Sari direct la conținut

Camatar cu state de plata la PD Dolj

Expresul de Sud

Un simplu telefon a distrus definitiv viata unei batrane din Craiova. Marioara Dunareanu a avut un mare necaz in anul 2001, sotul sau facand un atac cerebral, iar tratamentul si spitalizarea lui ar fi costat-o peste 8 milioane de lei vechi. Cum pensia femeii era mica, s-a gandit sa ceara ajutor nepotilor sai, oameni cu o situatie materiala mai buna. A vrut, asadar, sa le telefoneze acestora.

Nu a reusit, deoarece aparatul nu mai functiona, si atunci a batut la usa vecinilor.

Batrana spune ca a facut acest lucru “deoarece Jan Roman (zis “Inghetata” pentru ca, inainte de 1989 vindea inghetata la cornet pe strada, iar acum e membru PD si finantator al partidului in Dolj – n.r.) afirma mereu ca, daca are nevoie de ceva, sa apeleze la el, ca doar de aia sunt vecinii, vecini”.

Femeia n-a mai stat pe ganduri si a rugat familia Roman sa o lase sa le telefoneze nepotilor. Au invitat-o in casa, Marioara Dunareanu a putut telefona, dar apelul ei a ramas fara ecou in inima rudelor. “Am inceput sa plang si am vrut sa plec acasa, dar domnul Jan si sotia sa nu m-au lasat. M-au intrebat ce necaz am, eu le-am spus, iar ei mi-au dat, pe loc, suma de 10 milioane de lei.

Ziceau sa-mi fac treaba cu ei, ca au multi bani si le ajuta si lor Dumnezeu daca eu iau miloanele. Si mi-au mai spus ceva: sa le dau inapoi datoria cand oi putea, ca nu stau ei in banii aia”, povesteste batrana, care, la momentul acela, a fost impresionata de gestul dezinvolt (dar nu dezinteresat, cum s-a dovedit in continuare) al vecinilor.

La nicio luna de la data la care Jan Inghetata a facut acel gest de caritate, s-a razgandit brusc in privinta celor 10 milioane si, nervos nevoie mare, dupa cum sustine batrana, a intrat peste ea in casa, somand-o sa-i dea imprumutul inapoi, sau ii ia casa.

Speriata, Marioara Dunareanu l-a rugat sa o mai pasuiasca si, pentru a-l mai potoli, a fost de acord sa faca cu Jane pedistul o “chitanta de mana”, prin care se obliga sa-i returneze banii, la o anumita data, stabilita de creditorul de ocazie.

Ceea ce frapeaza in asa-zisul inscris, este urmatoarea fraza, pe care Dunareanu spune ca i-a dictat-o Roman: “Am imprumutat de la Roman Jan suma de 25 de milioane de lei, pe care ma oblig sa o dau la data de 10 septembrie 2001, iar in caz ca nu-i voi mai returna banii, voi plati 10% dobanda pe zi”. Cu alte cuvinte, un act nejuridic, dar cu iz de camatarie.

“Diferenta de la zece la douazeci si cinci de milioane nu mi-a fost niciodata explicata”, spune Marioara Dunareanu.

Dupa semnarea bilaterala a “actului”, vecinul s-a mai potolit, ba chiar i-a dat asigurari batranei ca este doar “o chestie formala, care o s-o ajute si in procesul cu notarita” (Marioara Dunareanu se judeca, in acea vreme, cu notarul public Elvira Diaconescu, care falsificase o procura cu datele de identificare ale batranei, proces in urma careia Elvira a fost exclusa din

CNNP – n.r.). Povestea parea incheiata, pana cand, la scurt timp, Jane Inghetata a dat iar buzna in casa peste Dunareanu, cerandu-i, de aceasta data, sa mearga la BNP Papa Eugenia, pentru a autentifica chitanta. “Mi-a dat un picior in spate si mi-a zis ca ma omoara in casa daca nu merg cu el la notar.

Ce era sa fac? Barbatul meu tragea sa moara, eram singura, nu aveam niciun sprijin, asa ca am mers. Faceam orice, numai sa scap de teroare. Cu atat mai mult cu cat mi-a spus ca nici sa nu-mi treaca prin cap sa merg la Politie, ca el invarte procurori si politisti si politicieni pe degete!”. Batrana n-a mai apucat sa mearga la notar, pentru ca a venit notarul la ea.

Chemata de Inghetata, Eugenia Papa a venit urgent si, sub presiune, nu s-a autentificat nicio chitanta, ci s-a facut un “contract de promisiune bilaterala de vanzare-cumparare” in care se stipula ca Dunareanu se obliga sa-i vanda casa lui Roman.

Si aici este surprinzator faptul ca, apare suma de 250 de milioane, pe care “promitentul cumparator” i-ar fi dat-o “promitentului cumparator”. Camata trebuia, nu-i asa, acoperita oarecum juridic. Calvarul Marioarei Dunareanu a continuat si din alta directie.

Jan ii cere cate doua milioane de lei pe luna pentru ca femeia sa poata strabate aleea comuna de acces, si asta pentru ca Jane de la PD e “proprietar pe tot terenul din curte”. Familia Dunareanu si-a construit casa pe vremea comunismului, iar Jan a cumparat casa vecina, in 1997, de la un alt proprietar. In aceeasi curte cu cei doi, pe strada Caracal nr.

2-2A, mai exista un imobil, nationalizat, pe care toate cele sase familii care-l locuiesc, l-au cumparat de la RAADPFL. Ca si terenul aferent, de altfel. Ca Jane Inghetata are sau nu “toate marimile acestui oras la picioare”, asa cum se lauda, anchetele viitoare ale Expresului de Sud vor descoperi.

Pana atunci, un lucru este cert: ca Roman a obtinut de la Primaria Craiova tot terenul din curte. Adica, si pe al lui Dunareanu, dar si pe al familiilor Ilie, Pomana, Parvu, Dobre, Glavan. El spune ca a fost procuratorul unei anume Stiller, presedinta Universitatii de Fizica Atomica de la Tel Aviv (desi, la Tel Aviv, nu exista o asemenea universitate, dar nici Stiller nu exista, n.r.).

Sa fie vorba despre aceeasi manevra facuta si de Gigi Mitrache, in cazul casei de pe Lipscani, cand o asa-zisa mostenitoare a revendicat imobilul, prin “procurator” Mitrache? Se pare ca da si, pana nu apare, Stiller ramane doar o pura inventie, brevetata cu succes si de alte persoana din Craiova.

Oricum, locatarii de pe Caracal 2-2A, care stau in acele imobile de peste 40 de ani, afirma ca unicul mostenitor al fostului proprietar este mort demult, iar pe Stiller n-a vazut-o decat Inghetata. Care, stapan, de-acum, pe teren, nu o mai terorizeaza doar pe Marioara Dunareanu sa-i dea casa, ci si pe ceilalti vecini. “Ne-am pomenit cu el ca ne pune gard prin curte.

Ne ameninta tot timpul ca e prieten cu Gelu Visan, ca face chermeze cu Radu Berceanu si ca mai are in spate oameni din PD, carora le-a dat multi bani ca sa ajunga acolo unde sunt acum!” ne marturiseste Gheorghe Ilie, o alta victima a lui Roman Jan. Marioara Dunareanu a avut, pana la urma, taria de a-l reclama pe Inghetata la Parchet. A avut incredere in procurori, crezand ca o s-o apere.

S-a inselat. Chitanta care dovedeste camataria nu a fost luata in serios de nimeni. Nupurile au triumfat. Inghetata la fel. Asa cum se pare ca va triumfa si in fata instantei, pentru ca, culmea ironiei, tot Roman a dat-o in judecata pe Dunareanu.

Pentru ca judecatorii, “prin hotararea ce o vor da” sa-si puna antetul legalitatii pe “actul” rusinii, iar batrana sa fie obligata sa-i dea casa lui Jane. Magistratul Golceag, presedinta primului complet care a judecat cauza la Judecatoria Craiova, a fost recuzat de Roman. In instanta a aparut judecatoarea Daniela Spranceana.

Sotia colonelului care a furat o padure si nu a patit nimic. Pana acum, Spranceana a amanat cauza de sapte ori. Pentru ca avea nevoie de o “piesa importanta la dosar”. Care o fi aceea? Jane Inghetata-Roman este cel care a intermediat la Solomon – primarul Craiovei – spaga mascata a unui alt confrate in ale smecheriilor, Julien Forfecuta.

Tot el a pus mana, prin aceleasi metode de camatarie, pe magazinul Tina R, contra unei “datorii” pe care proprietarul ar fi avut-o la Inghetata. De patru sute de milioane de lei vechi.

Jan Roman: “Si daca sunt membru marcant al PD, ce? E intezis sa ma duc cu Visan (Gelu Visan este consilier judetean PD Dolj si apropiat al lui Roman, n.r.) la o chermeza? Am si poze cu el, care-i treaba? Baba mi-a facut reclamatie la Parchet, dar m-am dus si m-am umflat in procuroare, era una tanara! Sunt prietenul lui Radu (Berceanu, n.r.)” Codul Penal, art.450: “Constituie

delict de camata, pedepsit cu inchisoare stricta de la 1 la 5 ani: operatiunile de imprumut de bani sau titluri de valoare, efectuate cu titlu profesional de catre persoane neautorizate, direct sau prin acte simulate, daca se stabileste o capitalizare a dobanzii pentru dobanzi datorate pe o perioada mai mica de un an de zile”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro