Sari direct la conținut

Rusia renunta la radarele provenite din Ucraina

HotNews.ro

Duma de stat a Rusiei a denuntat acordul interguvernamental cu Ucraina privind sistemul de radare de prevenire a atacurilor cu rachete si de control al spatiului cosmic. Impotriva acestei decizii s-au pronuntat exclusiv comunistii, transmite Vremia novostei.

Totul a inceput in 2004, odata cu hotararea presedintelui Rusiei de a analiza necesitatea utilizarii pe mai departe a statiilor ucrainene de radiolocare. Astfel, documentul semnat la Kiev, la 28 februarie 1997, si-a incetat existenta.

Majoritatea politicienilor si de o parte si de cealalta au afirmat intr-un glas ca hotararea Rusiei este raspuns la cererea adresata de Ucraina secretarului general al NATO cu rugamintea de a o include, la summitul de la Bucuresti, in planul de actiuni pentru asigurarea aderarii la aceasta organizatie. Scrisoarea a ajuns la sediul NATO din Bruxelles cu noua zile inainte de decizia Dumei de stat.

Vremia novostei aminteste, totodata, ca intre Rusia si Ucraina functioneaza un tratat de prietenie si colaborare care nu prevede aderarea la blocuri, daca la ele nu participa si cealalta parte. Dincolo de motivele strict politice, exista si altele mai pamantene.

Problema este ca radarele de la Sevastopol şi Mukaciov, deţinute de Ucraina, dar incluse in sistemul de avertizare si de control al spatiului cosmic al Rusiei, fara instiintarea Moscovei, au fost transferate in grija specialistilor civili – Agentia nationala cosmica a Ucrainei. In perimetrul respectiv exista un puternic sistem de bruiaj, sunt frecvente cazurile de intrerupere a alimentarii cu energie electrica.

Partea rusa nu poate avea deplina incredere in informatiile puse la dispozitie de partea ucraineana. Si asta in conditiile in care intretinerea si deservirea celor doua statii depaseste deja 20 milioane dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro