Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 950: Val de atacuri cu drone asupra Kievului peste noapte / Vladimir Putin, de „Ziua Reunificării”: „Toate obiectivele vor fi atinse”

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 950: Val de atacuri cu drone asupra Kievului peste noapte / Vladimir Putin, de „Ziua Reunificării”: „Toate obiectivele vor fi atinse”
Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din Pokrovsk - FOTO: Vincenzo Circosta / AFP / Profimedia

Rusia a lansat în primele ore ale zilei de luni mai multe valuri de atacuri cu drone care au vizat Kievul, unitățile de apărare aeriană fiind angajate în respingerea atacurilor timp de mai multe ore, a anunțat armata ucraineană. Potrivit corespondenților Reuters, în Kiev s-au auzit numeroase explozii ce păreau a fi provocate de antiaeriana ucraineană în acțiune, iar pe cerul capitalei ucrainene s-a văzut cum erau interceptate proiectile inamice.

Evenimentele de duminică, ziua 950 a războiului din Ucraina, LIVE:

Rusia crește cheltuielile pentru apărare, care va avea mai mulți bani decât educația, sănătatea și cheltuielile sociale la un loc.

Guvernul rus este pe cale să crească și mai mult cheltuielile de apărare anul viitor, dar oficialii Kremlinului par să pună accentul pe cheltuielile sociale pe care le au în vedere, evitând discuțiile despre banii alocați pentru sectoarele securității și apărării.

De ce schimbarea doctrinei militare a Rusiei anunțată de Putin este doar o cacealma.

Anunțul președintelui rus de a schimba doctrina militară și nucleară a Rusiei este menit să descurajeze partenerii străini să mai sprijine Ucraina. Dar, o escaladare din partea Rusiei împotriva unui stat NATO este puțin probabilă atât timp cât Moscova crede în sinceritatea angajamentului de apărare reciprocă al Alianței, scrie în Contributors.ro Andreas Umland, profesor asociat la Departamentul de Științe Politice a Academiei Kyiv-Mohyla (NaUKMA) și analist la Centrul de Studii din Europa de Est din Stockholm.

Vladimir Putin, de „Ziua Reunificării”: „Toate obiectivele vor fi atinse”

La a doua aniversare a anexării de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene, președintele rus Vladimir Putin a promis că „toate obiectivele stabilite vor fi atinse” în Ucraina.

„Adevărul este de partea noastră. Toate obiectivele stabilite vor fi atinse”, a declarat luni Vladimir Putin într-un discurs video, felicitând poporul rus cu ocazia „Zilei Reunificării“ cu regiunile ucrainene Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, sărbătorită la 30 septembrie. (AFP)

Rusia a lansat azi-noapte spre Ucraina 73 de drone de atac de tip Shahed, potrivit unei postări pe Telegram a forțelor aeriene ucrainene.

67 dintre ele au fost doborâte în 11 regiuni ucrainene, una a zburat spre Belarus și trei s-au pierdut în regiunile nordice ale Ucrainei ca urmare a contramăsurilor de război electronic, a adăugat sursa citată.

De asemenea, forțele Moscovei au lansat peste noapte o rachetă balistică Iskander din Crimeea, o rachetă X-31P din spațiul aerian al Mării Negre și o rachetă ghidată X-59/69 din spațiul aerian al regiunii Zaporojie, aceasta din urmă fiind doborâtă.

Norvegia ia în considerare ridicarea de garduri de-a lungul graniței țării cu Rusia, pe fondul preocupărilor constante legate de tranzitul migranților, a declarat ministrul norvegian al justiției, Emily Anger Mel, într-un interviu acordat NRK.

Mel a spus că țara analizează „mai multe măsuri” pentru a spori securitatea de-a lungul celor aproape 200 km de frontieră nordică cu Rusia, inclusiv construirea de garduri.

„Un gard de frontieră este foarte interesant, nu numai pentru că poate acționa ca un factor de descurajare, ci și pentru că conține senzori și tehnologii care îți permit să detectezi dacă oamenii se apropie de graniță”, a declarat Mel.

Încă nu au fost furnizate detalii cu privire la plan și nu este clar dacă întreaga frontieră de 200 km va fi întărită cu garduri. (Kyiv Independent)

Val de atacuri cu drone asupra Kievului peste noapte

Toate dronele lansate de ruși asupra Kievului au fost fie distruse de sistemele de apărare, fie neutralizate de mijloacele de război electronic, a afirmat Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev, pe Telegram.

Estimările privind amploarea totală a atacului vor fi date în cursul zilei de luni, dar, potrivit informațiilor preliminare, nu au fost raportate victime și pagube, a adăugat el. (Reuters)

Kievul, regiunea din jurul său și toată partea de est a Ucrainei au fost sub alertă de raiduri aeriene începând din jurul orei 1 noaptea.

„Mai multe UAV (drone) inamice sunt deasupra și în apropierea capitalei”, a scris Vitali Klitschko, primarul Kievului, pe Telegram.

Forțele aeriene ale Ucrainei anunțaseră deja că mai multe grupuri de drone rusești se îndreaptă spre Kiev și vestul Ucrainei.

De asemenea, au precizat ulterior că au detectat lansarea mai multor bombe ghidate din zone din Ucraina controlate de Rusia în jurul orei 04:40 dimineața.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de duminică, ziua 949 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro