UPDATE Noi dovezi ca motorul de racheta "imposibil" chiar functioneaza. Acesta ar duce o nava pe Marte in 70 de zile si pana in Alpha Centauri in 100 de ani. Si un roman a postat pe Youtube un experiment ce confirma ca EM Drive merge
Calatoriile interplanetare ar putea fi cu un pas mai aproape dupa ce cativa cercetatori ar fi confirmat ca motorul cu propulsie electromagnetica (EMD) – ce ar putea ajunge pe luna in patru ore – chiar functioneaza, scrie The Telegraph.
- Vezi la finalul articolului informatii despre romanul care a facut un experiment reusit cu un dispozitiv EM Drive, dovedind si el ca functioneaza.
EMD a fost conceput de inventatorul britanic Roger Shawyer acum 15 ani, dar a fost ridiculizat la acea vreme pentru ca este imposibil din punct de vedere stiintific.
Motorul produce propulsie folosind puterea solara pentru a genera microunde ce se misca inainte si inapoi intr-un container inchis. Teoretic motorul ar putea functiona la nesfarsit, fara sa aiba nevoie de combustibili.
Acesta, comparat cu calatoria pe baza de impuls din Star Trek, i-a pus in mare dificultate pe oamenii de stiinta pentru ca sfideaza unul din conceptele fundamentale ale fizicii – conservarea impulsului – care statueaza ca pentru ca ceva sa fie propulsat inainte, altceva trebuie sa fie impins inapoi.
Astfel, fortele din interiorul containerului ar trebui sa se anuleze reciproc.
Totusi, in ultimii ani, NASA a confirmat ca apreciaza ca motorul functioneaza, iar saptamana aceasta Martin Tajmar, profesor si conducator al sectiei de Sisteme Spatiale la Universitatea Tehnologica din Dresden, a aratat ca acesta produce propulsie.
Motorul este capabil sa produca o propulsie de cateva mii de ori mai mare decat o racheta cu propulsie pe baza de fotoni si ar putea ajunde pe Marte in 70 de zile si pe Pluto in 18 luni.
O calatorie catre Alpha Centauri, ce ar necesita zeci de mii de ani cu tehnologia de acum, ar putea fi facuta in doar 100 de ani.
“Campania noastra de teste nu poate confirma sau respinge ca EMD functioneaza, dar intentionam sa studiem in mod independent posibilele efecte secundare ale metodelor de masura folosite pana acum”, spune profesorul Tajmar.
“Totusi, am observat o propulsie apropiata de predictiile initiale dupa ce am eliminat multe surse posibile de eroare, fapt ce ar trebui sa impuna mai multe cercetari dedicate fenomenului”, a adaugat acesta.
“Daca se va dovedi functional, va revolutiona cu siguranta calatoriile spatiale”, a subliniat Tajmar.
Pe alta parte, Shawyer sustine ca este la doar cateva luni de publicarea unor noi rezultate ce vor confirma ca propulsia functioneaza.
Totusi, savantii tot nu si-au dat seama cum functioneaza.
NASA a sugerat ca ar putea avea avea legatura cu manipularea particulelor subatomice care apar si dispar in spatiu liber.
Inventatorul Roger Shawyer, explicand cum functioneaza motorul cu propulsie electromagnetica:
Dispozitivul EM Drive a fost testat si de un roman, care si-a prezentat experimentele in acest sens detaliat pe un site propriumasinaelectrica.com.
El ar fi reusit sa obtina impuls in al treilea test, iar clipul video ce ar atesta succesul a ajuns pe youtube la circa 120.000 de vizualizari, de zece ori mai multe decat un clip in care inventatorul EM Drive, Roger Shawyer, isi prezinta tehnologia.
Articolul de pe site-ul mentionat a fost postat pe 12 mai, iar la final acesta mentioneaza ca nu mai poate continua testele deoarece s-a mutat in alta tara si nu a putu sa-si ia cu el si dispozitivele folosite.
Potrivit site-ului, pe autor il cheama Iulian Berca si este absolvent al facultatii de electronica.
In articolul postat el mentioneaza ca teste reusite au mai fost desfasurate de o echipa din China si de o echipa NASA.
Testul reusit desfasurat de roman: