Sari direct la conținut

Fratie rupta de concurenta intereselor

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Desi sunt de multe ori persoane publice, masonii se afiseaza rar in aceasta calitate. Organizatiile de acest tip, „discrete”, isi desfasoara activitatea departe de ochii presei si ai „neinitiatilor”. Cu toate ca in teorie propovaduiesc fraternitatea, lojile se afla de multe ori intr-o concurenta acerba intre ele.

Acest lucru este pus pe seama faptului ca Masoneria, altadata rezervata elitelor (mai ales intelectuale), si-a deschis larg portile in ultimi ani lojile pentru personaje dubioase dar cu bani.

Revista „Cuvant Masonic” a fost lansata, sambata, la Alba Iulia, in prezenta Marelui Maestru al Marii Loji Nationale A Romaniei, Viorel Danacu, si a directorului publicatiei, Razvan Ioan Necula. La eveniment au participat mai multe persoane din viata publica a judetului.

Astfel, au fost prezenti rectorul Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Moise Achim, presedintele PSD Alba Iulia, Doina Harda, directorul Directiei Generale de Statistica, Ana Toparceanu, directorul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, Ioan Plesa, presedintele organizatiilor judetene de tineret ale PSD si PNL, fostul purtator de cuvant al PSD, Mihai Babitchi, directorul general al „Uzinei Mecanice” Cugir, Ulise Toader (presedintele PC Cugir), avocati, artisti plastici, oameni de afaceri si membri ai uneia dintre cele doua loji din Alba Iulia numite „Horea, Closca si Crisan”.

Masonii din Alba au depus coroane de flori si la monumentul masonic amplasat, in urma cu un an, la Dealul Furcilor, locul de martiriu al lui Horea si Closca. Intreaga manifestare a fost gazduita si finantata de omul de afaceri din Alba Iulia, Mircea Chira, pro-mare maestru pe zona Transilvaniei a Marii Loji Nationale a Romaniei.

„Centrul Regional de Studii Fracmasonice – Paris – Bucuresti a fost infiintat in acest an cu participarea marilor maestri din aproape toate tarile Europei vestice. Revista are o corespondenta cu fratii din Europa si nu numai. As vrea sa-i aducem odata pe toti aici la Alba Iulia. Aceasta, si pentru ca aici s-a semnat prima Constitutie Masonica de dupa 1989.

Se implineste un an de cand prietenii si fratii din Loja „Horea, Closca si Crisan” au amenajat si sfintit monumentul Candela. Este o bucurie si un prim semn de unitate masonica”, le-a spus Viorel Danacu „fratilor” din Alba.

Concurenta intre loji

Revista, prima de dupa Revolutie, cuprinde texte considerate de baza despre fenomenul masonic din Romania. „Astazi aproape toti masonii se lauda ca sunt masoni, fara a face nimic, doar insignele din piept si masca onorabilitatii ce ascunde fetele lor comuniste sunt adevar, restul e o minciuna”, se arata in publicatie.

Neoficial, multi dintre masoni recunosc ca, in anii de dupa Revolutie, lojele si-au deschis mult prea larg portile si au intrat in masonerie personaje dubioase, a caror principala calitate era averea. Probabil ca acesta este unul dintre motivele pentru care in Romania functioneaza in prezent cinci obediente masonice, adica Mari Loji.

Este vorba de Marea Loja Nationala A Romaniei care il are ca Mare Maestru pe Viorel Danacu, Marea Loja Nationala din Romania, al carei Mare Maestru este jurnalistul Eugen Ovidiu Chirovici, Marea Loja Nationala Unita din Romania, Marele Orient al Romaniei si Marea Loja Feminina a Romaniei. Totodata, in Romania se regasesc trei rituri traditionale.

Ritul Scotian Antic si Acceptat il are ca Suveran Mare Comandor al Supremului Mare Consiliu de grad 33 si ultim pentru Romania pe Costel Iancu, aflat in concurenta si lupta fatisa cu rivalul sau, Andrei Szakvary.

Alte doua rituri sunt: Ritul de York, condus de Stefan Matu, si Ritul Memphis ‹ Misraim, care il are ca Suveran Mare Comandor pe Gheorghe Florea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro