Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 943: Atac aerian cu bombe ghidate KAB asupra orașului ucrainean Zaporojie / Bilanțul rușilor după ofensiva Kievului în Kursk

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 943: Atac aerian cu bombe ghidate KAB asupra orașului ucrainean Zaporojie / Bilanțul rușilor după ofensiva Kievului în Kursk
Soldat rus trăgând cu un tun D-30 spre pozițiile ucrainene - FOTO: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Președintele ucrainean a ajuns duminică în SUA pentru o vizită crucială de prezentare a planului Kievului de a pune capăt celor doi ani și jumătate de război cu Rusia. Liderul ucrainean își va prezenta așa-zisul „plan de victorie ” președintelui Joe Biden, precum și candidaților la președinție Kamala Harris și Donald Trump și va participa, de asemenea, la sesiunile adunării generale a ONU. Vizita are loc după o vară de lupte intense, în care Moscova a avansat rapid în estul Ucrainei, iar Kievul a declanșat o incursiune în regiunea rusă Kursk.

Evenimentele de luni, ziua 943 a războiului din Ucraina, LIVE:

Ofensiva Ucrainei din regiunea Kursk din Rusia a ucis cel puţin 31 de civili şi a rănit 256 până la 5 septembrie, a anunţat luni ministerul rus de Externe, informează Reuters.

Ucraina a lansat pe 6 august cel mai mare atac străin asupra Rusiei de după cel de-al Doilea Război Mondial după ce a străpuns granița în regiunea Kursk, susținută de roiuri de drone și arme grele, inclusiv arme de fabricație occidentală.

Rusia a declarat că 131.000 de civili au părăsit cele mai periculoase zone din regiunea Kursk.

VIDEO Trupele de asalt aeropurtate ucrainene au pătruns într-o nouă zonă din Rusia, anunță armata Kievului. „A doua operațiune de succes”

Rusia a pierdut 642.420 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, susține luni armata de la Kiev.

Potrivit sursei citate, 1.330 de mlitari ruși au fost eliminați în ultimele 24 de ore.

Orașul Zaporojie, bombardat de ruși

Numărul răniților în atacul rusesc asupra orașului ucrainean Zaporojie a crescut la 16, potrivit oficialilor, informează Reuters.

Rusia a lansat două rachete aeriene ghidate și patru drone de atac care au vizat Ucraina în timpul nopții, au declarat luni forțele aeriene ucrainene, conform Reuters.

Conform sursei citate, trei dintre drone au fost doborâte. Cele două rachete și o dronă „nu și-au atins țintele din cauza apărării active cu rachete antiaeriene a forțelor de apărare ale Ucrainei”, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Divizia de aviație a Flotei Rusiei de la Marea Neagră a efectuat exerciții tactice deasupra Mării Negre pentru a căuta și distruge ținte aeriene și maritime fără pilot, a anunțat luni ministerul rus al Apărării, a relatat agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

Cel puțin 13 civili au fost răniți, inclusiv un băiat în vârstă de 15 ani, duminică târziu, ca urmare a loviturilor aeriene ale Rusiei asupra orașului Zaporojie din sud-estul țării, au declarat luni oficiali ucraineni, informează Reuters.

Salvatorii au evacuat locuitorii din mai multe clădiri de apartamente avariate, a declarat Ministerul ucrainean de Interne pe Telegram. Ministerul a declarat că, potrivit informațiilor preliminare, Rusia a folosit bombele sale aeriene ghidate KAB pentru a lovi Zaporojie.

Reuters precizează nu a putut verifica în mod independent informațiile. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei.

Ambele părți neagă că au vizat civili în atacurile lor, însă mii de civili au fost uciși – marea majoritate ucraineni – în războiul pe care Moscova l-a lansat cu o invazie la scară largă în februarie 2022.

Guvernatorul din Zaporojie, Ivan Fedorov, a declarat pe Telegram că, în total, Rusia a efectuat 363 de lovituri aeriene și terestre în ultima zi asupra a 12 așezări din regiunea Zaporojie, unde orașul cu același nume este centru administrativ.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de duminică, ziua 942 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro