Război în Ucraina, ziua 950: Rusia majorează bugetul pentru război / O nouă serie de încorporări în armata rusă / Putin, de „Ziua Reunificării”: „Toate obiectivele vor fi atinse”
Rusia a lansat în primele ore ale zilei de luni mai multe valuri de atacuri cu drone care au vizat Kievul, unitățile de apărare aeriană fiind angajate în respingerea atacurilor timp de mai multe ore, a anunțat armata ucraineană. Potrivit corespondenților Reuters, în Kiev s-au auzit numeroase explozii ce păreau a fi provocate de antiaeriana ucraineană în acțiune, iar pe cerul capitalei ucrainene s-a văzut cum erau interceptate proiectile inamice.
Evenimentele de luni, ziua 950 a războiului din Ucraina, LIVE:
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în discursul video de luni seara că situaţia pe linia frontului este „foarte, foarte dificilă”, iar forţele ucrainene trebuie să facă toate eforturile posibile în perioada de toamnă în lupta lor cu invadatorul rus.
Zelenski a spus că a avut luni o discuţie „detaliată şi foarte lungă”, de două ore şi jumătate, cu principalii şefi ai armatei, comandantul Oleksandr Sîrski şi şeful Statului Major, Anatoli Barhilevici.
„Au fost prezentate rapoarte privind fiecare dintre zonele noastre de primă linie, capacităţile noastre viitoare şi sarcinile specifice. Situaţia este foarte dificilă. Cel mai important lucru este să exercităm presiuni asupra Rusiei prin toate mijloacele, cu toate instrumentele, pentru a ne atinge obiectivul unei păci reale şi juste pentru Ucraina şi pentru toţi oamenii noştri cât mai curând posibil”, le-a spus Zelenski compatrioţilor.
Declarații șocante din Rusia: „Totul s-ar fi terminat dacă am fi aruncat o bombă în centrul Londrei!”
Elena Vyalbe, multiplă campioană olimpică și mondială la schi fond, a declarat: „Dacă am fi aruncat o bombă în centrul Londrei ni s-ar fi permis să participăm în toate competițiile”.
Președinta federației ruse de schi a conchis într-un interviu pentru televiziunea națională: „Mai devreme sau mai târziu, ne vor lăsa iar să concurăm”.
Discuţii „sincere” la Budapesta între miniştrii de externe din Ungaria și Ucraina. Szijjarto și Sîbiga au abordat „subiectele spinoase”
Noul ministru ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, aflat luni în vizită în Ungaria, a evocat discuţii „sincere” avute acolo cu omologul său ungar Peter Szijjarto, pe fondul relaţiilor tensionate dintre Kiev şi Budapesta. „Am abordat subiectele spinoase”, a spus Sîbiga după întrevederea cu Szijjarto.
Putin își promovează bodyguardul în Consiliul de Securitate al Rusiei
Jens Stoltenberg: Retorica nucleară a lui Putin nu trebuie să descurajeze sprijinul NATO pentru Ucraina
Retorica nucleară nesăbuită promovată de preşedintele rus Vladimir Putin nu ar trebui să descurajeze furnizarea de sprijin militar suplimentar pentru Ucraina din partea statelor NATO, a susţinut luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, care la 1 octombrie își încheie mandatul.
Putin îl promovează acum pe fostul său bodyguard în Consiliul de Securitate al ţării. Cresc speculațiile în jurul posibilului „succesor” Alexei Diumin
Președintele rus Vladimir Putin l-a promovat luni pe Alexei Diumin, fosta sa gardă de corp, în funcția de membru al puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, sporind speculaţiile că l-ar pregăti pe acesta să îi devină succesor.
CERN își apără decizia de a renunța la colaborarea cu cercetătorii ruși
Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) și-a reiterat luni poziția potrivit căreia întreruperea colaborării cu până la 500 de cercetători ruși este cea corectă, transmițând într-un nou mesaj că nici o instituție de cercetare nu este o „insulă”.
Nouă serie de încorporări în armata rusă
O nouă serie de încorporări în armata rusă, pentru stagiul militar obligatoriu. Putin a semnat decretul
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni decretul pentru a doua serie de încorporări în armată în anul 2024, în virtutea căruia circa 133.000 de cetăţeni cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani sunt chemaţi pentru stagiul militar obligatoriu cu o durată de 12 luni.
Folosesc Gardienii Revoluţiei din Iran dispozitive de comunicare ruseşti? Kremlinul se eschivează să răspundă
Kremlinul – comentând informaţii difuzate anterior de agenția Reuters conform cărora Gardienii Revoluţiei din Iran ar folosi în principal dispozitive de comunicaţii artizanale sau fabricate în Rusia şi China – a declarat că legăturile comerciale ale Moscovei cu Teheranul se dezvoltă.
Cheltuielile statului rus pentru apărarea națională vor crește cu 23% în 2025, la 13.500 miliarde de ruble (145,32 miliarde de dolari), de la 10.800 de miliarde de ruble în 2024, arată proiectul bugetului de stat publicat luni, potrivit Reuters.
Veniturile rusești din petrol și gaze pentru bugetul de stat sunt așteptate să scadă în perioada 2025-2027 din cauza prețurilor mai mici și a modificărilor fiscale, se estimează în proiectul publicat luni.
Potrivit documentului, veniturile bugetare din vânzările de petrol și gaze ar urma să scadă la 10.900 de miliarde de ruble (117,3 miliarde de dolari), sau 5,1% din produsul intern brut, în 2025, de la 11.300 de miliarde de ruble preconizate în acest an.
Veniturile urmează să scadă și mai mult, la 10.560 de miliarde de ruble în 2026 și la 9.770 de miliarde de ruble în 2027.
Unele detalii ale planului lui Zelenski nu vor fi făcute publice
Rusia lui Vladimir Putin are mai mulți deținuți politici decât în ultimii ani ai URSS, a declarat luni disidentul Vladimir Kara-Mourza la Consiliul Europei, la două luni după ce a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri între Rusia și Occident.
„Există peste 1 300 de prizonieri politici cunoscuți în Rusia lui Putin, mult mai mulți decât în ultimii ani ai întregii Uniuni Sovietice”, a declarat opozantul rus, care a petrecut mai mult de doi ani în închisoare în țara sa, unde a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru „trădare” după ce a condamnat invadarea Ucrainei.
„Trebuie să continuăm să luptăm pentru eliberarea lor și a tuturor celor deținuți pe nedrept în lume”, a pledat el.(AFP)
Unele detalii ale planului președintelui Volodimir Zelenski de a învinge Rusia nu vor fi făcute publice, ele urmând a fi ținute secrete inclusiv față de publicul ucrainean, a declarat Andriy Yermak, șeful cancelariei prezidențiale de la Kiev.
Miniștrii de externe ai Ucrainei și Ungariei, Andrii Sybiha și Peter Szijjarto, au avut discuții bilaterale la Budapesta, potrivit Ambasadei Ucrainei în Ungaria.
„Discuțiile dintre ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, și ministrul economiei externe și al afacerilor externe al Ungariei, Péter Sijarto, au avut loc la Budapesta în format tête-à-tête”, a scris ambasada pe X.
Discuțiile tet-a-tete au durat o oră, de două ori mai mult decât era programat, a adăugat sursa citată. Ele sunt urmate de negocireri în format extins cu participarea delegațiilor celor doi miniștri de externe.
Belarus a început o inspecție a pregătirii de luptă a forțelor sale armate, a anunțat luni Ministerul Apărării. Exercițiile vor implica pregătirea de arme și echipamente militare speciale, potrivit sursei citate.
Rușii spun că au capturat un nou sat în Donețk
Forțele ruse au capturat satul Nelipivka din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă Interfax.
Informația nu a putut fi confirmată independent, notează Reuters, adăugând că, în ultimele săptămâni, forțele ruse și-au accelerat progresul în Donețk, cucerind o serie de orașe și sate.
Președintele rus Vladimir Putin a transmis luni, la doi ani după ce a proclamat anexarea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate, că „operațiunea militară specială” pe care a declanșat-o împotriva țării vecine are o natură „cu adevărat eliberatoare”. El numește de asemenea teritoriile ocupate din Ucraina ca fiind „Novorusia”.
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1250 soldați, 5 tancuri, 27 alte blindate de luptă, 27 tunuri, 1 sistem antiaerian, 53 diferite vehicule și 16 echipamente speciale.
Rusia majorează bugetul pentru război
Cetățeanul american Stephen James Hubbard a pledat vinovat luni în fața unui tribunal din Moscova unde este acuzat de activități de mercenariat, recunoscând că a primit bani pentru a lupta pentru Ucraina împotriva Rusiei, a relatat agenția de presă de stat RIA.
„Da, sunt de acord cu acuzația”, a declarat acesta.
Hubbard, în vârstă de 72 de ani, a fost plasat în arest preventiv săptămâna trecută pentru o perioadă de șase luni. El riscă o pedeapsă de la șapte la 15 ani dacă va fi condamnat. (Reuters)
Rusia crește cheltuielile pentru apărare, care va avea mai mulți bani decât educația, sănătatea și cheltuielile sociale la un loc.
Guvernul rus este pe cale să crească și mai mult cheltuielile de apărare anul viitor, dar oficialii Kremlinului par să pună accentul pe cheltuielile sociale pe care le au în vedere, evitând discuțiile despre banii alocați pentru sectoarele securității și apărării.
De ce schimbarea doctrinei militare a Rusiei anunțată de Putin este doar o cacealma.
Anunțul președintelui rus de a schimba doctrina militară și nucleară a Rusiei este menit să descurajeze partenerii străini să mai sprijine Ucraina. Dar, o escaladare din partea Rusiei împotriva unui stat NATO este puțin probabilă atât timp cât Moscova crede în sinceritatea angajamentului de apărare reciprocă al Alianței, scrie în Contributors.ro Andreas Umland, profesor asociat la Departamentul de Științe Politice a Academiei Kyiv-Mohyla (NaUKMA) și analist la Centrul de Studii din Europa de Est din Stockholm.
Vladimir Putin, de „Ziua Reunificării”: „Toate obiectivele vor fi atinse”
La a doua aniversare a anexării de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene, președintele rus Vladimir Putin a promis că „toate obiectivele stabilite vor fi atinse” în Ucraina.
„Adevărul este de partea noastră. Toate obiectivele stabilite vor fi atinse”, a declarat luni Vladimir Putin într-un discurs video, felicitând poporul rus cu ocazia „Zilei Reunificării“ cu regiunile ucrainene Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, sărbătorită la 30 septembrie. (AFP)
Rusia a lansat azi-noapte spre Ucraina 73 de drone de atac de tip Shahed, potrivit unei postări pe Telegram a forțelor aeriene ucrainene.
67 dintre ele au fost doborâte în 11 regiuni ucrainene, una a zburat spre Belarus și trei s-au pierdut în regiunile nordice ale Ucrainei ca urmare a contramăsurilor de război electronic, a adăugat sursa citată.
De asemenea, forțele Moscovei au lansat peste noapte o rachetă balistică Iskander din Crimeea, o rachetă X-31P din spațiul aerian al Mării Negre și o rachetă ghidată X-59/69 din spațiul aerian al regiunii Zaporojie, aceasta din urmă fiind doborâtă.
Norvegia ia în considerare ridicarea de garduri de-a lungul graniței țării cu Rusia, pe fondul preocupărilor constante legate de tranzitul migranților, a declarat ministrul norvegian al justiției, Emily Anger Mel, într-un interviu acordat NRK.
Mel a spus că țara analizează „mai multe măsuri” pentru a spori securitatea de-a lungul celor aproape 200 km de frontieră nordică cu Rusia, inclusiv construirea de garduri.
„Un gard de frontieră este foarte interesant, nu numai pentru că poate acționa ca un factor de descurajare, ci și pentru că conține senzori și tehnologii care îți permit să detectezi dacă oamenii se apropie de graniță”, a declarat Mel.
Încă nu au fost furnizate detalii cu privire la plan și nu este clar dacă întreaga frontieră de 200 km va fi întărită cu garduri. (Kyiv Independent)
Val de atacuri cu drone asupra Kievului peste noapte
Toate dronele lansate de ruși asupra Kievului au fost fie distruse de sistemele de apărare, fie neutralizate de mijloacele de război electronic, a afirmat Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev, pe Telegram.
Estimările privind amploarea totală a atacului vor fi date în cursul zilei de luni, dar, potrivit informațiilor preliminare, nu au fost raportate victime și pagube, a adăugat el. (Reuters)
Kievul, regiunea din jurul său și toată partea de est a Ucrainei au fost sub alertă de raiduri aeriene începând din jurul orei 1 noaptea.
„Mai multe UAV (drone) inamice sunt deasupra și în apropierea capitalei”, a scris Vitali Klitschko, primarul Kievului, pe Telegram.
Forțele aeriene ale Ucrainei anunțaseră deja că mai multe grupuri de drone rusești se îndreaptă spre Kiev și vestul Ucrainei.
De asemenea, au precizat ulterior că au detectat lansarea mai multor bombe ghidate din zone din Ucraina controlate de Rusia în jurul orei 04:40 dimineața.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Alexei Navalnîi a fost otrăvit, arată documente oficiale publicate de presa rusă independentă. Cum au scos din acte autoritățile detalii despre deces.
- Volodimir Zelenski afirmă că Vladimir Putin „se teme” să folosească armele nucleare pentru că „își iubește viața”.
- Premierul rus Mihail Mişustin se va întâlni luni cu preşedintele iranian Massoud Pezeshkian, în cadrul unei vizite pe care o va efectua la Teheran.
- Ucraina susține a lovit un depozit de rachete și muniții din Rusia, în Volgograd, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, continuându-și strategia de atacuri în profunzime împotriva logisticii ruse.
- Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au respins șase noi tentative ale trupelor ucrainene de a intra în regiunea vestică Kursk, din Rusia, și au preluat, de asemenea, controlul asupra așezării Makiivka din Lugansk.
- Implicarea în creștere a Occidentului în conflictul din Ucraina impune Rusiei să fie pregătită să aplice prevederile doctrinei nucleare recent actualizate, afirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
- „Oraș subteran”, construit în Ucraina pentru soldații ruși, anunță armata Moscovei. Are și coafor.
- Zelenski a dat un răspuns ferm pentru presa americană după ce președinte republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, i-a cerut liderului de la Kiev să o demită din funcție pe Oksana Markarova, ambasadoarea Ucrainei în SUA.
–––
Evenimentele de duminică, ziua 949 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro