LIVE Război în Ucraina, ziua 982: Rușii afirmă că au doborât 83 de drone ucrainene peste noapte / Serghei Lavrov va merge într-o țară UE / Moscova este „surprinsă” de ce face Turcia
- George Sîrbu
Forțele antiaeriene ruse au interceptat peste noapte 83 de drone ucrainene care atacau instalații de pe teritoriul rusesc, a afirmat ministerul apărării de la Moscova, citat de TASS. Potrivit acestuia, au fost distruse 36 de drone ucrainene în regiunea Kursk, 20 în Briansk, 12 în Crimeea, 8 în Voronej, 4 în Orel și 3 în Belgorod. De cealaltă parte, ucrainenii au spus că forțele Moscovei au atacat azi-noapte cu 48 de drone și 3 rachete ghidate, dar niciuna nu și-a atins ținta.
Evenimentele de joi, ziua 982 a războiului din Ucraina, LIVE:
Rusia a lansat peste 2.000 de drone de atac asupra unor ținte civile și militare din Ucraina luna trecută, a afirmat vineri armata ucraineană, potrivit Reuters.
Moscova a efectuat atacuri aeriene regulate asupra orașelor ucrainene, capitala Kiev fiind atacată de 20 de ori numai în luna octombrie.
Statul Major al Ucrainei a afirmat într-o declarație că a interceptat 1.185 din cele 2.023 de drone lansate luna trecută și că alte 738 s-au „pierdut din punct de vedere al localizării”.
„În total, de la începutul anului 2024, inamicul a lansat 6.987 de drone de atac pe teritoriul Ucrainei. Dronele inamice au vizat în principal infrastructuri civile și critice”, se arată în comunicatul armatei ucrainene.
8.000 de nord-coreeni ar putea intra în luptă zilele următoare
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va avea consultări strategice la Moscova cu omologul său nord-coreean Choe Son Hui în cursul zilei de vineri, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Zaharova, într-o postare pe canalul său oficial Telegram, a publicat și fotografii cu Lavrov întâlnindu-se cu Choe într-o gară din Moscova.
SUA spun că 8.000 de soldaţi nord-coreeni se află la granița cu Ucraina și ar putea intra în luptă „în zilele următoare”.
Aproximativ 8.000 de soldați nord-coreeni sunt staționați în regiunea rusă Kursk, la granița cu Ucraina, a declarat joi secretarul de stat american Antony Blinken, avertizând că Moscova se pregătește să-i trimită în luptă „în zilele următoare”.
China a transmis vineri că strângerea relațiilor dintre dintre Phenian și Moscova nu e treaba ei, reacția venind după ce Washingtonul a avertizat că până la 8.000 de soldați nord-coreeni se antrenează în Rusia și sunt pregătiți să lupte contra Ucrainei.
„Coreea de Nord și Rusia sunt două state independente. Modul în care acestea își dezvoltă relațiile le privește”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lin Jian, potrivit Reuters.
Explozie la un depozit petrolier rusesc după lovituri cu drone
Canalul de Telegram Baza a postat un clip cu atacul asupra depozitului petrolier rusesc din Svetlograd. În imaginile înregistrate de o cameră de supraveghere se vede cum cel puțin dintre rezervoarele de carburanți este învăluit de o minge de foc.
Drone has attacked oil depot in Svetlograd of Stavropol Krai, causing fire https://t.co/dFqOW6eqpZ pic.twitter.com/R3xZ4tLP7Y
— Liveuamap (@Liveuamap) November 1, 2024
Acesta este al doilea atac ucrainean de acest după cel de joi, când mai multe instalații petroliere au fost ținta unor lovituri cu drone în regiunea rusă Bașchiria, unde se află Bașneft, o companie petrolieră majoră, controlată de Rosneft.
Atacurile au venit la câteva zile după ce Financial Times a scris că există discuții preliminare între Ucraina și Rusia despre o potențială stopare a loviturilor aeriene reciproce asupra instalațiilor energetice. Kremlinul a negat informația.
Rusia a atacat peste noapte cu trei rachete ghidate X-59/69 lansate din zonele ocupate din regiunea Herson și cu 48 de drone lansate din regiunile rusești Orel și Kursk, anunță forțele aeriene ucrainene.
Potrivit unui mesaj pe Telegram al acestora, a fost confirmată doborârea a 31 de drone rusești, 14 s-au pierdut „la nivel local”, iar trei au zburat spre Belarus.
„Apărarea aeriană a reușit, de asemenea, să doboare o rachetă ghidată X-59/69, în timp ce restul nu și-au atins țintele”, a adăugat sursa citată.
Serghei Lavrov va merge într-o țară UE
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1.460 soldați, 6 tancuri, 20 alte blindate de luptă, 26 tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 77 diferite vehicule și 9 echipamente speciale.
Serghei Lavrov va face prima vizită în UE de la începutul războiului din Ucraina, anunță Rusia.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov intenționează să viziteze Malta în decembrie pentru a participa la reuniunea Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.
O dronă a căzut pe o instalație de depozitare a petrolului în orașul rus Svetlograd din regiunea Stavropol, a declarat vineri guvernatorul local Vladimir Vladimirov pe canalul său de Telegram.
Nu au existat victime în incident, a afirmat Vladimirov.
Moscova este „surprinsă” de ce face Turcia
Rusia este „surprinsă” de faptul că Turcia continuă să furnizeze armament Ucrainei în timp ce încearcă să acționeze ca mediator în conflictul dintre cele două țări, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov pentru ziarul Hurriyet.
„Armamentul turcesc este folosit de forțele ucrainene pentru a ucide militari și civili ruși”, a afirmat Lavrov într-un interviu publicat vineri.
„Această situație nu poate decât să provoace surpriză, având în vedere declarațiile guvernului turc potrivit cărora este gata să ofere servicii de mediere”, a adăugat el.
„Caracatița” lui Putin se extinde în UE: Viktor Orban și liderul unui partid fondat de naziști fac front comun.
Premierul conservator ungar Viktor Orban şi liderului formaţiunii austriece de extremă-dreaptă Partidul Libertăţii, care a câştigat în urmă cu o lună alegerile legislative, Herbert Kickl, au semnat joi la Viena o declaraţie comună în care-şi afirmă voinţa de a coopera pentru reformarea Uniunii Europene în sensul diminuării puterii pe care a căpătat-o Comisia Europeană.
Cadoul Phenianului pentru Moscova, pe langă miile de soldați nord-coreeni trimiși pe frontul din Kursk.
Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste 1.000 de rachete, pe lângă trupele nord-coreene trimise acolo pentru a lupta împotriva Ucrainei, a afirmat joi ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Rusia a confirmat Occidentului că Phenianul participă activ la războiul împotriva Ucrainei, a afirmat Zelenski. Guvernul Ucrainei susține că știe numele a trei generali nord-coreeni despre care afirmă că însoțesc miile de soldați ai Armatei Populare Coreene desfășurați în Rusia.
- Rusia și Iranul intenționează să semneze un acord de parteneriat strategic „în viitorul apropiat”, care va include o cooperare mai strânsă în domeniul apărării, a declarat joi șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.
- Ziarul de Gardă din Republica Moldova publică astăzi partea a doua a investigației „În slujba Moscovei” în care demonstrează că rețeaua lui Șor, care în primul tur a primit indicații de la Moscova să boicoteze referendumul pentru integrarea europeană.
- Frustrarea aliaţilor NATO faţă de Ungaria atinge punctul de fierbere, în timp ce ţara continuă să flirteze cu Rusia.
- Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, a declarat că nimeni nu a văzut soldați trimiși de Phenian în Rusia. El a acuzat că Occidentul și Ucraina „amplifică” situația.
- Membri ai SBP, serviciul de pază și securitate însărcinat cu protecția președintelui Vladimir Putin, au folosit o aplicație de fitness ce a permis jurnaliștilor de investigație să identifice locurile în care s-au aflat.
- Aleksandr Lukaşenko a estimat joi că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea încheia „meci nul”, ilustrând acest conflict ca o partidă de fotbal.
- Guvernul ucrainean va continua să susţină serviciul unificat de ştiri televizate înființat la începutul invaziei ruse prin fuziunea acoperirii mediatice a principalelor canale de televiziune, în pofida unei cereri recente a Comisiei Europene de a revizui acest model.
- Bancherul miliardar rus Roman Avdeev a afirmat joi că și-a vândut participația pe care o mai avea în cadrul holdingului Rossium Group, că nu mai deține niciun activ în Rusia.
- Google a refuzat să plătească amenzile care se acumulează pentru blocarea canalelor proruse pe YouTube, iar Kremlinul a calculat că Google îi datorează o sumă de nepronunţat: un număr de 2 urmat de 36 de zerouri.
- Autoritățile din Riga au demontat statuia celebrului comandant rus Mihail Barclay de Tolly, făcut mareșal după ce a ocupat Parisul în timpul Războaielor Napoleoniene.
–––
Informațiile de joi, ziua 981 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro