Sari direct la conținut

Cum a revenit suprarealistul Henry Orlik în atenție după 50 de ani

HotNews.ro
Cum a revenit suprarealistul Henry Orlik în atenție după 50 de ani
Henry Orlik - „Surreal Landscape”, acrilic pe pânză - FOTO: Winsor Birch via Curatorial.ro

Henry Orlik, artist cândva promițător, despre care criticii din anii 1970 au spus că va rămâne în istoria artei, a petrecut jumătate de secol „în umbră”, continuând să picteze peisaje suprarealiste.

Acum, el are parte de o amplă retrospectivă. „Henry Orlik: Cosmos Of Dreams” este găzduită în perioada 9 – 20 august de Maas Gallery din centrul Londrei.

Curatoriată de Grant Ford, specialist la Sotheby’s timp de trei decenii, până în 2016, și fondatorul noii galerii care îl reprezintă pe Orlik, Winsor Birch, expoziția va putea fi vizitată între 23 august și 6 septembrie și la Parade, în Marlborough. Ford s-a axat pe primele lucrări ale lui Orlik, unde gesturile sale caracteristice sunt mai pronunțate. Cu timpul, spiralele lui s-au diminuat, iar lucrările au devenit mai mari, spune curatorul.

În anii 1970, când Orlik a expus alături de lucrări semnate René Magritte și Francis Picabia, criticii au pariat că va intra în istoria artei. Artistul a făcut eforturi ca asta să nu se întâmple și abia după 50 de ani de când s-a retras din lumina reflectoarelor a fost de acord cu prima expoziție majoră a picturilor sale onirice.

Citește mai mult pe Curatorial.ro

INTERVIURILE HotNews.ro