorbaciov si Ronald Reagan, in decembrie 1987.

„Exista o posibilitate de a renunta la acord, daca una dintr eparti prezinta dovezi convingatoare”, a mai spus Baluievski.

„In prezent, exista astfel de dovezi convingatoare – numeroase tari dezvolta si perfectioneaza rachete cu raza medie de actiune”, a adaugat generalul.

Statele Unite afirma ca scutul este necesar pentru a proteja Europa fata de rachetele iraniene, insa oficialii rusi apreciaza ca Washingtonul si aliatii sai din cadrul NATO il construiesc din cauza Rusiei.

Bush evita sa il critice pe Putin

Presedintele american George W. Bush a subliniat, miercuri, importanta relatiilor dintre Statele Unite si Rusia, recunoscand caracterul lor „complicat”, in pofida criticilor recente ale omologului sau rus, Vladimir Putin, relateaza AFP.

„Sunt relatii complicate”, a declarat Bush intr-o conferinta de presa, evitand orice critica la adresa lui Putin, despre care s-a multumit sa spuna ca este uneori „incapatanat”.

Bush a fost intrebat in legatura cu declaratiile recente ale presedintelui rus, care a atacat virulent politica Statelor Unite si „lumea unipolara” condusa de aceasta tara, care nu reuseste altceva decat sa „destabilizeze” mai mult situatia internationala.

„Sunt relatii in care exista dezacorduri dar sunt si relatii in care putem gasi un teren de intelegere pentru rezolvarea unor probleme”, a adaugat Bush.

„Si in acest spirit am intentia sa continuu sa lucrez cu Putin”, a explicat el, dupa ce a citat Iranul, Coreea de Nord si lupta impotriva proliferarii nucleare, printre „obiectivele comune” ale celor doua tari.

Presedintele rus Vladimir Putin a rostit sambata un adevarat rechizitoriu impotriva Statelor Unite si NATO. El a acuzat Statele Unite ca „isi depasesc frontierele in toate domeniile” si reprezinta un element destabilizator in lume.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro