Sari direct la conținut

​VIDEO Zeci de angajați din perioada pandemiei, care urmează să fie concediați, au protestat în curtea spitalului din Aiud. Alexandru Rafila susținea că vor fi păstrați în sistem

HotNews.ro
Protest la Spitalul din Aiud, Foto: Alba24.ro
Protest la Spitalul din Aiud, Foto: Alba24.ro

​67 de angajați din perioada pandemiei au protestat în curtea Spitalului Municipal din Aiud, nemulțumiți de faptul că contractele lor de muncă expiră pe data de 6 iunie și nu vor mai fi prelungite, din cauză că Guvernul nu a mai alocat bani colaborării cu ei, relatează publicația locală Alba24.ro. Protestul vine în contextul în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat în repetate rânduri că acești angajați vor fi păstrați permanent în sistem, având în vedere deficitul de personal, iar la finalul lunii martie a fost adoptată inclusiv o lege în acest sens și în aprilie o Hotărâre de Guvern.

Un medic ATI care va rămâne fără loc de muncă a izbucnit în plâns în curtea spitalului: „Rar așa medic, felicitări!”

67 de angajați temporar în perioada pandemiei, ale căror contracte expiră pe 6 iunie și nu vor mai fi prelungite, au protestat joi în curtea Spitalul Municipal din Aiud.

După ce numărul de cazuri de COVID-19 a scăzut în ultima perioadă, noii angajați au fost repartizați pe toate secțiile spitalului din Aiud.

Medicul ATI Ovidiu Țuhașu, unul dintre medicii care în ultimii 2 ani au luptat din răsputeri pentru a-i salva pe bolnavii COVID care ajungeau în stare gravă pe secția sa, a izbucnit în plâns joi, în curtea spitalului, când și-a adus aminte de pacienții care nu au supraviețuit, dar și de momentele critice prin care a trecut alături de echipa sa, scrie publicația locală Alba24.ro.

„Eu cred că suntem cu toții în fața patului unei mame bolnave și anume sistemul nostru de sănătate. Atât copiii ei, care fiecare în parte, pentru faptul că au fost născuți, și-au dat viața pentru ea, și le mulțumesc din suflet pentru tot ceea ce au făcut pentru noi, dar și medicii care acum sunt puși în fața situației, de ce mama a ajuns în situația asta. Și ei se străduiesc să facă tot ce se poate pentru ca ea să aibă resursele maxime și să poată să îi asigure condițiile maxime. Așa că împreună, doar împreună o să putem să ne ajutăm mama noastră și anume sistemul nostru de sănătate bolnav”, a spus medicul Ovidiu Țuhașu, în curtea spitalului.

Protest la Spitalul din Aiud / Foto: Alba24.ro

„Rar așa medic, felicitări”, se auzea în rândul celor care protestau, în timp ce managerul spitalului, Bogdan Popa, detalia că medicul Ovidiu Țuhașu s-a dăruit zi și noapte pentru a-i salva pe pacienții COVID-19.

Protestatarii au început apoi să îl aplaude pe medicul Ovidiu Țuhașu, moment în care medicul a izbucnit în plâns: „Vă mulțumim mult de tot și ne cerem iertare bunului Dumnezeu pentru că a îngăduit atâta suferință, aici la noi la Aiud și aparținătorilor, pacienților noștri, bolnavilor noștri și dumneavoastră tuturor, pentru tot ceea ce ați făcut.”

A urmat apoi încă o serie de aplauze, dar de această dată aproape toți cei prezenți erau cu ochii în lacrimi.

„Legea permite participarea la examen și rămânerea pe posturi a celor care au lucrat în spital în perioada aceea grea a pandemiei. Este un mare deficit de personal, spre exemplu, dacă aceste persoane nu vor fi angajate, voi rămâne singură pe secție după ora 3, la 30 de bolnavi, dar situația este la fel și pe alte secții”, a declarat una dintre asistentele din spital.

Surse citate de Alba.24 spun că spitalul din Aiud avea deficit de personal, înaintea pandemiei.

Ce spune legea: Angajatorii trebuie să organizeze examen de angajare înainte de încetarea contractului temporar de muncă

Legea 70/2022, adoptată în urmă cu două luni, prevede că posturile pe care s-au făcut angajări temporare în perioada pandemiei vor putea fi ocupate definitiv, prin examen ce ar trebui organizat de angajator anterior încetării contractului individual de muncă sau a raportului de serviciu pe perioadă limitată.

Reglementarea vizează atât posturile ocupate temporar în perioada pandemiei în sistemul sanitar, cât și cele din domeniul asistenței sociale și din cadrul MAI.

De asemenea, în luna aprilie, Executivul a aprobat o Hotărăre de Guvern ce prevede că angajații pe contract temporar în pandemie vor fi menținuți în sistem.

„Cei 2.000 de specialiști angajați în perioada stării de alertă declarată în contextul pandemiei COVID-19 în direcțiile de sănătate publică și în serviciile de ambulanță vor putea fi mentinuți în sistemul de sănătate. Prin Hotărîrea aprobată astăzi de Guvern, a fost stabilit cadrul legal pentru organizarea examenelor în vederea ocupării posturilor pe perioadă nedeterminată pentru personalul angajat pe perioada stării de alertă pe cele 2.000 de posturi aprobate pentru personalul contractual din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București și al serviciilor de ambulanță județene și Serviciului de Ambulanță București – Ilfov”, se arăta într-un comunicat de presă al Guvernului.

Rafila promitea că angajații pe durată determinată vor fi angajați permanent: „Așa este moral și etic”

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunța încă din primele luni ale anului că angajații pe durată determinată în perioada pandemiei vor fi angajați permanent: „Mi se pare moral și etic să facem în așa fel încât ei să poată să ocupe, în condiții de legalitate, categoric, aceste posturi”, declara Rafila într-un briefing de presă susținut la sediul Guvernului, în luna februarie.

„Este dorința noastră și mi se pare și morală și etică față de niște oameni care și-au demonstrat utilitatea și calificarea în timpul pandemiei, fie că discutăm de direcțiile de sănătate publică sau instituțiile centrale, fie că discutăm despre spitale, ambulatorii de specialitate. Acești oameni au muncit cu profesionalism”, mai spunea atunci ministrul Sănătății.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro