Sari direct la conținut

Afacerea „Elecon” ii da fiori lui Falca

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Afacerile cu terenuri in municipiul Arad nu mai sunt un secret pentru nimeni, nici macar pentru procurorii Departamentului National Anticoruptie. Dupa numeroase sesizari, acestia cerceteaza modul in care peste cinci hectare de teren, aflat in zona fostei fabrici de zahar din Arad, a ajuns in proprietatea unei firme din Timisoara.

Printre cei implicati in tranzactia dubioasa se afla si SC „Elecon” SRL, o firma care a sponsorizat filiala PD in campania electorala din 2004.

In aceste zile, pe la Parchet au trecut aproape toti consilierii locali, in frunte cu primarul Gheorghe Falca, finul de cununie al presedintelui Traian Basescu. Cei anchetati au incercat sa minimalizeze efectele acestei tranzactii prin care „Elecon” a obtinut un profit de doua milioane de euro, banii care puteau intra in visteria Primariei.

In prezent, anchetatorii cerceteaza tranzactia prin care firma ar fi castigat cateva milioane de euro prin cumpararea unei parcele de cateva hectare la un pret foarte mic, pe care ulterior l-a vandut contra unei sume mult mai mari, unei societati din Timisoara.

Teren cumparat doar cu 16 euro/mp

In acest caz sunt audiati toti functionarii Primariei, care au participat la elaborarea proiectului privind vanzarea terenului respectiv, dar si consilierii municipali care au votat proiectul, toti fiind din partidele Coalitiei, intrucat Opozitia locala nu a fost de acord cu afacerea.

Potrivit anchetatorilor, municipalitatea a vandut, anul trecut, catre SC „Elecon” SRL cinci hectare de teren cu 16 euro/metrul patrat (plus TVA). Firma a vandut aceeasi suprafata unei societati comerciale din Timisoara, „Plaza Center” SRL.

Mai precis la sfarsitul anului trecut, comisia de negociere a Consiliului Local si SC „Elecon” au ajuns la un acord prin care metrul patrat de teren era vandut catre firma cu 16 euro + TVA. Suma pe care Primaria a incasat-o este de 838.944 euro + TVA.

La inceputul acestui an, CL a aprobat procesul-verbal de negociere si pretul de 16 euro + TVA pentru vanzarea, catre „Elecon”, a terenului de 5,2 hectare, situat pe malul Muresului.

Cateva luni mai tarziu, Adunarea Generala a Actionarilor de la „Plaza Center” a hotarat cumpararea imobilelor de la „Elecon” cu pretul de 2.936.304 euro + TVA. In luna iunie, firma aradeana a semnat contractul de vanzare-cumparare si promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare si a primit un milion de euro avans pentru vanzarea parcelei.

Tot in aceeasi luna, „Elecon” a semnat actele cu Primaria pentru cele cinci hectare si jumatate si a platit un milion de euro pentru cumpararea terenului. Astfel, dupa ce a cumparat metrul patrat cu 16 euro (plus TVA) de la Primarie, „Elecon” l-a revandut cu peste 50 de euro (plus TVA).

Agentii imobiliari sustin ca pretul pe piata al metrului patrat de teren in zona in care „Elecon” a achizitionat terenul este de 70-80 de euro.

Mai mult, firma a platit Primariei pretul de achizitie la data de 14 iunie 2005, din banii incasati in avans de la „Plaza Center”. In acte apare ca firma aradeana s-a decis abia in 19 iunie sa vanda timisorenilor parcela pentru care cu cinci zile in urma a incasat un milion de euro.

Diferenta de doua milioane de euro, plus TVA, a fost virata ulterior de „Plaza Center” si a intrat in conturile „Elecon” la 6 iulie.

Falca, ajutat sa se mute la vila de „Elecon”

Trebuie mentionat ca actionarii firmei aradene l-au ajutat, anul trecut, pe primarul municipiului, Gheorghe Falca, sa se mute de la etajul zece al unui bloc din centrul orasului, intr-o vila, facand cu el un schimb de locuinta. Tot in 2005, Mihaela Vasil, sotia unuia dintre asociatii de la „Elecon”, a fost numita director la Casa Judeteana de Pensii.

Pana in momentul numirii, ea a fost consilier local, mandat obtinut pe listele PD.

Consilierii audiati au precizat ca procurorii i-au intrebat despre procesul de negociere a tarifului de vanzare a terenului si despre relatiile pe care le au cu SC „Elecon”. Primarul Falca a fost audiat, marti, aproximativ trei ore de DNA. „Cercetarile vor dovedi legalitatea tranzactiei.

Procurorii mi-au pus niste intrebari punctuale, despre procesul-verbal de negociere privind pretul de vanzare al terenului”, a declarat edilul, dupa iesirea de la audieri.

Falca a adaugat ca pretul pentru care a fost vandut terenul este mai mare decat cel pretins, in 2004, de fosta administratie locala condusa de PSD, pentru aceeasi parcela.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro