Sari direct la conținut

Nastase: PSD e in declin evident, fata de 2004 * Geoana: Depinde cum te uiti

HotNews.ro

PSD este intr-un declin evident, in conditiile in care, in ultimii ani, „nu a cunoscut evolutii electorale fantastice”, scrie, pe blogul personal, fostul lider al partidului, Adrian Nastase, care a realizat o analiza a evolutiilor electorale ale social-democratilor, in ultimii ani.Replica lui Mircea Geoana nu a intarziat. El sustine ca „depinde de modul in care te uiti” si ca numarul de voturi pe care l-a obtinut la prezidentiale – 5.200.000 – nu a mai fost obtinut de niciun candidat PSD din 1992.

  • „In perioada 2004-2007 ne-am aflat in cel mai mare declin. Faptul ca la europarlamentare (unde intr-adevar, prezenta la urne e mai mica) am luat cel mai mic scor ne indica faptul ca inainte de 2007 nucleul nostru dur se aflase in degringolada. Brusc, treceam de la peste 4 milioane de voturi la prezidentialele din 2004 la sub 1,5 milioane de voturi in 2007, sub PD si PLD (Stolojan). Momentul 2007 a reprezentat insa si prima noastra infrangere majora in fata dreptei, care obtinea atunci peste 2,5 milioane de voturi”, scrie Adrian Nastase.
  • „Organizatiile din tara au resimtit pericolul in care ne aflam, iar mobilizarea din 2008 a fost exemplara. Aceasta a permis revenirea in fata PD-L, dar disputa nu se mai numea acum stanga VS dreapta, ci stanga vs PD-L. Intre timp, PNL reuseste sa-si croiasca propriul drum, contribuind astfel la dezechilibrarea balantei ideologice. Probabil ca urmatorul pas in favoarea dreptei pe care il vor face unii dintre noi este crearea unei noi forte de stanga, pentru faramitarea zonei de electorat pe care o mai avem”, mai remarca fostul lider PSD.
  • „PSD a pierdut pe toate fronturile. In nici un tip de alegeri nu au reusit o evolutie pozitiva, in afara europarlamentarelor, unde am reusit sa recuperam ceva dupa minimul din 2007. Cel mai dificil moment, europarlamentarele din 2007, a fost depasit totusi, dar evolutia din 2009 a fost mai degraba descendenta decat ascendenta (cel putin la nivel de procente politice, unde nu am mai atins pragul de 33% din toamna lui 2008). Comparativ cu 2004, electoratul nostru s-a redus cu peste 1 milion de votanti. Din masa de circa 10 milioane de electori care se prezinta la urne, acestia reprezinta circa 10%!”, mai scrie Adrian Nastase.
  • „Un coleg vorbea despre declinul PSD. Depinde cum te uiti. Daca 5.200.000 de voturi – cea mai mare cifra de votanti pentru un candidat PSD dupa 1992 – este un rezultat prost, inseamna ca cifrele uneori nu spun adevarul”, a comentat Mircea Geoana, citat de Mediafax, analiza facuta de Adrian Nastase si postata pe blogul personal.
  • „Fac un apel la toti colegii mei – si cei care intentioneaza, se prefac ca intentioneaza sau chiar vor candida – sa vorbeasca in primul rand despre problemele oamenilor nostri. Cred ca in acest moment, dincolo de ambitiile personale, trebuie sa stim sa dam un raspuns celor pe care ii reprezentam”, a adaugat Mircea Geoana.

El si-a exprimat si convingerea ca framantarile din PSD vor lua sfarsit dupa Congresul programat la sfarsitul lunii viitoare.

Adrian Nastase ar putea candida la functia de presedinte al PSD la Congresul programat la sfarsitul lunii viitoare. Mircea Geoana si-a anuntat deja oficial candidatura.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro