Sari direct la conținut

60 de ani de la Ziua Z

Saptesprezece sefi de stat si de guvern si mii de veterani ai celui de-al doilea razboi mondial s-au adunat duminica in Normandia pentru a participa la manifestarile prilejuite de aniversarea a 60 de ani de la Debarcarea Aliatilor pe coasta de vest a Frantei, transmite Reuters.

Circa 30.000 de militari au fost desfasurati in regiune pentru a asigura securitatea de-a lungul plajelor Normandiei si zeci de elicoptere ale armatei patruleaza in permanenta, iar avioane de lupta sunt pregatite sa doboare orice aparat de zbor care ar incalca interdictia temporara de survolare a zonei, daca vor primi dispozitie de la Paris.

Presedintele francez, Jacques Chirac, si cel american, George W. Bush, au dat startul in jurul orei locale 9,30 /7,30 Gmt/ manifestarilor comemorative americano-franceze.

”Voi avea ocazia sa spun Americii si poporului american cat de recunoscatori le suntem astazi”, a declarat presedintele Chirac dupa intrevederea de sambata cu omologul sau american, in urma careia cei doi lideri au spus ca relatiile dintre cele doua state sunt intacte, in pofida opozitiei Frantei fata de razboiul din Irak.

La randul sau, presedintele Bush a spus ca aceasta zi ofera un prilej de ”rememorare a lectiei atemporale pe care ne-o ofera ‘Ziua Z’, aceea ca sacrificiul trebuie intotdeauna facut pentru apararea libertatii, ca natiunile libere care conlucreaza pot sa depaseasca pericolul”.

Printre participantii la manifestarile de duminica se vor afla regina Elisabeta a Ii-a a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si premierul britanic Tony Blair, regina Beatrix a Olandei, regele Harald al V-lea al Norvegiei, regele Albert al II-lea al Belgiei, presedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Gerhard Schroeder, presedintele grec Costis Stephanopoulos,

presedintele polonez Aleksander Kwasniewski, seful guvernului canadian Paul Martin si premierul australian John Howard, precum si presedintele ceh Vaclav Klaus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro