Sari direct la conținut

Rafila spune că oamenii săi din Corpul de Control nu au găsit nimic la spitalul Sf. Pantelimon  pentru că „sunt economiști sau juriști”

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Alexandru Rafila, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Doi medici ATI și o asistentă de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au fost reținuți miercuri după ce procurorii îi cercetează pentru că, susține Parchetul, au oprit administrarea unor substanțe unui pacient de 54 de ani, socotind că acesta trebuie să moară.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat miercuri seara la Digi 24 cum de atât Corpul de Control al său, cât și Colegiul Medicilor nu au descoperit în inspecțiile făcute la Sf. Pantelimon ceea ce acuză acum procurorii. Explicațiile demnitarului au fost:

  1. „Ministerul poate verifica proceduri administrative, din punct de vedere al tratamentului nu au specializare, sunt acolo economiști sau juriști, au verificat modul în care organizarea internă a spitalului a respectat procedurile, a verificat situația care a dus la informația că pacienții au putut să fie tratați necorespunzător”, a spus ministrul referitor la propriul Corp de Control.
  1. ”Colegiul Medicilor a făcut o parte de investigație profesională, cu medici specializați în ATI, sau departamente apropiate, care au putut să își facă un punct de vedere profesional, au discutat cu cei care lucrează acolo, concluzia a fost că nu a fost o situație care să pună probleme legate de corectitudinea tratamentului”, a sunat explicația lui referitoare la ancheta Colegiului Medicilor.

„Pe de altă parte, imediat cum noi am avut această informație și am luat legătura cu managementul spitalului, am sesizat Parchetul, asta am cerut eu să facă imediat, să se deschidă o anchetă penală care să clarifice”, a adăugat Rafila. „Vedeți că această anchetă penală a durat patru luni”. 

Ministrul s-a declarat „șocat” de faptul că medici sunt acuzați nu de omor din culpă, care poate fi datorat unei erori medicale, de tratament, de decizie medicală sau de administrare, ci de omor cu premeditare.

INTERVIURILE HotNews.ro