Sari direct la conținut

Prima vizita a Papei Benedict al XVI-lea intr-o tara musulmana

HotNews.ro

Papa Benedict al XVl-lea a inceput, marti, o vizita de patru zile in Turcia, tara cu populatie majoritar musulmana. Sosirea Suveranului Pontif la Ankara are loc intr-un context tensionat, dupa ce, intr-un recent discurs, Papa a sugerat o legatura intre Islam si violenta.

Papa Benedict a fost primit la aeroportul din Ankara de premierul Recep Tayyip Erdogan, transmit agentiile internationale de presa. Gestul primului ministru turc este considerat unul „exceptional”, dupa ce presa care a scris ca oficialii turci au cam „fugit” din Capitala pentru a evita intalnirea cu Suveranul Pontif.

Suveranul Pontif sprijina eforturile Turciei de a adera la Uniunea Europeana, a declarat premierul turc Tayyip Erdogan, dupa scurta intalnire pe care a avut-o cu Papa, la aeroportul din Ankara.

„A spus ca nu este politician, dar ca si-ar dori ca Turcia sa adere la Uniunea Europeana”, a declarat Erdogan.

Inainte de a deveni suveran pontif, Benedict sugerase ca se opune aderarii Turciei la UE cand declarase ca religia musulmana a Turciei demonstreaza ca tara nu apartine Uniunii Europene.

Cu putin timp inainte de sosirea Papei, premierul turc a declarat ca vizita suveranului va contribui la „pacea mondiala”.

Mobilizare generala

Circa 15 000 de politisti sunt mobilizati in Ankara, gata sa intervina in cazul unor eventuale violente. Autoritatile spun ca masurile de securitate instituite cu ocazia vizitei Papei Bendict al VI-lea sunt mai severe chiar decat cele de la vizita din 2004 a presedintelui american George W Bush.

„Vom folosi toate serviciile noastre de securitate, fara nicio exceptie, pentru a proteja pe Sanctitatea Sa si a asigura buna desfasurare a vizitei unui ilustru lider al unui miliard de credinciosi”, a declarat ministrul turc al afacerilor externe, Abdullah Gul.

„Nu vor exista incidente. Nu putem uita ce s-a intamplat in Piata Sfantul Petru, in 1981. Din nefericire, un cetatean turc a fost atunci cel care a tras focuri de arma impotriva Papei Ioan Paul al II-lea”, a mai precizat Gul, referindu-se la atentatul comis de Mehmet Agca impotriva Papei.

Autoritatile turce au elaborat un plan de securitate foarte drastic, care aminteste de masurile care au paralizat Istanbulul in timpul summitului NATO din 2004.

Turcia a promis ca va depune toate eforturile necesare pentru ca vizita Papei sa fie un succes, dorind astfel sa ofere o imagine buna in strainatatate, intr-un moment in care isi negociaza aderarea la UE.

Scopul vizitei

Suveranul Pontif doreste sa abordeze in acesta vizita in Turcia tema libertatii religioase pentru minoritatile crestine din tarile musulmane.

In prima zi a vizitei suveranul Pontif are programata o intalnire cu presedintele Ahmet Necdet Sezer si se va reculege la mausoleul lui Ataturk.

In plus, Papa Benedict al XV-lea va avea o intalnire la varf, la Istanbul, cu patriarhul de Constantinopole, Bartolomeu I, reprezentant spiritual al ortodocsilor.

Cei doi vor face publica, la 30 noiembrie, o declaratie comuna, pentru a sublinia vointa de reconciliere intre cele doua biserici crestine, separate de circa un mileniu.

Asteptat cu ostilitate

Circa 20 000 de musulmani au protestat la Istanbul fata vizitei papei Benedict al XVI-lea, desi Suveranul Pontif si-a exprimat „amicitia sa sincera” pentru Turcia.

Lozinci ca „Nu papei!” sau „Papa a facut o eroare, rabdarea noastra este epuizata” erau scandate de demonstranti, care agitau drapele turce sau care purtau esarfe pe cap pe care erau scrise capitole din Coran.

Protestul, organizat de un partid politic islamist, pe tema „opozitiei la alianta cruciatilor” a fost cea mai mare adunare de masa de pana acum contra vizitei papale. Numerosi islamisti leaga vizita papei de cruciatii care au trecut prin Anatolia, in urma cu 1 000 de ani, cu directia Ierusalim.

Oficialii de la Ankara spera totusi sa foloseasca aceasta vizita pentru a promova dorinta Turciei de a deveni prima tara musulmana in Uniunea Europeana. Insa, gruparile proislamice, care au devenit tot mai puternice in ultimii ani, il percep pe Benedict ca pe un simbol al intolerantei occidentale si al nedreptatilor contra musulmanilor.

Benedict al XVI-lea este al treilea pontif al Romei care viziteaza Turcia, dupa Paul al VI-lea, in iulie 1967 si Ioan Paul al II-lea.

In 1981, cetateanul turc, Ali Agca, a incercat sa-l asasineze pe fostul Papa, Ioan Paul al II-lea, dar acesta a supravietuit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro