Sari direct la conținut

Afacerile imobiliare se muta la tara

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Cartierele de locuinte pentru tineri prind contur in tot mai multe dintre localitatile judetului Arad, dupa ce consiliile locale au primit unda verde pentru vanzarea terenurilor.

Pe langa beneficiarii de pana la 35 de ani care pot primi pamant pentru constructia unei case, investitorii au devenit deosebit de interesati de parcelele ramase disponibile la marginea localitatilor, in special a celor din apropierea resedintei judetului, unde intentioneaza sa ridice cartiere, fie de case, fie de blocuri, ce ar urma sa fie dotate cu scoli, gradinite, biserici si complexe comerciale.

Potrivit specialistilor in piata imobiliara, consecinta unor astfel de planuri este aceea ca preturile terenurilor cresc de la o zi la alta, avand in vedere ca investitiile in case sau apartamente sunt considerate „afacerile secolului”. „Locurile de casa situate in zonele rurale, in special cele din comunele din apropierea municipiului, se scumpesc pe zi ce trece.

Daca in urma cu cativa ani nimeni nu se inghesuia sa mearga sa se stabileasca la tara, acum, cand integrarea in Uniunea Europeana bate la usa, preturile au explodat. Atat casele, cat si terenurile virane au din ce in ce mai multa cautare, dar nimeni nu se prea inghesuie sa vanda.

Primariile au, astfel, o foarte buna ocazie sa-si rotunjeasca bugetul, scotand pe piata terenurile disponibile”, a declarat Silvia Dragoman, agent imobiliar.

Explozie de preturi

Astfel, peste maxim doi ani, localitatea aradeana Zadareni va avea un nou cartier de locuinte. Autoritatile locale au pregatit 64 de parcele, de cate 300 de metri patrati, care vor fi acordate gratuit tinerilor din comuna, in conformitate cu prevederile Legii 15/2003.

Potrivit primarului Doina Petri, parcelarea loturilor a demarat inca din toamna anului trecut, insa a fost intarziata de numeroasele probleme de natura juridica.

„Am reusit sa incheiem toate formalitatile, iar atribuirea efectiva o vom face pana la sfarsitul lunii iunie. Autorizatia de constructie este valabila, conform legii, un an si in maxim doi ani cladirea trebuie ridicata”, a mai spus Doina Petri.

Ea a adaugat ca persoanele care vor primi locurile de casa vor trebui sa scoata din buzunar pana la 15 euro metrul patrat de teren, in functie de amplasament.

De asemenea, in ultimele luni pe raza comunei Macea pretul unui loc de casa a crescut de trei ori. Primarul Ioan Mercea a afirmat ca pe piata libera metrul patrat de teren valoreaza acum intre 6 si 7 euro, iar acum doi ani costa doar 2 euro. „In ultima vreme, foarte multe persoane doresc sa se stabileasca fie la Macea, fie in satul Sanmartin.

Sunt oamenii intorsi din strainatate, care doresc sa cumpere locuri de case”, a mai spus edilul.

Conducerea administratiei locale spera ca, in scurt timp, sa atraga si mai multi oameni spre Macea prin investitii puternice in constructia drumurilor si racordarea parcelelor destinate caselor la retelele de electricitate, apa, gaz si, in timp, cablu TV.

Si la Sofronea, localitate situata la 5 kilometri de municipiul resedinta de judet pretul unui loc de casa a atins, cu prilejul ultimei licitatii organizate de Primarie, 17 euro/mp. Autoritatile locale au scos la vanzare 21 de parcele, care s-au vandut ca painea calda, pentru fiecare metru patrat bugetul local „imbogatindu-se” intre 7 si 17 euro.

Suma adunata de Primarie este de 700.000 RON, bani care vot fi folositi pentru construirea unui nou corp al institutiei.

Edilii intentioneaza sa mai scoata la licitatie alte 20 de locuri de casa, cu banii obtinuti planuind sa finalizeze constructia sediului administrativ al comunei.

Orasele mizeaza pe ansambluri rezidentiale

O noua zona rezidentiala va fi amenajata si in orasul aradean Ineu, dupa ce terenul care adapostea vechea unitate militara a fost transferat in patrimoniul local. Potrivit primarului Nicolae Mehelean, pe cele 24 de hectare se intentioneaza ridicarea din temelii a unui cartier modern.

Astfel, executivul local a conceput deja un plan urbanistic de detaliu care cuprinde mai multe blocuri, un post de politie, loturi pentru ridicarea de case, un complex sportiv, o gradinita, un centru de afaceri si un supermarket. Primul pas spre concretizarea proiectului consta in demararea, in acest an, a lucrarilor pentru ridicarea a patru blocuri ANL, cu 64 de apartamente.

„Este vorba despre apartamente cu cate doua camere, baie, bucatarie si balcon. Problema e ca in conformitate cu tiparele ANL, apartamentele au doar 54 mp, ceea ce mi se pare un spatiu extrem de redus pentru pretentiile de azi ale tinerelor familii. Blocurile au parter plus patru etaje, la etajul I fiind instalata o centrala de incalzire pe gaz.

Investitia este a Agentiei Nationale de Locuinte, din bugetul local trebuind sa asiguram doar infrastructura, ceea ce implica o cheltuiala de aproximativ 120.000 RON. Deja am alocat o suma de 90.000 RON, cu care vom amenaja caile de acces la bloc si parcarea, dar vom demara si lucrarile de introducere a retelei de alimentare cu apa”, a precizat Nicolae Mehelean.

Si administratia orasului Pecica intentioneaza sa demareze un proiect de a construi un cartier de locuinte, care va deveni in curand realitate. Aceasta, dupa ce un om de afaceri aradean a cumparat 300 de parcele de teren la marginea localitatii.

Situata la intrarea dinspre municipiul Arad a orasului, zona ar urma sa aiba magazine, o scoala, o gradinita, precum si utilitati – retea de apa si retea de gaz metan.

Conducerea „Electrica” a anuntat ca a comandat deja un studiu de fezabilitate pentru introducerea curentului, lucrarile fiind suportate de societate.

Localitati periferice, absorbite de municipiu

Primarul municipiului resedinta de judet, Gheorghe Falca, sustine ca materializarea tuturor proiectelor de cartiere vor fi o atractie pentru investitori, care vor gasi forta de munca necesara in localitatea pe care o vizeaza pentru dezvoltarea afacerilor. Edilul are de gand sa prezinte aradenilor si societatilor comerciale din judet oferta imobiliara care va deveni realitate in viitorul apropiat.

Daca tinem cont de planurile urbanistice votate deja de consilierii locali sau aflate acum pe masa de lucru a executivului, zeci de imobile si cateva zone de locuit (mini-cartiere) vor prinde contur in urmatorii ani si vor stinge criza locativa din Arad. „Vrem sa prezentam tot ceea ce inseamna solutii pentru zonele de locuit din Arad, publice si private.

Vom include aici proiectii, planuri, ofertele privatilor, tot ceea ce inseamna constructii”, a explicat primarul.

Falca a adaugat ca printre planurile municipalitatii se numara si extinderea zonelor de locuit spre comunele limitrofe si, implicit, inglobarea localitatilor din jurul orasului in perimetrul administrativ al acestuia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro