Sari direct la conținut

Preturile la alimente vor continua sa creasca in intreaga lume

HotNews.ro

Preturile la alimente vor continua sa creasca o perioada mult mai lunga decat se credea initial datorita crizei de apa si de pamant agricol, arata un nou studiu britanic, aparut in „Financial Times„.

Documentul este realizat de consultanti ai institutlui Bidwells Agribusiness, care avertizeaza ca cresterea generala a preturilor la alimente, determinata deja de expolzia demografica si de orientarea catre biocrburanti, va fi accentuata spre sfarsitul secolului de lipsa de apa si de teren arabil.

Pretul porumbului a fost in 2007 cel mai ridicat din ultimii 12 ani, faina atins preturi record, iar carnea si produsele lactate au inregistrat, de asemenea, cresteri rapide, arata autorii studiului.

In ultima jumatate a secolului trecut, productia agricola a putut fi crescuta pe baza utilizarii pe scara larga a irigatiilor si a ingrasamintelor chimice, dar si a descoperirilor genetice care au dus, printre altele, la crearea de plante rezistente la seceta. Acum aceste “ metode” nu mai sunt suficiente, spune Richard Warburton, consultant sef la Agribusiness at Bidwells. El crede ca mai mult nu se poate dupa ce, de exemplu, productivitatea pe hectar s-a dublat de la 1,1 tone in 1950 la 2,7 tone in 2000.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro